Bland människorna som flyr till Europa hittar man en blandad skara – unga och gamla, fattiga och rika.Bland människorna som flyr till Europa hittar man en blandad skara – unga och gamla, fattiga och rika.
Bland människorna som flyr till Europa hittar man en blandad skara – unga och gamla, fattiga och rika.
Expressens kampanj #jagvillhjälpa på Facebook.Expressens kampanj #jagvillhjälpa på Facebook.
Expressens kampanj #jagvillhjälpa på Facebook.

De flesta flyktingar är unga män – varför?

Publicerad

Bland människorna som flyr till Europa hittar man en blandad skara – unga och gamla, fattiga och rika.

Men en klar majoritet av flyktingarna är män, särskilt unga män.

Vad beror det egentligen på?

Kvinnor är inte mindre utsatta för krigets fasor än män, och är inte i minoritet i flyktinglägren. Ändå är mer än två tredjedelar av alla flyktingar som kommit till Sverige i år pojkar eller män, enligt Migrationsverkets statistik.

Den här slagsidan beror på flera saker. Många av dem är egentligen kända sedan tidigare, vilket inte gör dem mindre orättvisa. För det första ställs kvinnor inför ännu större utmaningar än män om de ska nå avlägsna länder, säger Anna Buellesbach, anställd vid tyska UNHCR i en intervju.

– Det är rädda för den farliga vägen över medelhavet och sexualövergrepp längs med denna rutt som ofta är väldigt lång, säger hon.

Kvinnor tenderar dessutom att ha mindre ekonomiska resurser, säger Buellesbach.

– När valet fattas av familjen i de här relativt sett mer konservativa samhällena tenderar valet att falla på att investera i en ung man.

Den här typen av bister matematik har fått vissa experter att framhålla att bristen på typiskt lagliga vägar in i Europa ytterligare missgynnar kvinnor. Kvinnor och flickor som flyr eller migrerar till Europa från relativt socialt konservativa länder gör det ofta i sällskap med en manlig släkting eller annan manlig anhörig.

Snedvridningen kan slutligen framstå som ännu större än vad den är, eftersom kvinnor mer sällan syns i utrikesrapportering än män. En gammal sanning som nog tål att påpekas igen, och som även går igen i andra typer av journalistik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag