Nicklas Lidström, Detroit, årslön: 70 miljoner kronor. Lönesänkning med nya förslaget: 24,5 miljoner kr. Mats Sundin, Toronto, årslön: 56 miljoner kronor. Lönesänkning med nya förslaget: 19,6 miljoner kr. Markus Näslund, Vancouver, årslön: 39,5 miljoner kronor. Lönesänkning med nya förslaget: 13,8 miljoner kr. Daniel Alfredsson, Ottawa, årslön: 38 miljoner kronor. Lönesänkning med nya förslaget: 13,3 miljoner kr.
Nicklas Lidström, Detroit, årslön: 70 miljoner kronor. Lönesänkning med nya förslaget: – 24,5 miljoner kr. Mats Sundin, Toronto, årslön: 56 miljoner kronor. Lönesänkning med nya förslaget: – 19,6 miljoner kr. Markus Näslund, Vancouver, årslön: 39,5 miljoner kronor. Lönesänkning med nya förslaget: – 13,8 miljoner kr. Daniel Alfredsson, Ottawa, årslön: 38 miljoner kronor. Lönesänkning med nya förslaget: – 13,3 miljoner kr.

De förlorar 71 miljoner

Publicerad
Uppdaterad
LOS ANGELES. Daniel Alfredsson fick chockbudet mitt under förhandlingarna med NHL-ledningen.
Vi vill sänka din lön med 35 procent.
Det skulle i Alfredssons fall innebära att han förlorar 13,3 miljoner kronor av sin årslön.
Ingenting förvånar mig längre när det gäller NHL:s sätt att förhandla, säger Affe till SPORT-Expressen.
Han satt vid förhandlingsbordet som en av spelarfacket NHLPA:s representanter i Toronto i tisdags när Gary Bettman presenterade sitt motbud. Av det framkom att NHL vill sänka lönerna för de högst betalda stjärnorna – de som tjänar över 35 miljoner kronor per säsong – med 35 procent. Alltså betydligt mer än de 24 procent spelarna själva föreslagit.

Toppspelare drabbas mest

Bettman och hans klubbägare vill ha en stegrad skala i stället, där toppspelarna ska drabbas avsevärt hårdare än de lägre betalda. När Bettman punkt för punkt avslöjade NHL:s motbud förstod Daniel Alfredsson, 32, snabbt att han själv var en av de spelare de var ute efter. – Klart att det är mycket pengar, men i det här läget ser jag bara till vad som är bäst för alla våra medlemmar. Och där gjorde vi i vårt förslag från förra veckan mycket stora eftergifter för att få till stånd ett avtal, så att vi kan börja spela hockey igen.

Fyra svenskar berörda

Alfredsson är en av fyra svenskar i NHL som skulle drabbas av den 35-procentiga löneminskningen om Bettman får igenom sitt förslag. Vilket inget talar för i dagsläget. – Nej, vi står fast vid vårt bud och önskar att de studerade det mer ingående.

Kan förlora 45 milj totalt

Sett över hela kontraktsperioden skulle Daniel med NHLPA:s förslag förlora 45,6 miljoner kronor. NHL vill att han avstår betydligt mer än så, eller närmare bestämt 66,5 miljoner kronor. Ottawastjärnan hade all anledning att nobba NHL:s motbud.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag