Såväl Fredrik Reinfeldt... Foto: Suvad MrkonjicSåväl Fredrik Reinfeldt... Foto: Suvad Mrkonjic
Såväl Fredrik Reinfeldt... Foto: Suvad Mrkonjic
...som utrikesminister Carl Bildt ska ha fått rapporten. Foto: Jens L'Estrade...som utrikesminister Carl Bildt ska ha fått rapporten. Foto: Jens L'Estrade
...som utrikesminister Carl Bildt ska ha fått rapporten. Foto: Jens L'Estrade

De försöker styra folkomröstningen

Publicerad

Positiva artiklar om Sverige och uppvisning av Jas Gripen var sjätte vecka.

I dag avslöjar Sveriges Radios "Ekot" hur Sverige i hemlighet försökt styra folkomröstningen i Schweiz mot ett ja till att köpa svenska Jas Gripen.

Enligt Ekot var sju ministrar var informerade - bland dessa utrikesminister Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt.

"Ekot" avslöjar i dag hur svenska staten agerat för att påverka utfallet av den schweiziska folkomröstningen i maj om huruvida landet ska köpa Jas Gripen eller inte. Flera hemligstämplade dokument vars innehåll "Ekot" har tagit del av beskriver en plan med svenska stödaktiviteter - kallad Bruttolista AB Sverige.

Förnekar kännedom

Sju ministrar, ska enligt "Ekot" ha kännedom om den sekretessbelagda operationen men både handelsminister Ewa Björling och utrikesminister Carl Bildt förnekar kännedom.

– Det är ingenting jag känner till. Den frågan ska man i så fall ställa till Saab och till FXM, myndigheten, säger handelministern till Ekot.

Men enligt "Ekot" tillhör Bildt och Björling samt statsminister Fredrik Reinfeldt den grupp som ska ha fått brev från ambassadören i Schweiz, Per Thöresson. I de hemliga dokumenten står, enligt avslöjandet, bland annat att schweiziske försvarsministern Ueli Maurer bett Sverige om stöd inför folkomröstningen.

Lobbar för att få in positiva artiklar

Enligt "Ekot" har ambassaden hjälpt till med att lobba in positiva artiklar om Sverige och försvarsministern Maurer reser till Mora för att åka Vasastafetten om några veckor. Maurer vill, rapporterar "Ekot" att schweizarna får se Gripen flyga var sjätte vecka, ett sådant tillfälle är till exempel i samband med alpina världscupen i vår.

Ambassadören Per Thöresson säger till "Ekot" att det handlar om en lista över alla evenemang man planerat och att det är vanligt amabassadarbete.

I ett brev från november skriver ambassadören: ”Med tanke på hur oviss utgången i folkomröstningen är kan våra bidrag mycket väl komma att utgöra tungan på vågen."

– Ja, du ska tolka det precis som det står. Allt tyder på att det kommer bli en väldigt jämn omröstning. Att vi då genomför vår plan som vi har tänkt, ser jag inget som helst konstigt med, säger Thöresson till "Ekot".

Alexander Gagliano, reporter på ”Ekot” som tillsammans med kollegan Ivan Garcia står bakom avslöjandet, berättar hur det gick till.

– Vi fick kännedom om detta i slutet av förra året. Sedan dess har vi arbetat med storyn, säger Alexander Gagliano.

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen kommenterar "Ekots" avslöjande.

– Att Sverige för en hemlig kampanj för att påverka utfallet av den schweiziska folkomröstningen är häpnadsväckande. Här befinner sig Sverige långt ut i demokratins gråzoner, säger Anna Ek, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen i ett pressmeddelande.

EU-parlamentsledamoten Gunnar Hökmark, M, kommenterar på Twitter.

"Svenska Freds, emot svenska vapen ö.h. har lyckats i sin hemliga plan mot P1 Morgon, som gör affär av att Sverige verkar för Sverige", skriver han.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att Ewa Björling och Carl Bildt bör förklara sig och skickar också en kommentar till Björling.

"Kanske inte riktigt rätt läge att anklaga andra för att ha en hemlig plan...", skriver han på Twitter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag