Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De fritogs ur bunkern

Flykten var noga planerad.
Vakterna såg allt - men kunde ingenting göra
KUMLA. Vakterna såg allt på övervakningskamerorna - men kunde inget göra.
Med hjälp av kumpaner beväpnade med automatvapen rymde tre av landets mest välbevakade brottslingar i går.
- I trängda situationer är de farliga, säger Göran Gunnarsson vid Örebropolisen.
I natt jagades de av poliser i skottsäkra västar.
Aktionen var planerad i minsta detalj. Strax efter klockan 18 fritogs Billy Rieloff, 38, Daniel Maiorana, 27, och Nazim Rudhani, 33, från Kumlaanstalten utanför Örebro. Männen är dömda till långa fängelsestraff för grova rån och narkotikabrott. De satt på säkerhetsavdelningen - den så kallade bunkern - som ska vara landets säkraste. Billy Rieloff, 39. Skjuter först och frågar sen. Han var en av fyra medlemmar i den hänsynslösa Södertäljeligan. Men på mindre än tio minuter var de med hjälp av två, möjligen tre, kumpaner utanför murarna. I natt var de fortfarande på fri fot. Polisen varnar - Man ska vara försiktig. Man ska inte stoppa dem - de här personerna ska man över huvud taget inte konfrontera, säger Örebropolisens presstalesman Göran Gunnarsson. Poliserna som deltar i jakten på Rieloff, Maiorana och Rudhani bär skottsäkra västar. - Vi vet ju att de är beväpnade. De vill inte låta allmänheten sabotera nu när de är fria. Larmet på Kumla gick 18.07. Daniel Maiorana, 27. Ligaledare för det kriminella nätverket FFL, Fucked for life. Han blev fritagen så sent som 14 februari 2002 från Hall. Vakterna såg på övervakningskamerorna hur två män först tog sig över ett lägre staket och sedan forcerade ytterligare ett. Siktade med vapnet De hade med sig en förlängningsstege som de ställde mot den sju meter höga muren. En av dem satte sig högst upp och riktade sitt automatvapen så att vakterna tydligt skulle se det. Den andra klättrade ner på insidan. Med hjälp av en rondellslip sågade han upp ett 70 gånger 70 centimeter stort hål i metallgallret. - Det kräver rejäla verktyg för att såga sig igenom. Men det tog inte lång tid för dem att vara ute på andra sidan, säger Christer Karlsson, kriminalvårdschef på Kumlaanstalten. Männen flydde sedan söderut i en bil. Polisen satte upp vägspärrar - men till ingen nytta. Nasim Rudhani, 34. Knarkkungen som skötte affärerna via mobiltelefonen. Han lyckades styra handeln inifrån Norrtäljeanstalten. Där avtjänade han ett åttaårigt straff för grovt narkotikabrott sedan 1996. Polis och anstaltspersonal satt i natt och gick igenom bilderna på fritagningen från övervakningskamerorna. - Det är osäkert hur bra kvalitet det är på bilderna, säger Christer Karlsson. Planerad under lång tid 1991 var senaste rymningen från Kumla - då hette fångarna som flydde Ioan Ursut och Marten Imandi. Fritagningen i går har med all säkerhet planerats under lång tid:
  • Medhjälparna hade perfekt koll på tiderna internerna får vara ute i promenadburarna.
  • För två dagar sedan rakade Daniel Maiorana och Nazim Rudhani sina skallar i syfte att inte bli igenkända på bilderna som de förstod att polisen skulle gå ut med. Ligaledaren Daniel Maiorana, 27, och Nasim Rudhani, 34, ska enligt uppgift ha rakat sig. De bör därför se ut så här just nu. Låg beredskap
  • På söndagskvällarna är polisbemanningen lägre. Det hade gått nästan en kvart sedan fångarna åkte iväg innan första patrullen var på plats. - Vi har inte haft några indikationer på att något skulle hända nu. Det har varit ganska låg beredskap runt Kumla, säger Göran Gunnarsson.