De frikänns för attack mot Hagamannen

Niklas Lindgren misshandlades med en golfklubba utanför ett elevhem den 22 augusti.
Blodspår i gräset efter misshandeln.
Foto: Maria Engström-Andersson
Golfklubban som användes vid misshandeln.
Foto: Polisen

Domen mot de tre män om misshandlade Hagamannen med en golfklubba har kommit.

Alla de tre åtalade frikänns.

Niklas Lindgren, 43, får därmed inget skadestånd efter det blodiga överfallet.

– De slog för att slå sönder. Det fanns inga spärrar alls, har han berättat under utredningen.

Det var den 22 augusti som Niklas Lindgren misshandlades med en golfklubba utanför ett elevhem i norra Sverige. Tre personer åtalades som misstänkta för grov misshandel.

På fredagen kom domen från Haparanda tingsrätt:

Samtliga frikänns.

Domstolen slår fast att de har befunnit sig på platsen, men det går inte att avgöra vilka som egentligen deltog i misshandeln, som det står i tingsrättsdomen.

Det går inte heller, anser tingsrätten, att genom ett uteslutningsresonemang komma fram till att det måste vara de åtalade som var delaktiga i misshandeln.

Oklarheter tidigt

Det har redan från början varit oklarheter kring det inträffade – och en försvårande omständighet är att den som först greps som misstänkt, släpptes fri och avfördes från utredningen.

Det här innebär också att Hagamannen går miste om skadestånd. Han yrkade under rättegången på 175 000 kronor för sveda, värk, kränkning och psykiskt lidande.

Under förhandlingen i tingsrätten berättade Niklas Lindgren om skrik utanför elevhemmet – precis innan han attackerades:

– Sen hör jag bara någon som ropar eller skriker bakom mig. "Du ditt jävla äckel, vi ska döda dig!" Sen smäller det bara till", har han berättat.

"De slog för att slå sönder"

Niklas Lindgren har vittnat om att gärningsmännen slog och sparkade mot honom:

– De slog för att slå sönder. Det fanns inga spärrar alls.

Efter en stund tuppar Hagamannen av.

– Alt är riktat mot överkroppen, mot huvudet. Under början av misshandeln försöker jag skrika och be dem sluta, låta mig vara i fred. Och sen har jag inte så stora minnen av händelsen. Jag har ett minne av att jag försöker resa mig upp men trillar i backen igen.

Blodigt ansikte

Bilder i polisutredningen av Niklas Lindgrens blodiga och sargade ansikte, vittnar om ursinnet i slagen och sparkarna.

Den 28 juli i år släpptes Niklas Lindgren, 43 – som är känd som Hagamannen – fri efter att ha avtjänat nio år av sitt 14-åriga fängelsestraff för dubbla våldtäkter, grov våldtäkt, två fall av försök till mord samt två fall av försök till våldtäkt.

Niklas Lindgrens räd pågick, bortsett från vissa tidsavbrott, mellan 1998 och 2005.

Mindre än en månad senare blev han brutalt misshandlad med en golfklubba. Tre män i 20-årsåldern begärdes häktade för misshandeln – nu har de frikänts.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.