Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De försöker styra folkomröstningen

Såväl Fredrik Reinfeldt...Foto: Suvad Mrkonjic
...som utrikesminister Carl Bildt ska ha fått rapporten.Foto: Jens L'Estrade

Positiva artiklar om Sverige och uppvisning av Jas Gripen var sjätte vecka.

I dag avslöjar Sveriges Radios "Ekot" hur Sverige i hemlighet försökt styra folkomröstningen i Schweiz mot ett ja till att köpa svenska Jas Gripen.

Enligt Ekot var sju ministrar var informerade - bland dessa utrikesminister Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt.

Hit har Jas sålts

I mitten av december förra året bekräftade brasilianska försvarsdepartementet att Brasilien köper Jas Gripen. Tidigare uppgifter har gjort gällande att det rör sig om 36 plan.

Sydafrika köpte 1999 28 Gripen-plan.

Ungern har hyrt 14 plan (som köps loss 2016) och även Tjeckien har hyrt 14 plan.

Thailand köpte 6 plan 2008 och har beställt ytterligare 6.

Brasilien, Danmark och Indien har tidigare fått offerter. Det finns också intresse för Gripen i Kroatien, Rumänien och Bulgarien.

Affärerna i Tjeckien, Ungern och Sydafrika, liksom en misslyckad affär i Österrike, har varit föremål för mutmisstankar.

Källa: Expressen, TT, DN.

Gör ambassaden rätt i att kampanja för Jas?

"Ekot" avslöjar i dag hur svenska staten agerat för att påverka utfallet av den schweiziska folkomröstningen i maj om huruvida landet ska köpa Jas Gripen eller inte. Flera hemligstämplade dokument vars innehåll "Ekot" har tagit del av beskriver en plan med svenska stödaktiviteter - kallad Bruttolista AB Sverige.

Förnekar kännedom

Sju ministrar, ska enligt "Ekot" ha kännedom om den sekretessbelagda operationen men både handelsminister Ewa Björling och utrikesminister Carl Bildt förnekar kännedom.

– Det är ingenting jag känner till. Den frågan ska man i så fall ställa till Saab och till FXM, myndigheten, säger handelministern till Ekot.

Men enligt "Ekot" tillhör Bildt och Björling samt statsminister Fredrik Reinfeldt den grupp som ska ha fått brev från ambassadören i Schweiz, Per Thöresson. I de hemliga dokumenten står, enligt avslöjandet, bland annat att schweiziske försvarsministern Ueli Maurer bett Sverige om stöd inför folkomröstningen.

Lobbar för att få in positiva artiklar

Enligt "Ekot" har ambassaden hjälpt till med att lobba in positiva artiklar om Sverige och försvarsministern Maurer reser till Mora för att åka Vasastafetten om några veckor. Maurer vill, rapporterar "Ekot" att schweizarna får se Gripen flyga var sjätte vecka, ett sådant tillfälle är till exempel i samband med alpina världscupen i vår.

Ambassadören Per Thöresson säger till "Ekot" att det handlar om en lista över alla evenemang man planerat och att det är vanligt amabassadarbete.

I ett brev från november skriver ambassadören: ”Med tanke på hur oviss utgången i folkomröstningen är kan våra bidrag mycket väl komma att utgöra tungan på vågen."

– Ja, du ska tolka det precis som det står. Allt tyder på att det kommer bli en väldigt jämn omröstning. Att vi då genomför vår plan som vi har tänkt, ser jag inget som helst konstigt med, säger Thöresson till "Ekot".

Alexander Gagliano, reporter på ”Ekot” som tillsammans med kollegan Ivan Garcia står bakom avslöjandet, berättar hur det gick till.

– Vi fick kännedom om detta i slutet av förra året. Sedan dess har vi arbetat med storyn, säger Alexander Gagliano.

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen kommenterar "Ekots" avslöjande.

– Att Sverige för en hemlig kampanj för att påverka utfallet av den schweiziska folkomröstningen är häpnadsväckande. Här befinner sig Sverige långt ut i demokratins gråzoner, säger Anna Ek, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen i ett pressmeddelande.

EU-parlamentsledamoten Gunnar Hökmark, M, kommenterar på Twitter.

"Svenska Freds, emot svenska vapen ö.h. har lyckats i sin hemliga plan mot P1 Morgon, som gör affär av att Sverige verkar för Sverige", skriver han.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att Ewa Björling och Carl Bildt bör förklara sig och skickar också en kommentar till Björling.

"Kanske inte riktigt rätt läge att anklaga andra för att ha en hemlig plan...", skriver han på Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.