De flesta flyktingar är unga män – varför?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bland människorna som flyr till Europa hittar man en blandad skara – unga och gamla, fattiga och rika.
Expressens kampanj #jagvillhjälpa på Facebook.

Bland människorna som flyr till Europa hittar man en blandad skara – unga och gamla, fattiga och rika.

Men en klar majoritet av flyktingarna är män, särskilt unga män.

Vad beror det egentligen på?

Kvinnor är inte mindre utsatta för krigets fasor än män, och är inte i minoritet i flyktinglägren. Ändå är mer än två tredjedelar av alla flyktingar som kommit till Sverige i år pojkar eller män, enligt Migrationsverkets statistik.

Den här slagsidan beror på flera saker. Många av dem är egentligen kända sedan tidigare, vilket inte gör dem mindre orättvisa. För det första ställs kvinnor inför ännu större utmaningar än män om de ska nå avlägsna länder, säger Anna Buellesbach, anställd vid tyska UNHCR i en intervju.

– Det är rädda för den farliga vägen över medelhavet och sexualövergrepp längs med denna rutt som ofta är väldigt lång, säger hon.

Kvinnor tenderar dessutom att ha mindre ekonomiska resurser, säger Buellesbach.

– När valet fattas av familjen i de här relativt sett mer konservativa samhällena tenderar valet att falla på att investera i en ung man.

Den här typen av bister matematik har fått vissa experter att framhålla att bristen på typiskt lagliga vägar in i Europa ytterligare missgynnar kvinnor. Kvinnor och flickor som flyr eller migrerar till Europa från relativt socialt konservativa länder gör det ofta i sällskap med en manlig släkting eller annan manlig anhörig.

Snedvridningen kan slutligen framstå som ännu större än vad den är, eftersom kvinnor mer sällan syns i utrikesrapportering än män. En gammal sanning som nog tål att påpekas igen, och som även går igen i andra typer av journalistik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.