De framstod som hjältar – försökte sälja barnen till IS

Kvartals reporter Ludde Hallberg om granskningen: ”Barnen betraktas inte som rena”.
SVT-dokumentären ”Sabaya” handlar om Mahmud och Ziyad, som hjältemodigt räddar yazidiska kvinnor som först tagits som sexslavar av IS och sedan fängslats i al-Hol-lägret i Syrien. På bilden suns Mahmud.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
En stillbild ur dokumentären ”Sabaya”
Foto: TT NYHETSBYRÅN
En poster för dokumentären.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
En poster för dokumentären.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Dokumentärens regissör Hogir Hirori.
Foto: HENRIC WAUGE / SPA

I hyllade SVT-dokumentären ”Sabaya” visas hur två män fritar yazidiska kvinnor från det ökända al-Hol-lägret.

De framställdes som hjältar – men nu avslöjar Kvartal att de i själva verket lurade kvinnorna och erbjöd IS att köpa deras barn.

– De förde oss till sina hem och sedan tog de våra barn ifrån oss, säger en av kvinnorna.

SVT-dokumentären ”Sabaya” handlar om två män, Mahmud och Ziyad, som hjältemodigt räddar yazidiska kvinnor som först tagits som sexslavar av IS och sedan fängslats i al-Hol-lägret i Syrien. Filmen fick en rad tunga priser, som på Guldbaggegalan och på Sundance, och hyllades stort av kritiker.

Nu avslöjar Kvartals reporter Ludde Hellberg att de två huvudpersonerna tvingade flera av kvinnorna att lämna ifrån sig sina barn, lurade dem att de skulle få återförenas senare – och erbjöd IS att köpa barnen. 

Kvartals granskning visar också att flera av kvinnorna fördes bort från lägret mot sin vilja och att kvinnor som vägrade lämna ifrån sig sina barn sattes i husarrest i upp till två år.

I en ljudinspelning som Kvartal kommit över hörs en av kvinnorna berätta för filmens regissör Hogir Hirori att Mahmud, en av huvudpersonerna, behandlade kvinnorna illa.

– Folk kommer tro att Mahmud hämtar tillbaka yazidiska flickor, vilket är sant, men Mahmud behandlade dem värre än vad IS gjorde, säger kvinnan i samtalet som ägde rum 2021. 

Hirori svarar i inspelningen att han inte visste vad Mahmud gjort och att han inte skulle använt filmmaterialet med honom om han hade vetat, skriver Kvartal.

Fick inte träffa sina barn efteråt

En annan kvinna vittnar för Kvartal om hur det gick till när de togs ur lägret. Hon säger att de blev lurade att de skulle få behålla sina barn.

– De förde oss till sina hem och sedan tog de våra barn ifrån oss. Vi försökte få träffa våra barn efteråt, men de vägrade att låta oss göra det, säger kvinnan.

Peter Gailbraith har mångårig erfarenhet från området, bland annat som amerikansk ambassadör och FN-representant. Han har själv återförenat ett tjugotal av barnen med sina yazidiska mammor och säger att filmen till stor del är baserad på en lögn. 

– I många fall gick de inte in i lägret för att rädda flickorna, de gick in och tog ifrån dem deras barn, säger han.

Orsaken ska vara att ett barn, inom den yazidiska klanstrukturen, endast betraktas som yazidier om de har två yazidiska föräldrar.

– Flickorna kunde ha gått till lägeradministrationen och sagt att ”jag är yazidier”, och de skulle ha släppts ut. I själva verket gömde de sig i lägret för att de ville behålla sina barn.

Kvartal har sökt Sabayas ena manliga huvudperson Ziyad för att ge honom möjlighet att kommentera uppgifterna. Den andra huvudpersonen, Mahmud, avled innan filmen hade premiär. Filmens regissör Hogir Hirori har avböjt intervju med tidningen.

New York Times har tidigare rapporterat om kvinnor som medverkar i filmen utan att ha gett sitt godkännande till det.

SVT:s svar på anklagelserna

När Kvartals reporter når Axel Arnö, programchef på SVT och ansvarig utgivare för Sabaya är det första gången han hör uppgifterna om oegentligheter. .

– Jag vet att filmen har varit föremål för kritik, och jag måste titta på de här nya uppgifterna innan jag kan bedöma dem. Om det ska föranleda någon åtgärd från våran sida, säger Axel Arnö.

Expressen har sökt Hogir Hirori utan framgång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.