Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De flydde Sverige – är
Europas mest jagade

Khadar Abdi.
Simon Arnamo.
Semi Queslati.
Bobel Barqasho.

√ Khadar Abdi ska ha huggit sin hustru med yxa i huvudet – inför deras gemensamma barn.

√ Bobel Barqasho kastade sin hustru från sjätte våningen.

√ Semi Oueslati misstänks ha skjutit ihjäl ett 20-årigt vittne dagen innan rättegången.

√ Simon Arnamo knivhögg och hoppade på Joakim Karlsson, 22, tills han dog.

Här är fyra våldsmän som befaras ha flytt Sverige för att undgå straff – och som polisen begärt hjälp av Europol för att hitta.

Det var i somras som Khadar Musa Abdi, 38, ska ha gått till attack mot sin hustru med en yxa i deras gemensamma bostad. Khadar Abdi ska ha träffat hustrun med flera hugg mot hennes huvud och kropp, innan barnen vaknade och attacken avbröts.

– Det är rubricerat som ett mordförsök. Han kom hem dit och gick till attack med yxan. Barnen vaknade och såg vad det var som hände, det var då han avbröt det han höll på med, de vaknade, säger Göran Åkerblom, kriminalinspektör för grova brott på polisen i Växjö.

– Hon hade tur som ens överlevde.

Khadar Abdi.

Abdi, Khadar Musa

Alias: Khadar Abdi Tarabi.

Brott: Försök till mord.

Kön: Man.

Ungefärlig längd: 177 centimeter.

Födelsedatum: 6 juni 1978.

Nationalitet: Somalier.

Språk: Arabiska, engelska, somaliska, svenska.

Fallets status: Pågående utredning.

Khadar Abdi attackerade hustrun – och försvann

Därefter lämnade Abdi bostaden, belägen i Alvesta kommun i Kronobergs län, och försvann. Polisen kunde följa hans spår från Sverige, genom Europa till Belgien. Men där tog jakten slut.

– Vi följde hur han tog sig ur landet, men allt tog slut sen. Ja, Belgien var det sista, säger Åkerblom.

Khadar Musa är somalisk medborgare och hade bott i Sverige som asylsökande sen 2013. Nu är han internationellt efterlyst, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök på sin fru. För att öka chanserna att få tag i honom har svensk polis begärt att han ska placeras på Europols lista över Europas mest efterlysta.

Men Khadar Musa Abdi är inte den enda på listan som jagas av svensk polis. Även Bobel Barqasho, 32, Semi Oueslati, 44, och Simon Arnamo, 25, finns med på listan.

Bobel Barqasho.

Barqasho, Bobel Nahir

Brott: Försök till mord.

Kön: Man.

Ungefärlig längd: 176 centimeter.

Födelsedatum: 6 mars 1984.

Nationalitet: Svensk.

Språk: Engelska, svenska.

Fallets status: Dömd till 14 års fängelse.

Bobel Barqasho kastade hustrun från sjätte våningen

Bobel Barqasho är dömd till 14 års fängelse för mordförsök efter att ha misshandlat sin hustru, burit ut henne på balkongen på sjätte våningen – och kastat ner henne. Mordförsöket inträffade i Södertälje i februari 2013, och kvinnan fick allvarliga skador och hamnade i koma. När hon vaknade upp igen kunde hon berätta hur hon misshandlats, och sen kastats ut från balkongen.

I tingsrätten dömdes Bobel Barqasho till nio års fängelse, en dom som hovrätten rev på grund av att minnesbilderna inte ansågs vara tillförlitliga.

I november 2015 togs ett nytt beslut, och Högsta domstolen dömde Bobel Barqasho till 14 års fängelse. Men då hade han gått under jorden.

Semi Oueslati.

Oueslati, Semi

Brott: Mordförsök, mord.

Kön: Man.

Ungefärlig längd: 174 centimeter.

Födelsedatum: 27 december 1972.

Nationalitet: Svensk, tunisisk.

Språk: Arabiska, franska, svenska.

Fallets status: Pågående utredning.

Semi Oueslati misstänks ha mördat mc-vittnet

Våren 2016 lades Bobel Barqasho till på Europols lista, tillsammans med Semi Oueslati:

Expressen har flera gånger skrivit om Oueslati, en man med stark koppling till det kriminella gänget Black cobra, som misstänks ha mördat ett 20-årigt vittne i Norrköping, dagen innan 20-åringen skulle vittna i rätten.

Vittnet skulle vittna mot en 29-årig medlem i Hells Angels supporterklubb Red and white crew. Fallet gällde ett mordförsök på 20-åringen själv.

Semi Oueslati har tidigare suttit nio år i fängelse för grovt rån och försök till dråp. Han har även dömts för dopingbrott, försök till utpressning och brott mot vapenlagen.

Simon Arnamo.

Arnamo, Simon Rolf

Brott: Mord.

Kön: Man.

Ungefärlig längd: 178 centimeter.

Födelsedatum: 28 juli 1991.

Nationalitet: Svensk.

Språk: Engelska, tyska, svenska.

Fallets status: Pågående utredning.

Nazisten Simon Arnamo jagas sen 2012

Den som funnits med på listan längst är nazisten Simon Arnamo.

Arnamo har varit försvunnen sen den 21 september 2012, samma kväll som Joakim Karlsson, 22, mördades i Vallentuna. En övervakningsfilm visar hur två gärningsmän hoppade på hans huvud efter att ha knivhuggit honom.

En man har dömts till sluten ungdomsvård för mordet, men Simon Arnamo, som är ansluten till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, har inte gått att hitta.

I somras sa vice chefsåklagare Katarina Lenter, som leder jakten, att de fått in nya spår i jakten på nazisten.

Varje EU-lands Fast-grupp – en grupp inom polisen som jobbar med internationellt efterlysta – har fått välja de brottslingar som ska finnas med på listan. Namnen förnyas löpande. Fram till nyligen fanns Amim Boali, misstänkt för juldagsmordet i Malmö, med på listan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.