Foto: Kalla Fakta/TV4
 Foto: Kalla Fakta/TV4

De flår fåren levande

Publicerad
Uppdaterad
Här flås fåren levande - utan bedövning.
Allt för att svenska konsumenter ska få sina ulltröjor.
Ingen av Sveriges största klädkedjor kan garantera att deras ull inte kommer från flådda får.
- Det är förfärligt tycker jag. Så här får man inte behandla djur, säger veterinär Johan Beck-Fries till TV4:s "Kalla Fakta".
Australiensisk merinoull anses vara den finaste ullen inom klädindustrin och lämpar sig väl för vårt klimat här i Norden.
Merinofåret har avlats fram för att få maximalt med ull per kilo får.
Men det är också ett lätt byte för blåflugan. Den lägger ägg i djurens hud, speciellt där det finns avföring och urin.
När larverna sedan kläcks äter de fåren levande.
Australiska fårfarmare löser det genom ett sätt som kallas mulesing. Ett kirurgiskt ingrepp som använts i Australien sedan 1930-talet.


Jämförs med skalpering

– De flår bakre delen av skinkan på båda sidor om svansen på fåret, säger veterinär Johan Beck-Fries, som även är Veterinärförbundets informationschef, till TV4:s ”Kalla Fakta”.
– Man kan jämföra det med skalpering. De bara stoppar in en sax under huden och snittar bort de delar som skall bort. Jag tycker det är förfärligt, det är kvalificerat djurplågeri.
Enligt Johan Beck-Fries drabbas fåren av fruktansvärda smärtor, som kan hålla i sig i flera veckor efter ingreppet.


Alternativen finns

Ullindustrin i Australien menar att det är praktiskt ogenomförbart att använda bedövning vid ingreppen eftersom det rör sig om så många får.
Men det finns alternativ till att flå lamm utan bedövning menar Johan Beck-Fries
Fårindustrin säger att det inte är praktiskt möjligt?
– För det kostar pengar för dem. Då tycker jag att är man inte beredd att betala de här extra kronorna eller dollarna så bör man fundera över om det här är en produktionsform man ska fortsätta med.


H&M planerar bojkott

TV4:s ”Kalla Fakta” har kontrollerat 19 av de största klädföretagen i Sverige. Resultatet är att ingen av dem kan garantera att den ull de säljer inte kommer från australiensksa får som är utsatta för mulesing.
H&M har i dagarna, efter inspelningen av ”Kalla Fakta” gått ut och sagt att de nu ska bojkotta australiensisk ull.

Fotnot:
TV4:s ”Kalla Fakta” sänds i kväll 19.20.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag