Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De gåtfulla geoglyferna ses bäst från luften

Figurerna kan vara enorma men samtidigt mycket svåra att upptäckta på marken fast man står alldeles bredvid dem.
Än i dag är forskarna i många fall oense om när och varför forntidens folk skapade dessa jättelika mönster som egentligen syns allra bäst från luften.
Här är sju av de mest gåtfulla geoglyferna i världen.

1. Världens mest berömda geoglyfer

Nazalinjerna avbildar djur, människor och geometriska mönster.
Foto: Wikimedia commons

Nazcalinjerna

Nazcalinjerna i Peru är sannolikt världens mest berömda samling geoglyfer.
Linjerna finns inom ett ökenområde som omfattar 450 kvadratmeter och allra bäst syns de uppifrån – från luften.
Hundratals av motiven består enbart av enkla linjer och geometriska mönster. Men fler än 70 föreställer någonting från djurriket – till exempel fågel, fisk, lama, jaguar, apa och människa. Andra motiv avbildar träd och blommor. De största figurerna mäter över 200 meter i längd.
En majoritet av forskarna anser att geoglyferna skapades av Nazcakulturen mellan 500 f.Kr och 500 e.Kr.
Genom att plocka bort det tunna lagret mörk ökensand som ligger allra överst fick linjernas skapare det ljusare sandlagret undertill att framträda. På detta sätt kunde man skapa linjer och mönster.
Forskarna är rejält oense om syftet – linjerna är fortfarande en stor gåra inom arkeologin. I allmänhet är man dock överens om att det finns religiösa motiv. Genom åren har en rad teorier lanserats.
En populär hypotes är att mönstren skapades för att gudarna uppe i himlen skulle kunna se dem. En annan teori gör gällande att linjerna användes till att göra astronomiska observationer. Det har också föreslagits att figurerna skulle utgöra en vägvisare till heliga kultplatser där man kunde be gudarna om hjälp att hitta vatten. Tillgång till vatten är livsviktigt för att överleva – särskilt i dessa torra ökentrakter.
Enligt en litet mer fantasifull teori ÄR figurerna tänkta att ses att från himlen – men av människor och inte nödvändigtvis gudar. Enligt denna hypotes kände folket som skapade linjerna också till tekniken som krävs för att bygga luftballonger. De flesta forskare förkastar dock detta förslag.
1994 utsåg Unesco Nazcalinjerna till ett av världsarven.


2. Äldre än Nascalinjerna

Enorma hjul som syns bäst uppifrån.
Foto: Wikimedia commons

Ökenmurarna

Upptäckten är relativt ny.
Över Saudiarabien, Jordanien och Syrien finns en rad motiv som syns bäst från luften: Långa murar som skapats av sten och bildar mönster.
Över 2000 har hittats i de två sistnämna länderna. I den saudiarabiska öknen har dock ingen forskning ännu förekommit så man inte hur många som finns där.
Motiven – så som de ser ut från luften – varierar. Många föreställer till exempel stora hjul. Även storleken varierar. I Jordanien finns till exempel en mur som mäter fyra kilometer.
Forskare är oense om två saker: När byggdes stenfigurerna? Och varför?
Vissa arkeloger tror att geoglyferna är riktigt gamla – flera tusen år – och att de skulle kunna vara betydligt äldre än Nazcalinjerna.
Vetenskapligt utförda dateringar ger forskarna stöd – de flesta murar verkar vara byggda för mellan 3000 och 5000 år sedan. Testerna har också kunnat förkasta en tidigare hypotes om att murarna skulle vara ännu äldre än så.
I folkmun, bland lokala beduiner, kallas byggnadsverken för vad som på engelska översatts till "Works of the old men".
Enligt en populär teori användes murarna för att jaga och fånga in vilda djur.


3. Häst eller kattdjur?

Den vita hästen
Foto: Wikimedia commons

Den vita hästen i Uffington

Hästen med dess enkla, rena och avskalade former skulle kunna vara designad på en supermodern reklambyrå. Den må vara super-stylish men den är betydligt äldre än så.
Forskare tror att den skapades någon gång under bronsåldern mellan 1200 och 800 f.kr.
För att konstruera verket har bronsåldersfolket grävt diken och fyllt dessa med krita.
De flesta människor ser hästen i motivet men det finns också de som har föreslagit att den föreställer en katt. Vad tror du?


4. Treudd, sjömärke eller växt?

Paracas-kandelabern.

Paracas-kandelabern

Denna geoglyf kallas också för Andernas kandelaber och är en välkänd syn på nordsidan av Paracas-halvön i Piscobukten i Peru.
Krukfynd som hittats i närheten har daterats till omkring 2000 f.Kr – och är alltså samtida med Paracaskulturen.
För att skapa figuren har konstruktörerna tvingats gräva. Som mest sträcker sig mönstret 60 centimeter ner i marken. Möjligtvis har stenarna som följer mönstrets konturer lagts dit under en senare tidsperiod.
Figuren är cirka 181 meter lång och syns från långt ute till havs.
Förslagen är många men ingen har ännu lyckats slå fast varför den byggdes.
Föreställer den en treudd – ett mytologiskt vapen – eller utgjorde den ett sjömärke för forntidens sjömän? Andra har föreslagit att den avbildar en hallucinogenisk växt.


5. Kommer linjerna att skriva om historien?

Från luften kan man se geometriska figurer.
Foto: Wikimedia commons

Geometriska mönster i Amazonas djungler

Skövlingen av regnskogen har pågått i decennier.
Märkliga upptäcker har gjorts i djupt inne i Amazonas när djungeln förvandlats till kalhyggen.
Från luften kan man se geometriska figurer. Dessa märkliga jordvallar består av cirklar, kvadrater och linjer.
De första geoglyferna upptäcktes 1999. Sedan dess har man hittat hundratals över ett enormt område.
Ännu återstår mycket forskning. Var regnskogen en gång i tiden mer befolkad än vad den är i dag? Chansen finns att Sydamerikas tidiga historia en dag kommer att få skrivas om helt.


6. Äkta forntidsgeoglyf eller 400 år gammal satir?

Den nakne krigaren.
Foto: Wikimedia commons

Jätten vid Cerne Abbas, England

Figuren på bergssluttningen är enorm och föreställer en naken krigare i ett, tja, väldigt upphetsat tillstånd.
Jätten har varit föremål för mycket spekulation men forskarna är inte överens om dess ursprung och ålder.
Det har föreslagits att den är ungefär 2000 år gammal. Men det faktum att jätten för första gången omnämns på 1600-talet har fått vissa moderna forskare att tro att den även skapades då – kanske som något slags udda politisk 1600-talssatir.
Hur det än är med den saken har jätten blivit ett viktigt inslag i den lokala kulturen och förknippas ofta med fertilitet. Mängder av besökare flockas hit varje år.


7. Kan vara världens äldsta

Föreställer den en älg?

Den ryska geoglyfen

Det är litet svårt att se men kanske föreställer den en älg, geoflyfen i Tjeljabinsk-regionen i Ryssland.
Stenverktyg som hittats i anslutning till platsen får arkeologerna att tro att figuren härstammar från den megalitiska perioden. I så fall skapades den någon gång mellan 4000 och 2000 f.Kr och skulle kunna vara världens äldsta geoglyf.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.