"Utan djupare undersökning uteslöt han alla andra tänkbara förklaringar", säger Viola om när barnmisshandelsläkaren Gabriel Otterman tog över deras fall.
"Utan djupare undersökning uteslöt han alla andra tänkbara förklaringar", säger Viola om när barnmisshandelsläkaren Gabriel Otterman tog över deras fall.

De fick sitt barn omhändertaget

Publicerad

För dagbarnvårdaren Viola, 27, och byggingenjören Andres, 29, började allt med ett rutinbesök på barnavårdscentralen.

Det slutade med omhändertaget barn och polisförhör om grov misshandel.

Den 13 juni 2013 gjorde en läkare på BVC en rutinkontroll av den två månader gamla sonen Ivans höfter. Föräldrarna reagerade på att läkaren höll på ovanligt länge och böjde i benen. Bara timmar senare, hemma, hördes knakningar från skuldran. Först hittades inget men vid en andra röntgen hittades fyra frakturer vid skuldran.

Barnmisshandelsläkaren Gabriel Otterman tog över - och misstänkte genast barnmisshandel.

- Utan djupare undersökning uteslöt han alla andra tänkbara förklaringar, säger Viola.

Baserat på Ottermans utlåtande omhändertogs pojken av socialtjänsten. Föräldrarna misstänktes för grov misshandel, fick sitta i polisförhör, och hamnade på socialtjänstens övervakade familjehem tillsammans med Ivan i två månader.

När en rättsläkare undersökte fallet hittades dock inga belägg för att misshandel skett och polisen släppte genast alla misstankar.

Vid en andra djupgående medicinsk utvärdering, utan det kritiserade barnskyddsteamet, visade det sig att misshandel var en långsökt förklaring. När familjen efter lång kamp fick ut journaler visade det sig att tre av frakturerna uppstått på sjukhuset och att sonen hade kraftig d-vitaminbrist som orsakar benskörhet.

- Svaret blev att han hade svagt skelett och gick sönder av att läkarna tryckte.

Viola menar att barnskyddsteamen stirrar sig blinda på att alla fall måste vara misshandel.

- Det sker inga ordentliga medicinska utredningar om andra möjliga förklaring utan när man hittar skador så stoppar man allt annat.

Den ansvarige barnläkaren Gabriel Otterman har valt att inte kommentera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag