De försökte rädda påkörda mamman: ”Tiden stod still”

De båda kvinnorna kände inte varandra, men hjälptes åt för att försöka rädda den påkörda kvinnan. Efter händelsen har de funnit stöd i varandra.
Foto: HENRIK JANSSON
”Det var som att tiden stod still. Det var så otroligt tyst. Jag hörde inte ens brandbilarna komma, jag bara såg dem”, berättar en av kvinnorna om minuterna i väntan på räddningspersonal.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON
Vid mordplatsen har flera personer varit och lämnat blommor.
Foto: HENRIK JANSSON

Under lördagen kördes en kvinna ihjäl i ett misstänkt mord på Hisingen i Göteborg. Polisen utreder hedersmotiv och kvinnans två söner är anhållna misstänkta för brottet.

Innan räddningstjänst och ambulans kom fram till platsen kämpade några personer för att försöka att rädda kvinnans liv.

– Jag har varit med om situationer förr där man har hjälpt folk tidigare, men det här går inte att jämföra med något jag sett förut. Den bilden kommer aldrig lämna min näthinna. Aldrig någonsin, säger en av kvinnorna som utförde HLR på offret.

Det var strax innan 17-tiden på lördagen som boende i huset intill det som snart skulle bli en mordplats hörde motorljud följt av en hög smäll.

– Jag stod och lagade mat med min sambo. Folk brukar köra ganska snabbt på den här vägen så man hör ganska mycket billjud. Min sambo går ut på balkongen och säger att det är nån som är påkörd. Jag skriker till honom 'är det någon som hjälper till?'. Men innan han hann svara var jag redan på väg ut genom dörren, berättar en av kvinnorna som bor i huset.

– Man tänker inte, det är bara ren instinkt att man springer. Jag kommer ut på gatan och ser först mannen som ligger i ena körfältet. Han verkar vara vaken och jag ser inget blod runt honom. Så vänder jag blicken mot kvinnan och förstår att jag måste dit. Jag sätter mig vid hennes sida. Då andas hon fortfarande svagt.

”Då tappar hon pulsen” 

En annan kvinna som också bor i huset har hört smällen och rusat ut. Tillsammans med andra på platsen hjälps de åt att vända kvinnan för att kunna påbörja hjärt- och lungräddning i väntan på räddningstjänst och ambulans.

Men de förstår båda att det inte finns mycket hopp.

– Vi ser det på henne. Hon är borta. Då tappar hon pulsen också. Men vi fortsätter HLR tills räddningstjänsten kommer och tar över. 

Polisavspärrningarna är bortplockade men på platsen syns fortfarande en blodfläck på marken.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON

Även om det var flera personer runtomkring offren upplever kvinnorna att det inte var så många som hjälpte till.

– Alla var så chockade, det var som att tiden stod still. Det var så otroligt tyst. Jag hörde inte ens brandbilarna komma, jag bara såg dem.

När räddningspersonal tar över arbetet med offren backar kvinnorna undan.

– Vi gick mot porten. Vi hade blod på händerna, tittade på varandra och sa ’hon är död. Hon dog nog.’

De två grannarna kände inte varandra sedan tidigare, men pratat mycket med varandra efter händelsen. De vill båda lyfta vikten av att våga agera.

– Även om det här var en jävligt jobbig upplevelse så är det så viktigt att folk verkligen ingriper. Man måste våga ingripa och våga hjälpa till. Hon var ju väldigt skadad redan, men det finns ju situationer då man kan göra skillnad. Vi köpte henne kanske några minuter till räddningstjänsten kom, säger en av kvinnorna.

Flera ambulanser och polis kom också till platsen. Kvinnorna berättar att folk som sett händelsen började skrika till polisen att det inte var en olycka, att det var avsiktligt.

– Det uppfattade inte vi, vi trodde bara någon hade blivit påkörd. Polisen började spärra av direkt. Det gick snabbt.

Utreds som hedersmotiv

Båda kvinnorna är nyinflyttade med sina familjer i området. Ingen av dem har velat röra sig ute efter händelsen. 

– Jag vet inte hur våra liv ska kunna fortsätta som vanligt när man har sett en människa dö och sen veta att hon har blivit mördad. Jag vet inte hur jag ska kunna fortsätta att gå ut med mina barn på den här gatan. Man är skärrad och chockad och det känns som vi har blivit utsatta för något som vi inte har valt själva, säger den ena kvinnan. Hennes granne fortsätter: 

– Det är stunder då jag bara börjar gråta för att det är så jävla fruktansvärt. Det spelar ingen roll vem personen var, ingen människa förtjänar det jävla avslutet.

Enligt uppgifter till Expressen ska den avlidna kvinnan vara de misstänkta gärningsmännens mamma.

Sönerna greps på lördagskvällen tillsammans med deras farmor och farfar, som misstänks för grovt skyddande av brottsling. Under natten mot söndag anhölls samtiga fyra misstänkta på sannolika skäl. 

Polisen utreder hedersmotiv som bakgrund till mordet – de inblandade var romer och ska ha hållit en romani kris, romsk rättegång, efter att mamman träffat en ny pojkvän som bröderna inte godkände, enligt uppgifter.

Misstänkta brödernas film – i bilen efter dådet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.