Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De frias för mordet på Marko Loikkanen

Så många brott anmäldes i Sverige 2019.

Marko Loikkanen, 46, sköts till döds och brändes sedan i en rishög.

En 20-åring dömdes i tingrätten till tolv års fängelse för mord, och hans 48-årige släkting fick 16 år för att ha beordrat mordet.

Nu frias de i hovrätten – trots att rätten slår fast att den yngre mannen sköt offret i ljumsken.

I februari 2019 hittades en svårt bränd kropp i ett skogsområde i Knivsta kommun. Den döde var 46-årige Marko Loikkanen, och det visade sig att han blivit skjuten med två skott, varav ett i huvudet, på mycket nära håll.

Utredningen visade att Marko Loikkanen hade dödats efter ett bråk i en lägenhet i Märsta där en 20-åring bodde. I lägenheten fanns vid tillfället också 20-åringens 48-årige släkting.

De båda åtalades för att ha mördat Marko Loikkanen tillsammans och i samförstånd. Åklagaren påstod att 20-åringen avlossade det första skottet som träffade Marko Loikkanen i ljumsken och att 48-åringen avlossat det andra, dödande, skottet i huvudet. 

I andra hand yrkade åklagarna att 48-åringen hade förmått den yngre mannen att utföra mordet. Båda nekade.

Fällda i tingsrätten – frias i hovrätten

Tingsrätten dömde 20-åringen till tolv års fängelse för mord, brott mot griftefriden och grovt vapenbrott. 48-åringen fick 16 år för anstiftan till mord och grovt vapenbrott. 

Men hovrätten friar de båda männen för mord och anstiftan till mord. 

Enligt hovrätten är det ställt utom rimligt tvivel att det var 20-åringen som avlossade det första skottet, som träffade Marko Loikkanen i ljumsken. 

Vem som sköt Marko Loikkanen i huvudet är däremot inte bevisat, enligt hovrätten, och det är inte heller bevisat att någon av dem haft uppsåtet att han skulle dö. Därför kan 48-åringen inte heller dömas för anstiftan till mord.

Åklagaren: Lätt att vara efterklok

Eftersom åklagarna inte gjort något andrahandsyrkande döms inte 20-åringen för något brott alls avseende skottet i ljumsken.

– När vi diskuterade upplägget av åtalet så ansåg vi att det var frågan om ett mord utfört tillsammans och i samförstånd och att vi hade tillräcklig bevisning för det. Det var också den linjen som tingsrätten gick på. Det är bara att konstatera att man gör väldigt olika bedömningar i domstolarna, säger åklagaren Elin Blank.

Hon fortsätter:

– Med facit i hand – eftersom hovrätten skriver som de gör – så kunde vi naturligtvis ha täckt upp allt möjligt. Men det är en bedömningssport: Man väljer en linje för åtalet som man tycker att man kan styrka.

Om den tilltalade frias i tingsrätten finns alltid möjligheten att justera åtalet till hovrätten, konstaterar Elin Blank. Men här var alltså läget att de tilltalade var fällda i tingsrätten.

– Det är lätt att vara efterklok, säger hon.

46-årige Marko Loikkanen hittades mördad i en brinnande rishög.Foto: Polisen / Polisen

Döms för att ha bränt kroppen

Både 20-åringen och 48-åringen döms däremot för att ha innehaft mordvapnet i anslutning till mordet. Den yngre döms också för att ha bränt kroppen, vilket han har erkänt. Straffet sätts till två års fängelse för båda två.

En tonårsflicka och en vuxen man som i tingsrätten dömdes för grovt skyddande av brottsling frias av hovrätten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.