Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De fyra spindlarna
i svenska IS-nätet

Otman El Khamlichi dödades i Syrien i september 2013. Hustrun har förgäves försökt få honom dödförklarad.
Foto: - - / PRIVAT/INTERNET
Michael Skråmo flyttade från Göteborg med sin familj, hustru och fyra barn, till Raqqa och har från Syrien öppet propagerat för IS.
Mirsad Bektasevic är skriven i Göteborg hos svenske IS-krigaren Michael Skråmo, varit skriven hos flera andra personer med jihadistkopplingar.

Här är nätverket bakom två generationers jihadister. 

Två blev självmordsbombare, en annan rekryterare, en dömdes för terrorbrott. 

– De äldre personerna figurerar fortfarande i bakgrunden, säger författaren Magnus Sandelin som skrivit flera böcker om religiöst extrema rörelser.

I onsdagens ”Uppdrag granskning” i SVT avslöjades banden mellan ”Abu Omar” - en central person i den svenska jihadistiska miljön – och Mohamed Belkaid, 35, som dödades i Bryssel i mars i en anti-terrorräd. Belkaid har beskrivits som befälhavaren som dirigerade gruppen av terrorister vid de samordade attackerna i Paris i november 2015.

Abu Omar drev under många år en butik i centrala Stockholm som var en känd samlingsplats för radikala islamister.

Sedan tidigt 1990-tal har det funnits en radikal islamiskt gruppering som kallas det ”nordafrikanska nätverket” och varit baserat runt Brandbergen i södra Stockholm i decennier. Gruppen pekas ut av flera svenska terrorexperter men även av Jakob Scharf, högste chef för den danska Säkerhetspolisen (PET) mellan 2007 och 2013, som nyligen kom ut med boken ”Syv år for PET – Jakob Scharfs tid”. Både den förre säkerhetschefen och svenska terrorexperter pekar ut ”Abu Omar” som en central person.

"Abu Omar", 1961Den tidigare företagaren pekas ut som en central person i det nordafrikanska jihadistnätverket i SVT:s "Uppdrag granskning" samt terrorexperter som Expressen talat med. Flera kända terroristdömda personer har sökt sig till honom eller haft kontakt med honom. Bland annat svenskarna som dömdes för att ha planerat ett attentat mot danska tidningen Jyllands-Posten, för att tidningen publicerat nidbilder av profeten Mohammed.Expressen har sökt honom. Författaren Magnus Sandelin fick för några år sedan kontakt med "Abu Omar" och fick då till svar: "De skriver bara det som folk vill höra. Bara det har med islam att göra så anses det vara terrorism. Du kommer inte heller att framställa muslimer som oskyldiga och orättvist behandlade".
Mohamed Belkaid, 1980Sköts till döds i en polisräd i Bryssel i mars och pekas ut som befälhavare bakom terrordåden i Paris och Bryssel. När Belkaid, med ursprung i Algeriet, sköts hittade polisen ett automatvapen och en IS-flagga intill honom, samt DNA från den numera gripne terrormisstänkte Salah Abdeslam i lägenheten. Belkaid bodde i Sverige i flera år - bland annat var han gift med en svensk kvinna. I maj 2014 registrerade Belkaid sig till terrororganisationen IS och anmälde sig frivilligt som självmordsbombare.I Sverige åkte han fast för att bland annat ha stulit fyra parfymflaskor. SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjade i veckan att Belkaid praktiserat i "Abu Omars" butik i centrala Stockholm.
Sahbi Zalouti, 1973Svensk medborgare.Bodde i den lägenhet i Järfälla som Säpo buggade. Sitter på Kumlaanstalten. Har mordhotat medfångar. Skriven i Järfälla.
Foto: / OKÄND
Omar Abdalla Aboelazm, 1980Rekryterades att ingå i terrorgruppen som skulle utföra attacken mot Jyllands-Posten. Sitter på Saltviksanstalten. Har varnats för arbetsvägran. Skriven i Spånga.
Foto: / OKÄND
Munir Awad, 1981Sitter på Saltviksanstalten. Har varit i konflikt med medfångar. Gripen två gånger tidigare i utlandet misstänkt för terrorbrott men frisläppt. Varit skriven i Spånga.
Foto: / OKÄND
Mounir Dhahri, 1966Tunisisk medborgare, utpekad som drivande i terrorplanerna mot Jyllands-Posten. Sitter på Saltviksanstalten. Har mordhotat medfångar. I november 2010 fick Säpo uppgifter om att två män i Stockholm, Mounir Dhahri och Sahbi Zalouti, planerade ett terrorattentat i närtid. De sattes under konstant övervakning. Genom telefonavlyssning och buggning av Zaloutis lägenhet fick man veta att målet var en dansk tidning. Greps innan dådet i en lägenhet i Köpenhamn och dömdes av dansk domstol till tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott.
Foto: / OKÄND
David Headley, 1960Den amerikanske terroristen David Headley planerade ett dåd mot den danska tidningen Jyllands-Posten vars publicering av Mohammedkarikatyrer fått stort symbolvärde. Headley, som senare erkänt att han var med och planerade terrorattackerna i Bombay 2008 där 164 personer dödades, avvisades dock av "Abu Omar" som förstod att han var under Säkerhetspolisens bevakning.
Foto: / OKÄND
Man, 1981Har tunisiska rötter och har varit skriven på samma adress som "Abu Omar" fram till juni 2015. Finns i IS-läckta dokument där han rekryterats till Islamiska staten i april 2014. Han anmälde att han ville ingå i stridande förband.
Man, 1968Har beskrivits som Abu Omars bankir i SVT:s ­"Uppdrag granskning". Mohamed Moumous son har varit skriven på mannens adress.
Mohamed Moumou, 1965Andreman för al-Qaida i Irak. Dog 2008 som självmordsbombare i Mosul. Var skriven på samma adress som "Abu Omar". Har en nära anhörig som i juli 2014 registrerade sig som rekryt för att strida med Islamiska staten. Han greps sedan i december 2015 i Turkiet misstänkt för att försöka resa till Syrien för att ansluta till IS.Var en av de tongivande medlemmarna i moskén i Brandbergen, skriver Magnus Sandelin i sin bok "Svenska IS-krigare - från al-Qaida till Jihadi cool".
Foto: AFP
Man, 1995Son till Mohamed Moumou. De sociala myndigheterna omhändertog honom när han var på väg till Jemen, har journalisten Per Gudmundson tidigare rapporterat. Finns med i IS rekryteringsdokument som läckt ut. Rekryterades i juli 2014 och anmälde sig för att strida för terrorgruppen, enligt dokumenten. Greps i Turkiet i december 2015 när han var på väg till Syrien.
Man, 1976I mars 2014 avrättades en man av al-Qaida i Jemen. Han sköts och korsfästes på en fotbollsplan efter att han framför kameran erkänt att han varit spion åt CIA. Mohamed Moumous son var skriven på mannens adress.
Makram Mejri, 1974Sprängde sig själv till döds 2010 i en polis­kontroll i Mosul, Irak.Hustrun har försökt dödförklara honom, men Skatteverket har avslagit ansökan eftersom det inte går att fastställa att han är avliden. "Augusti 2011 får jag meddelande om att Islamiska staten i Irak släppt en video inspelat i november 2010", skriver hustrun till Skatteverket och berättar att maken i videon tar farväl av sina barn, föräldrar och vänner. Var medlem i Brandbergenmoskén, skriver Magnus Sandelin i sin bok "Svenska IS-krigare – från al-Qaida till Jihadi cool". Var skriven i Spånga.
Otman El Khamlichi, 1979Svensk-marockan som drev företag med en anhörig till Makram Mejri. El Khamlichi organiserade också jihadresor åt unga svenskar och reste sedan själv till Syrien. Dödades i Syrien i september 2013. Hustrun har förgäves försökt få honom dödförklarad. Maken hyllades efter sin död på nätet av jihadister. Skriven i Spånga.
Foto: - - / PRIVAT/INTERNET
Terrordömd man, 1952Har en dotter varit gift med IS-terroristen El Khamlichi.Mannen greps i en razzia i december 2006 i Marocko för att ha ingått i ett nätverk som smugglade jihadister till Irak. Han dömdes sedan till tre års fängelse. Han förnekar kopplingar till islamism och samröre med personer i det nordafrikanska nätverket.Uppger själv att han besökte moskén i Brandbergen, där han var bosatt under en lång tid, men att han inte kände någon av de personerna som pekas ut för att ingå i nätverket.
Man, 1986Son till mannen som dömdes för terrorbrott i Marocko.Har figurerat i avlyssningar i samband med terrorrättegång i Sverige där finansiering till terrorgruppen al-Shabaab diskuterats.I samband med det målet dömdes två personer i tingsrätten för stämpling till terrorbrott, men friades i hovrätten. Har också dömts för stöld. Vid tillfället satt den dömde terroristen Mirsad Baktasevic i samma bil.
Mirsad Bektasevic, 1987Har stridit i Syrien för en jihadistisk grupp.Dömd till över åtta års fängelse för terroristbrott 2007. Skriven i Göteborg hos svenske IS-krigaren Michael Skråmo, varit skriven hos flera andra personer med jihadistkopplingar. Häktad i Grekland misstänkta för "delaktighet i terroristorganisation och innehav av krigsmaterial" i ett misstänkt försök att ta sig till Syrien.
Michael Skråmo, 1985Hösten 2014 flyttade han från Göteborg med sin familj, hustru och fyra barn, till Raqqa och har från Syrien öppet propagerat för IS och uppmanat människor att ansluta sig till terrorgruppen i olika sociala medier.
Man, 1987Dömdes för terrorbrott i tings­rätten, men friades i hovrätten. Har haft den dömde terroristen Mirsad Bektasevic och en IS-medlem skriven på sin adress i Angered, Göteborg. Är skriven i Oslo.
Man, 1984Dömdes för terrorbrott i tingsrätten, men friades i hovrätten. Reste 2014 till Syrien för att ansluta till Islamiska staten, skriver författaren Magnus Sandelin i sin bok "Svenska IS-krigare – från al-Qaida till Jihadi cool". Var skriven i Spånga, men är utvandrad sedan våren 2015 till okänt land.
Man, 1986Anmälde sig frivilligt som soldat i Islamiska staten i maj 2014, visar IS egna rek-ryteringsdokument. Mannen har ursprung i Somalia och är registrerad som utvandrad till okänt land sedan mars 2015. Har varit skriven på samma adress som Mirsad Bektasevic och en man som friats från anklagelser om terrorbrott.
1 / 22

”Brandbergen-nätverket är starkt förankrat i Sverige, och består i hög grad av folk med nordafrikansk bakgrund. Det är ett mycket centralt nätverk, som har varit en drivande kraft när det gäller terrorhoten i hela Skandinavien, alltså både i Sverige och i Danmark och till viss del också i Norge. Brandbergen-nätverket har i åratal varit centralt att hålla ögonen på för både PET och den svenska säkerhetspolisen SÄPO”, har Jakob Scharf sagt till Svenska Dag-bladet.

”Nätverk genom hela Europa”

Banden mellan den yngre och den äldre generationen jihadister har varit täta. De har hjälpts åt genom att skriva sig på varandras adresser. Radikalisering och kontaktnät i extremistmiljön har gått i arv.


LÄS MER: Välkommen till terrorns rike


– De äldre har ett ganska brett nätverk genom hela Europa och upparbetade, väloljade kanaler i de kretsarna, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

En tidigare huvudperson i nätverket var svensk-marockanen Mohamed Moumou. Under en tid stod han skriven på Abu Omars adress. Moumou fick en hög ställning som al-Qaidas andreman i Irak innan han sprängde sig själv till döds i oktober 2008 i Mosul.

En yngre anhörig till Moumou har varit skriven på samma adress som Abu Omars affärskompanjon. Den anhörige är en av de svenska jihadister förekommer bland IS rekryteringsdokument, som läckt ut. Han ska ha rest ner för att strida med Islamiska staten i juli 2014. I december 2015 greps han i Turkiet när han återigen var på väg till Syrien.

En tredje nyckelperson i nätverket är en svensk-tunisisk man som tog värvning i IS vintern 2006-2007 och sprängde sig till döds 2010 i en poliskontroll i Mosul, Irak.

Dömdes för terrorbrott

En fjärde central person är en man som tidigare dömts för terrorbrott i hemlandet Marocko. Han medger i en intervju med Expressen att den marockanska Säkerhetspolisen frågat honom om personer vid moskén i Brandbergen, men förnekar kännedom om dem.

– Jag vet inte vem någon av dem är, säger mannen.

Hans påstående är ”väldigt osannolikt”‚ enligt Magnus Sandelin som skrivit om det nordafrikanska nätverket i ”Svenska IS-krigare – från al-Qaida till Jihadi cool”.

Den terrordömde mannen hävdar att han lever ett stilla pensionärsliv och att den svenska Säkerhetspolisen aldrig kontaktat honom med några misstankar.

En närstående till honom gifte sig med Otman El Khamlichi, en landsman som finansierade jihadresor åt unga svenskar och reste sedan själv till Syrien. Han dog som självmordsbombare vintern 2014. Khamlichi har i sin tur arbetat för samma bolag som en familjemedlem till den svensk-tunisiske självmordsbombaren som sprängde sig själv vid poliskontrollen i Mosul 2010.

Skriven på samma adress

En annan anhörig till den pensionerade terrordömde mannen har förekommit i en avlyssning i en utredning där finansiering av resor till terrorgruppen al-Shabaab i Somalia förekommit. Två unga män dömdes för terrorbrott i tingsrätten, men friades i hovrätten. En av de friade reste sedan för att strida i Syrien, enligt Magnus Sandelin.

Den unge mannen som reste till Syrien har delat adress med dömde terroristen Mirsad Bektasevic, som i januari greps i en grekisk hamnstad misstänkt för att ha varit på väg till Syrien för att strida för IS. Bektasevic har i sin tur varit skriven på samma adress i Göteborg som Michael Skråmo, en annan av de svenska jihadisterna som anslutit till Islamiska staten. Genom propagandafilmer har han uppmanat andra svenskar att ansluta till striderna.


Magnus Ranstorp
Foto: Christian Örnberg

LÄS MER: IS nya strategi mot Sverige och Europa


Som ”Uppdrag granskning” avslöjar var Mohamed Belkaid praktikant i Abu Omars butik innan han lämnade Sverige för att ansluta till terrorgruppen Islamiska staten – och sedan återvända till Europa för att koordinera blodiga terrordåd.

Abu Omar pekas ut för att fortfarande vara en central person i den svenska jihadiströrelsen. Han har förekommit i flera internationella terrorutredningar.

Han blev uppringd av Mounir Dhahri, en av de fyra männen som planerade ett terrordåd mot Jyllands-Posten. De lärde känna varandra via Abu Omars butik.

– Innan de skulle resa ner ringde de ”Abu Omar”, säger terrorexperten Magnus Ranstorp som följde rättegången.

Säpo vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi kan inte uttala oss om enskilda personer och deras eventuella kopplingar till den brottslighet vi följer, eftersom det skulle avslöja vad vi känner till och inte, skriver pressekreteraren Johanna Måhlén i ett mejl till Expressens Daniel Olsson.

Spindlarna i nätet

Både Magnus Ranstorp och Magnus Sandelin beskriver den äldre generationen som spindlar i nätet. De äldre reste till Afghanistan och Irak, den yngre generationen väljer att kriga för radikala grupper i Syrien.

Det vi ser är ett generationsskifte där de äldre inspirerar och radikaliserar.

Sedan rycks någon med – och gör sig redo att utföra uppdrag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.