Thor mår bra. Mia Danielsson kunde i går prata med personalen på barnhemmet där Thor är - och försäkrades om att sonen mår bra. Foto: Privat
Thor mår bra. Mia Danielsson kunde i går prata med personalen på barnhemmet där Thor är - och försäkrades om att sonen mår bra. Foto: Privat

"De gör allt för att hjälpa mig"

Publicerad
Uppdaterad
Mia Danielsson var bara några meter från sin son Thor, 17 månader, i går. Då försökte polisen köra bort henne från barnhemmet. - Men jag fick hann i alla fall prata med personalen, det kändes jätteskönt, säger Mia Danielsson.
Svenskamerikanska Thor, 17 månader, fördes bort av sin pappa på alla hjärtans dag i år.
I kampen för att få träffa sin son, som just nu är placerad på ett barnhem i Guatemala City, träffade Thors mamma Mia Danielsson i går personal från både den svenska och amerikanska ambassaden i Guatemala.
- Det känns mycket bättre, nu vet jag att de gör allt de kan för att hjälpa mig, säger Mia Danielsson.
I går fick hon också en förklaring till varför Thor placerades på ett barnhem.
- Eftersom jag inte hade en advokat under förhandlingen och mina papper inte var stämplade på ett korrekt sätt hade rätten inget annat alternativ, säger Mia Danielsson som i går besökte barnhemmet på utsidan.
- Polisen kom och försökte köra bort mig men jag hann i alla fall prata med personalen som försäkrade att Thor mår bra, säger Mia.

"Förfärligt"

I går fick hon även veta att Thors pappa anklagat Mia för att ha förgripit sig på sonen.
- Jag är rädd för vad han ska göra härnäst men blir stärkt av allt stöd jag får just nu, säger hon.
Sveriges ambassadör Ewa Werner Dahlin gav i går Mia sitt fulla stöd.
- Det är förfärligt att ett sådant litet barn är på barnhem, säger hon till Expressen.
Sent i natt svensk tid väntade ambassadören på fler uppgifter i fallet. Werner Dahlin skulle sedan tala med kontakter på hög politisk nivå om varför myndigheterna agerat som de gjort.
- Jag har en stark misstanke att det har begåtts ett antal övergrepp i rättssak i det här fallet, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag