Mötet med hövdingarna. Dennis Åsberg och Peter Lindberg, bakre raden, träffade representanter för stammen Kuna Yala i januari. Planen är att inleda dykningarna senare i år. Foto: Ocean X Team
Mötet med hövdingarna. Dennis Åsberg och Peter Lindberg, bakre raden, träffade representanter för stammen Kuna Yala i januari. Planen är att inleda dykningarna senare i år. Foto: Ocean X Team

De gräver indianguld i heligt Panamavatten

Publicerad

Efter den mystiska cirkeln i Östersjön - nu ska Ocean X Team som första företag någonsin få chansen att, bokstavligen, gräva guld i indianernas heliga vatten utanför Panamas kust.

– Från 1500-talet till 1700-talet förliste många handelsföretag och örlogsskepp fullastade med guld och diamanter i de här vattnen, säger Dennis Åsberg på Ocean X Team.

Kustremsan och vattnen utmed Panamas östkust ner mot Colombia tillhör indianstammen Kuna Yala. Vattnen är heliga för indianerna som aldrig har tillåtit några skattletare att dyka där - förrän nu.

Efter att ha sett rapporteringen om Ocean X Team och den mystiska cirkeln i Östersjön, som blev en världsnyhet förra året, kontaktade indianerna teamet.

– Vi trodde knappt att det var sant, det här är ett så enormt stort projekt. Men de kände att vi var pålitliga, ett litet svenskt företag, säger Dennis Åsberg i Ocean X Team.

Skeppat till Europa

I januari var han och Ocean X Teams andra ägare i Panama och träffade indianhövdingarna. I maj ska de dit igen och skriva det slutgiltiga avtalet. Projektet kommer sedan att pågå de kommande tio åren.

Dennis Åsberg berättar att Portobello i Panama under flera århundraden, från 1500-talet till 1700-talet, var den hamn där skeppen lassades med guld och diamanter som skulle skeppas till Europa.

"Tjäna bra"

Han vill inte gå in på exakt vilka skepp eller skatter de räknar med att hitta - mer än att vraken är otroligt mycket värda.

– Indianerna har koll på vraken, men de har inte haft resurser eller möjligheter. De har inte vågat låta några amerikanska eller europeiska företag bärga dem eftersom de har varit rädda att bli lurade.

– Visst, vi kommer tjäna bra med pengar på det här, men vår uppgift är att bärga och återlämna skatterna till de rätta ägarna, indianerna. Det är en stor ära, säger Åsberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag