De gör upp i den nya rymdkapplöpningen

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Yulia Peresild utmanar Tom Cruise i kampen om rymden.
Foto: TASS / COCSMONAUT TRAINING CENTRE/ROSCO SIPA USA
Tom Cruise försöker spela in den första spelfilmen i rymden.
Foto: CHELSEA LAUREN/VARIETY/SHUTTERSTOCK
Tom Cruise ska flyga till ISS med en SpaceX Crew Dragon.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Rymdkapplöpningen är här igen. 

Uppföljaren till den nästan 20 år långa bataljen mellan USA och Sovjetunionen utkämpas mellan skådespelarna Tom Cruise och Yulia Peresild.

Frågan är: Vem gör den första spelfilmen i rymden?

I nästan 20 år kämpade USA och Sovjetunionen om vilka som var först och bäst med olika projekt i rymden. Efter en stark start för Sovjet tog USA över mer och mer – och tog hem den kanske finaste tävlingen: Första människan som satte sin fot på månen.

Nu är kapplöpningen i gång igen. I oktober ska skådespelaren Tom Cruise och regissören Doug Liman flyga till den internationella rymdstationen ISS, för att spela in scener till den första spelfilmen i rymden. Så var det tänkt iallafall. 

Inleder hårdträning som filmas

Kort efter det att planerna presenterades annonserade den ryska rymdmyndigheten Roscosmos efter en skådespelerska – ”en superhjälte som ska till stjärnorna... och bli en stor internationell stjärna”. Kraven: Kvinna, 25-40 år, 50-70 kg, bröstomkrets på upp till 112 cm. Dessutom skulle kandidaterna kunna springa en kilometer på tre och en halv minut, simma 800 meter på 20 minuter och dyka med en ”imponerande teknik”.

Nu har man hittat sin superhjälte. Yulia Peresild, 36, och regissören Klim Shipenko, 37, ska också till ISS, skriver the Guardian. Avfärdsdatum: 5 oktober.

Den 1 juni ska de inleda hårdträningen, med centrifugtest och flygning i gravitationslöst tillstånd. Även träningen till uppdraget kommer att dokumenteras av en av Rysslands stora tv-kanaler. Yulia Pereslid är känd för den ryska publiken för sina roller i stora tv-serier och patriotiska krigsfilmer, som Slaget om Sevastopol, där hon spelar en ung sovjetisk prickskytt i den Röda armén. Roscosmos säger att filmen är ett rymddrama som ska ”popularisera Rysslands rymdaktiviteter såväl som att glorifiera kosmonautyrket”.

Bekräftat: Läckta ufo-videon är äkta

USA:s försvarsdepartement har bekräftat att den här läckta videon, som är filmad 2019 är äkta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.