Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De fick sitt barn omhändertaget

"Utan djupare undersökning uteslöt han alla andra tänkbara förklaringar", säger Viola om när barnmisshandelsläkaren Gabriel Otterman tog över deras fall.

För dagbarnvårdaren Viola, 27, och byggingenjören Andres, 29, började allt med ett rutinbesök på barnavårdscentralen.

Det slutade med omhändertaget barn och polisförhör om grov misshandel.

Den 13 juni 2013 gjorde en läkare på BVC en rutinkontroll av den två månader gamla sonen Ivans höfter. Föräldrarna reagerade på att läkaren höll på ovanligt länge och böjde i benen. Bara timmar senare, hemma, hördes knakningar från skuldran. Först hittades inget men vid en andra röntgen hittades fyra frakturer vid skuldran.

Barnmisshandelsläkaren Gabriel Otterman tog över - och misstänkte genast barnmisshandel.

- Utan djupare undersökning uteslöt han alla andra tänkbara förklaringar, säger Viola.

Baserat på Ottermans utlåtande omhändertogs pojken av socialtjänsten. Föräldrarna misstänktes för grov misshandel, fick sitta i polisförhör, och hamnade på socialtjänstens övervakade familjehem tillsammans med Ivan i två månader.

När en rättsläkare undersökte fallet hittades dock inga belägg för att misshandel skett och polisen släppte genast alla misstankar.

Vid en andra djupgående medicinsk utvärdering, utan det kritiserade barnskyddsteamet, visade det sig att misshandel var en långsökt förklaring. När familjen efter lång kamp fick ut journaler visade det sig att tre av frakturerna uppstått på sjukhuset och att sonen hade kraftig d-vitaminbrist som orsakar benskörhet.

- Svaret blev att han hade svagt skelett och gick sönder av att läkarna tryckte.

Viola menar att barnskyddsteamen stirrar sig blinda på att alla fall måste vara misshandel.

- Det sker inga ordentliga medicinska utredningar om andra möjliga förklaring utan när man hittar skador så stoppar man allt annat.

Den ansvarige barnläkaren Gabriel Otterman har valt att inte kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.