De fick Pulitzerpriset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Traditionella medier vann de stora priserna, när det prestigefyllda amerikanska Pulitzerpriset presenterades på måndagen - trots att internetbaserade nyhetstjänster för första gången fick tävla om de anrika utmärkelserna som utdelats i 93 år.

 Trenden var möjligen en viss tröst ett år när flera stora dagstidningar har lagts ned eller står under konkursförvaltning och många befarar papperstidningens undergång.

 Den mest prestigefyllda utmärkelsen för journalistik i allmänhetens tjänst gick till Las Vegas Sun, som rapporterat om de många byggnadsarbetare som omkommit vid byggen utefter Las Vegas huvudgata.

 Men det var New York Times som tog hem storslam med fem utmärkelser. Den vann bland annat för sin nyhetsrapportering, undersökande journalistik om konflikten när militära analytiker medverkar i rapportering från oroshärdar samt tidningens utrikesbevakning från Afghanistan och Pakistan.

 Tidningen St Petersburg Times vann för bästa reportage, medan klassen för nyhetsfoto vanns av Miami Herald och tidningens bildreportage från Haiti efter orkanerna som drabbade landet.

 New York Times tog hem priset för bästa bildreportage med en serie som följt Barack Obamas väg till presidentposten.

 Även facklitteratur, skönlitterära verk, musik och teater prisas av Pulitzer-kommittén.

 Polarpristagaren Steve Reich vann musikklassen med verket Double sextet. Romanpriset tilldelades Elizabeth Strout för novellsamlingen Olive Kitteridge, bästa pjäs blev Ruined av Lynn Nottage, medan boken Slavery by another name, om de svartas situation fram till andra världskriget, utsågs till bästa fackbok.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.