Redan för en vecka sedan kom beskedet från Vita huset:
"USA:s president Barack Obama anländer till Sverige på morgonen den 3 september och stannar i ett dygn."
Fyra personer informerades: Kung Carl XVI Gustaf, Statsminister Fredrik Reinfeldt, utrikesminister Carl Bildt och Sveriges ambassadör i Washington, Jonas Hafström.
Inte ens partiledarna i regeringen, Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund fick veta något. Kungen, Reinfeldt, Bildt och Hafström belades alla med munkavle och all skriven dokumentation hemligstämplades.
Enligt regeringskällor var Vita huset mycket angelägna om att information om besöket inte "spreds i systemet".
Hastigt ändrade planer
Tanken var att besöket skulle hållas hemligt någon vecka innan ett gemensamt offentliggörande, någon gång under nästa vecka.
Men plötsligt ändrades förutsättningarna. Barack Obamas planerade möte med Vladimir Putin i Moskva ställdes in - och därför senarelades Sverigebesöket med ett dygn.
Samtidigt kom beskedet från Vita huset om att besöket skulle offentliggöras på onsdagen - flera dygn tidigare än vad Reinfeldt och Bildt hade räknat med.
Enligt uppgifter till Expressen blev både statsministern och utrikesministern överraskade av beskedet att Barack Obama ville övernatta i Sverige. De hade båda räknat med att det i bästa fall kunde bli fråga om en snabb mellanlandning och några timmars överläggningar i regeringskansliet Rosenbad.
Ett standardbesök av Barack Obama är normalt bara 4-6 timmar, och det var vad de svenska ministrarna hade hoppats på.
Beskedet om att mötet skulle tidigareläggas passade Carl Bildt utmärkt. Han står nämligen som värd för ett stort utrikesministermöte, med ministrar från Norden och Baltikum, i Stockholm den 2-3 september - som annars hade fått ställas in.
Irritation över Snowdens asyl
Skälen till det inställda Putinmötet uppges vara flera.
Diskussionerna inför toppmötet har kärvat och framstegen den senaste tiden har varit få.
– De hade inte kommit tillräckligt långt för att motivera ett toppmöte, säger en källa.
USA:s irritation över att Ryssland gett "visselblåsaren" Edward Snowden asyl.
Tidigare i veckan uttryckte Barack Obama besvikelse över detta i en tv-intervju. Samtidigt kritiserade han Ryssland för landets anti-gaylagar.
Utrikesminister Carl Bildt, som nästa vecka återvänder till Stockholm från semesterfirandet vid Medelhavet, arbetar nu med planeringen inför Obamas besök - liksom ett stort antal UD-anställda. Redan nästa vecka anländer en "förberedelsegrupp" från Vita huset till Stockholm, enligt uppgifter till Expressen.
Har med sig stor delegation
Det står redan nu klart att Barack Obama kommer att träffa kung Carl XVI Gustaf den 4 september. Ett problem är att kungaparet den dagen planerat en länsresa till Södermanland med anledning av kungens 40 år på tronen.
– Så fort vi fick information informerade vi självfallet kungen om att USA:s statschef kommer hit, berättar Carl Bildt.
Utrikesdepartementet räknar med att presidenten har med sig en stor delegation - eftersom Obama reser direkt från Stockholm till G20-mötet i S:t Petersburg.
Regeringen hoppas på överläggningar med en rad nyckelpersoner i presidentens närhet, vid sidan av de bilaterala överläggningarna i regeringskansliet mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och Barack Obama.
Enligt Carl Bildt är Obamas besök "det största besök man kan tänka sig".
"Blir ett feelgood-möte"
Ambitionen från regeringens sida är att det ska bli en presskonferens med Reinfeldt och Obama - men något definitivt beslut har ännu inte fattats.
Enligt uppgifter till Expressen väntas Fredrik Reinfeldt och Barack Obama bland annat diskutera den svenska regeringens syn på utvecklingen i Europa. Klimatfrågan och grön energi står också på agendan, liksom samarbetet kring Arktis. Utrikesminister Carl Bildt har de senaste två åren varit ordförande i Arktiska rådet.
– Det blir ett feelgood-möte. Det finns så mycket som förenar våra samhällen, i värderingar och intressen, säger utrikesministern.
– Vi har en öppen och bra relation med USA, goda personrelationer och vi har respekt för varandra. Men det här besöket handlar inte bara om Sverige. Vi är också ansedda som en seriös och viktig aktör inom EU och i någon utsträckning på den globala arenan.
Men oppositionen ställer också krav på vad Sveriges statsminister ska ta upp under mötet med Barack Obama.
Stefan Löfven, S, räknar med att han tar upp kravet på att stänga fånglägret i Guantanamo, skriver Svenska Dagbladet. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill att Sveriges statsminister ska ta upp USA:s massövervakning av telekommunikationer under Obamas besök, skriver Svenska Dagbladet.
Barack Obama lyfter med presidentplanet Airforce One på kvällen den 3 september och flyger över Atlanten på natten. Han landar i Stockholm på morgonen den 4 september. Enligt det preliminära schemat reser han vidare till S:t Petersburg först på förmiddagen dagen därpå.