Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De gräver indianguld i heligt Panamavatten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mötet med hövdingarna. Dennis Åsberg och Peter Lindberg, bakre raden, träffade representanter för stammen Kuna Yala i januari. Planen är att inleda dykningarna senare i år.
Foto: Ocean X Team

Efter den mystiska cirkeln i Östersjön - nu ska Ocean X Team som första företag någonsin få chansen att, bokstavligen, gräva guld i indianernas heliga vatten utanför Panamas kust.

– Från 1500-talet till 1700-talet förliste många handelsföretag och örlogsskepp fullastade med guld och diamanter i de här vattnen, säger Dennis Åsberg på Ocean X Team.

Kustremsan och vattnen utmed Panamas östkust ner mot Colombia tillhör indianstammen Kuna Yala. Vattnen är heliga för indianerna som aldrig har tillåtit några skattletare att dyka där - förrän nu.

Efter att ha sett rapporteringen om Ocean X Team och den mystiska cirkeln i Östersjön, som blev en världsnyhet förra året, kontaktade indianerna teamet.

– Vi trodde knappt att det var sant, det här är ett så enormt stort projekt. Men de kände att vi var pålitliga, ett litet svenskt företag, säger Dennis Åsberg i Ocean X Team.

Skeppat till Europa

I januari var han och Ocean X Teams andra ägare i Panama och träffade indianhövdingarna. I maj ska de dit igen och skriva det slutgiltiga avtalet. Projektet kommer sedan att pågå de kommande tio åren.

Dennis Åsberg berättar att Portobello i Panama under flera århundraden, från 1500-talet till 1700-talet, var den hamn där skeppen lassades med guld och diamanter som skulle skeppas till Europa.

"Tjäna bra"

Han vill inte gå in på exakt vilka skepp eller skatter de räknar med att hitta - mer än att vraken är otroligt mycket värda.

– Indianerna har koll på vraken, men de har inte haft resurser eller möjligheter. De har inte vågat låta några amerikanska eller europeiska företag bärga dem eftersom de har varit rädda att bli lurade.

– Visst, vi kommer tjäna bra med pengar på det här, men vår uppgift är att bärga och återlämna skatterna till de rätta ägarna, indianerna. Det är en stor ära, säger Åsberg.

Indianernas guld

När Syd- och Centralamerika koloniserades av olika europeiska länder med start på 1500-talet tog kolonisatörerna över alla naturtillgångar.

Stora mängder guld och diamanter transporterades på örlogsskepp och handelsfartyg över haven.

Lastplats för mycket av transporterna till Europa var hamnstaden Portobello i Panama. I vattnen utanför Panama var det ofta stormar och det fanns pirater. Många av skeppen förliste därför, och när de sjönk gick det snabbt eftersom de var så tunglastade.

Uppgifter från Ocean X Team.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.