Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De fruktar nytt
kaos efter bön

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här eldar pakistanska demonstranter upp en amerikansk flagga.
Foto: Matiullah Achakzai

På torsdags drabbades flera länder av omfattande protester med anledningen av nidfilmen om Muhammed.

Nu befaras större protester i samband med fredagsbönen - och Frankrike har förbjudit demonstrationer utanför Paris största Moské.

För att mildra opinionen har USA:s president Barack Obama köpt plats i pakistanska tv-kanaler.

Protesterna mot den amerikanska Muhammed-filmen har växt i och med att den franska tidningen Charli Hebdo publicerat karikatyrbilder på den muslimska profeten.

På torsdagen var det stora proteser på flera håll - och det befaras att protesterna ska blossa upp igen efter fredagsbönen.

I Frankrike är oron stör för att protesterna ska spridas. Polisen förbjöd demonstrationer framför Paris stora moské och landets beskickningar i omkring 20 muslimska länder beslöt sig för att hålla stängt under fredagen.

Även Tunisien har förbjudit demonstrationer på fredag, enligt AFP.

Turkiskt åtal mot producenten

I Pakistan, Afghanistan, Sri Lanka och Libanon hölls nya protester mot nidfilmen mot profeten Muhammed och i Iran sveptes också Frankrike med i protesterna. Hundra demonstranter samlades utanför den franska ambassaden i miljonstaden Teheran för att ropa "Död åt Frankrike!".

I Ankara beslöt sig två turkiska jurister sig för att väcka åtal mot dess producent och regiassistent och Nakoula Basseley Nakoula, en kristen egyptisk kopt vars verk filmen tycks ha varit, mötte ännu en stämningsansökan från skådespelerskorna som kände sig förda bakom ljuset. Skådespelaren Cindy Lee Garcia har hotats till livet för sin medverkan i filmen som hon – och flera andra skådespelare – hävdar inte kände till skulle håna profeten Muhammed.

I Sudan, Singapore, Malaysia och Indonesien blockerades tillgången till Youtube och Egyptens inflytelserika Muslimska brödraskap krävde att Frankrike vidtar "bestämda och snabba åtgärder mot (den franska) tidningen"

I USA har skådespelarna i nidfilmen "Innocence of Muslims" försökt få trailern borttagen från Youtube. Men en domare i Kalifornien har avslagit den begäran.

70 000 dollar

USA har köpt plats i pakistanska tv-kanaler för att visa reklamfilmer med president Barack Obama och utrikesminister Hillary Clinton.

I filmerna understryker de USA:s respekt för religion och att landets regering inte hade något att göra med filmen om profeten Muhammed som lett till våldsamma protester.

Förhoppningen är att kunna mildra den allmänna opinionen i Pakistan, ett av de länder där protester ägt rum.

USA ska ha betala 70 000 dollar, motsvarande cirka 450 000 kronor, för reklamen.

Så spreds kaoset under torsdagen


• PAKISTAN

Drygt 2 000 personer försökte ta sig till USA:s ambassad men stoppades av kravallpolis. Polisen använde tårgas och batonger för att trycka tillbaka de stenkastande demonstranterna.

Det var även demonstrationer i andra städer i landet.


• TUNISIEN

Demonstrationer förbjuds på fredag efter att myndigheterna fick indikationer på att grupper planerade demonstrationer.


• IRAN

Hundratals studenter samlades utanför den franska ambassaden i protest mot publiceringen av karikatyrerna. Demonstranterna skrek "Död åt Frankrike" och "Ner med USA" och brände amerikanska och israeliska flaggor.


• IRAK

Premiärministern fördömde filmen och teckningarna och bad sunni- och shiamuslimer att enas i försvaret av muslimska värderingar.


• INDONESIEN

Det amerikanska konsulatet i Medan höll stängt för andra dagen i rad efter protester. Demonstranter brände däck och tvingade en McDonald's-restaurang att stänga.


• AFGHANISTAN

Ett hundratal personer demonstrerade i centrala Kabul mot filmen och skrek anti-amerikanska slagord.


• VÄSTBANKEN

Flera hundra personer samlades i staden Jenin för att protestera mot filmen. Demonstrationen blev fredlig.


• TYSKLAND

En första protest med anledning av filmen är planerat till fredag i Freiburg efter att muslimska organisationer, däribland Hizbollah, fått tillstånd att marschera genom den sydtyska staden.


Källa: AP

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.