Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De ger gratis läxhjälp till nyanlända

Eyman Abukar hade velat få läxhjälp när han kom till Sverige som nioåring. Därför erbjuder han nu den möjligheten för andra – gratis.Foto: Privat
Tillsammans med fyra klasskompisar startades UF-företaget "Homework Assistance".Foto: Privat

Eyman Abukar, 18, kom till Sverige från Somalia som nioåring.

Nu vill han ge tillbaka till nyanlända genom att erbjuda gratis läxhjälp.

– Hade någon gjort det här när jag var ung hade det betytt väldigt mycket, säger han.

Eyman Abukar pluggar andra året på gymnasiet Borgarskolan i Gävle. Nyligen fick han och klasskompisarna uppgiften att bilda ett UF-företag.

Med lite inspiration från personal Helges fritidsgård kom Eyman och fyra andra klasskamrater fram till att bilda ett företag som erbjuder gratis läxhjälp till nyanlända, något som Arbetarbladet har skrivit om.

Projektet, som har döpts till Homework Assistance, startade i höstas. Mycket pappersarbete och höga förväntningar var en del av det vardagliga arbetet. Men nu har Eyman och hans klasskompisar äntligen kommit i gång med själva projektets syfte.

Erbjuder läxhjälp på fem olika språk – gratis

I början av året, när sponsorer, pappersarbete, affärsplan och allt pappersarbete var avklarat, startade projektet.

Och intresset från nyanlända var stort.

– Nu har vi kommit i gång. I dag hjälper vi elva barn och tre vuxna. Det får hjälp fyra timmar i veckan. Att kunna hjälpa någon med det känns jävligt bra, säger han.

De fem killarna som står bakom projektet är födda i olika länder i Afrika.

Med sina olika bakgrunder kan de erbjuda hjälp på fem språk: svenska, engelska, somaliska, tigrinya och amhariska.

Kom till Sverige som nioåring

Eyman Abukar har en personlig och stark koppling till UF-företaget.

När han kom till Sverige från Somalia som nioåring fanns det ingen som kunde hjälpa honom på samma sätt. Han träffade inga vänner från sitt hemland och blev tvungen att lära sig det svenska språket.

– Det fanns ingen jag kunde prata med. Det enda valet jag hade var att lära mig svenska så snabbt som möjligt så att jag kunde komma in i systemet. Det är det här som är drivkraften för mig; jag vet exakt hur det kändes, säger han.

För Eyman hade det underlättat att få läxhjälp när han kom till Sverige. Därför mår han bra av att kunna erbjuda andra den möjligheten – helt gratis.

– Hade någon gjort det här för mig hade det betytt väldigt mycket. Det är inte en så stor grej, men de får väldigt mycket hjälp. Det känns bra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.