De femton familjerna som styr finans-Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
1 WALLENBERG 1800 MILJARDERAndré Oscar Wallenberg grundade Filialbanken 1855 när han var chef för ett båtkompani i Sundsvall. Senare flyttade han till Stockholm och startade Stockholms Enskilda Bank. I dag styrs sfären främst av Jacob och Marcus Wallenberg.Kontrollerar: Cirka 1 800 miljarder kronor i svenska bolag.
Foto: Foto Gunnar Seijbold
2 KAMPRAD 600 MILJARDERIngvar Kamprad (bilden) från Småland grundade Ikea som i dag finns världen över. Han har däremot lämnat styrelsen för att lämna ordförandeposten till den yngsta sonen Mathias Kamprad som äger Ikano tillsammans med bröderna Peter och Jonas. Värdet på Ikano är svårt att beräkna, men för ett par år sedan beräknade journalisten Stellan Björk att värdet var 600 miljarder kronor.Kontrollerar: Cirka 600 miljarder kronor.
Foto: Fredrik Sjöshult
3 PERSSON 415 MILJARDERCarl Erling Persson grundade den stora klädjätten H&M på 40-talet och de som nu för arvet vidare är barnbarnet Karl-Johan Persson (bilden till vänster) som är vd och Carl Erling Perssons barn Stefan Persson (bilden till höger) som är ordförande. I dag är H&M Stockholmsbörsens största bolag.Kontrollerar: Cirka 415 miljarder kronor.
Foto: Suvad Mrkonjic
4 RAUSING 200 MILJARDERRuben Rausing startade det världsomspännande företaget Tetra Pak. 1995 ringde Rubens son Hans Rausing till sin storebror Gad Rausing (bilden) för att fråga om de skulle sälja företaget. Det telefonsamtalet ledde till att Gad Rausings barn köpte ut sin farbror och i dag driver de tre syskonen Kirsten, Finn och Jörn Rausing bolaget.Kontrollerar: Cirka 200 miljarder kronor.
Foto: Jonas Lemberg
5 STENBECK 170 MILJARDERDet började med ett sockerbruk i Linköping för Wilhelm Klingspor, sedan startade han Kinnevik för att kunna transportera sockerbetorna. När bruket såldes startade han investmentbolaget Kinnevik tillsammans med Robert von Horn och Hugo Stenbeck. Senare blev Hugos son Jan Stenbeck (bilden till höger) en figur inom bolaget och i dag är det duon Cristina (bilden till vänster) och Max som är de ledande inom Stenbeck.Kontrollerar: Cirka 170 miljarder kronor.
Foto: Sven Lindwall
6 DOUGLAS 165 MILJARDERGustaf Douglas (bilden) har gått från att vara tjänsteman till industrialist och miljardär genom investmentbolaget Latour. Gustaf Douglas är den största ägaren i Securitas och i styrelsen sitter hans söner Carl och Eric Douglas och frun Elisabeth.Kontrollerar: Cirka 165 miljarder kronor.
7 SCHÖRLING 130 MILJARDERGustaf Douglas ville ha Melker Schörling (bilden) som vd hos Securitas – men han hade tänkt att starta eget och gav nobben. För att få med sig Schörling sålde Douglas 17,5 procent av Securitas till honom. Genom det byggde han ett världs-företag och en egen förmögenhet. Investmentbolaget Melker Schörling AB finns på Stockholmsbörsen.Kontrollerar: Cirka 130 miljarder kronor.
8 JOHNSON 90 MILJARDERAxel Johnson startade rederiet Nordstjernan 1890 för att femton år senare köpa Avesta Jernvek. Sonen Axel Ax:son Johnson (bilden) byggde senare upp en stor verkstadsgrupp. Men i dag möts svenskarna av sfären när de handlar på Willys och Hemköp.Kontrollerar: Cirka 90 miljarder kronor.
Foto: Anders Engman
9 LUNDIN 90 MILJARDERAdolf Lundin är mannen bakom olje-, gas-, och gruvimperiet som i dag drivs av sönerna Ian (bilden) och Lukas. I sfären ingår sammanlagt tolv olika börsnoterade bolag och i stort sett alla producerar eller letar efter råvaror, enligt Avanza. Sfären har fått kritik för att Lundin Petroleum var verksamt i Sudan under inbördeskriget.Kontrollerar: Cirka 90 miljarder kronor.
Foto: Samuel Unéus
10 LUNDBERG 80 MILJARDERFastighetsimperiet Lundberg har sin bas i Norrköping där Lars Erik Lundberg grundade bolaget. Därefter har sonen Fredrik (bilden) tagit över och han har nu makt i flera bolag, bland annat Handelsbanken.Kontrollerar: Cirka 80 miljarder kronor.
Foto: Ylwa Yngvesson
11 BENNET 55 MILJARDERCarl Bennets (bilden) karriär började på Electrolux där han tillsammans med Rune Andersson fick upp ögonen för dotterbolaget Getinge. Tillsammans köpte de ut medicinteknikbolaget.Kontrollerar: Cirka 55 miljarder kronor.
Foto: Ylwa Yngvesson
12 PAULSSON 40 MILJARDERErik Paulsson (bilden till vänster) och Mats Paulsson (höger) körde latrintunnor i tonåren. Senare utvecklades verksamheten och blev byggbolaget Peab. Senare ligger de bakom fastighetsbolaget Wihlborgs och Skistar.Kontrollerar: Cirka 40 miljarder kronor.
Foto: Ronny Johannesson
13 OLSSON 30 MILJARDERBakom rederi Stena ligger Sten A Olsson (bilden) från Göteborg. Hans främst sysselsättning var att köpa, sälja och skrota fartyg. Däremot är Stenakoncernen onoterad, men familjen kontrollerar också Concordia Maritime som till skillnad är noterade från Stenakoncernen.Kontrollerar: Cirka 30 miljarder kronor.
Foto: Tommy Holl
14 BONNIER 20 MILJARDERFamiljen Bonnier är stora inom medievärlden då de har inflytande över Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Expressen och TV4, men också bokförlag och en andel i biografkedjan SF.Koncernen ägs i dag av ett holdingbolag och det är så många som ett sjuttiotal familjemedlemmar som är aktieägare.Kontrollerar: Cirka 20 miljarder kronor.
15 SÖDERBERG 18 MILJARDERPer Olof Söderberg (bilden) är mannen bakom grosshandelsfirman P Söderberg som senare blev Söderberg & Haak vilket i sin tur blev ett dotterbolag till Ratos som är ett riskkapitalbolag. Ratos är sfärens nav.Kontrollerar: Cirka 18 miljarder kronor.
1 / 16

För 50 år sedan var det 15 familjer som hade makten över Sveriges näringsliv.

I dag är det siffran densamma - men elva av familjerna har bytts ut mot andra rika och framgångsrika familjer.

Tillsammans är de 15 familjernas bolag värda 3 950 miljarder kronor, skriver Affärsvärlden.

- Familjen Wallenberg är i en klass för sig, de är väldigt mäktiga, säger Anders Jonsson, författare med svensk ekonomisk politisk historia som specialitet.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via Itunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

De riktigt stora makthavarna i svenskt näringsliv och i svensk ekonomi är få. Så få att de brukar kallas för de "15 familjerna". Den som myntade begreppet var Carl-Henrik Hermansson, tidigare partiledare för Vänsterpartiet kommunisterna, som 1962 gav ut boken "Monopol och Storfinans - de 15 familjerna".

"De tre storbankerna, de stora försäkringskoncernerna, de största industri- och handelsbolagen och de 15 finansfamiljerna är inbördes förenade och sammanknutna. Denna ekonomiska maktgruppering utgör kärnan i svensk storfinans", skrev Hermansson i boken.

Familjerna han syftade på var Wallenberg, Söderberg, Wehtje, Johnson, Bonnier, Kempe, Klingspor, Jeansson, Dunker, Broström, Schwartz, Hammarskiöld, Jacobsson, Åselius och Throne-Holst.

Nu har tidningen Affärsvärlden gått i genom vilka som är kvar - och vilka som försvunnit. Resultatet: fyra familjer är kvar och elva har bytts ut.

- Med tanke på att vi fått så oändligt mycket mer institutionellt kapital på marknaden sedan dess så ville vi undersöka vad som hänt med makten och kontrollen i näringslivet, säger Jon Åsberg, chefredaktör för Affärsvärlden.

- Det är fortfarande familjestyrt eller personstyrt i väldigt stor utsträckning. För alla de här fonderna och pensionsbolagen tar inget ägaransvar, de går inte in och sätter sig i styrelser. De skjuter in kapital men bryr sig inte om maktaspekten i bolagen.

Familjerna som är kvar sedan 60-talet är Wallenberg, Johnson, Bonnier och Söderberg.

Anders Anderson, nationalekonom och forskare för Institute for Financial Research är inte förvånad över att det bara finns fyra familjer kvar på den gamla listan.

- Nej, det är jag inte. Det är bara att titta på vad Apple var för 50 år, det fanns ju inte då och är nu ett av världens största företag. Så det är ganska naturligt att det är en rotation.

Är du förvånad över att enskilda ägarfamiljer fortfarande har så stor kontroll över börsen?

- Nej. Men å andra sidan är det så att deras ägarandel av börsen de facto inte är lika stor i dag som den var för 50 år sedan. Institutioner, fonder och internationella placerare äger större delen av kapitalet på börsen i dag, men fortfarande har familjerna behållit en betydande kontroll av bolagen.

Enligt Anders Jonsson, författare med svensk ekonomisk politisk historia som specialitet finns det ett gemensamt framgångsrecept för tre av familjerna som fortfarande finns med på listan från 1960-talet.

- Men man kan säga att tre av de fyra familjerna, Wallenberg, Johnson och Söderberg, klarade de ekonomiska frågorna genom att bilda stiftelser och slapp på så sätt arvsskatt. Bonnier däremot är speciella, ägandet är fortfarande privat och det har hela tiden funnits intresserade ägare som tagit över, säger Anders Jonsson, författare med svensk ekonomisk politisk historia som specialitet.

De som blommat upp som de nya elva mäktigaste familjerna är: Kamprad, Persson, Rausing, Stenbeck, Douglas, Schörling, Lundberg, Lundin, Bennet, Paulsson och Olsson, skriver Affärsvärlden som gjort genomgången.

I förrgår berättade Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, som finns med på den nya listan, att han packar resväskan i Schweiz och flyttar hem till Småland.

Men att han finns med på listan verkar inte ha någon betydelse för Kamprad.

- Jag tror inte att det betyder något för dem. Jag tror att familjen är stolt över att de varit med att skapa en succé som Ikea som har vuxit och utvecklat sig helt oerhört under de 70 år som företaget existerat, att bolaget med Ingvars strategi blivit ett stort dominerande bolag i världen, säger Per Heggenes, talesperson för familjen Kamprad.

Kamprad kommer att saknas i Schweiz - borgmästaren uttrycker en oro att man nu måste höja skatten när Ikea-grundaren flyttar, berättar han för Svenska Dagbladet.

Tillsammans har dagens 15 mäktigaste familjer inflytande över svenska bolag som tillsammans har ett värde av omkring 3 950 miljarder kronor - om Ikea räknas som svenskt. Dessutom kontrollerar de nästan 70 procent av Stockholmsbörsen, skriver Affärsvärlden.

Men stora utmaningar väntar många.

- Fem av de femton bolagen är fortfarande inne på första generationen som ägare. De har ännu inte bevisat att de har klarat ett generationsskifte. Förr i tiden var det ofta självklart att sonen skulle ta över. Så är det inte i dag då det är lättare att säga nej, säger Anders Jonsson.

- Jag brukar prata om att man ska klara sig genom tre steg. Förärva, ärva och fördärva. Det är oftast svårt för den första generationen som tar över företaget att fördärva, de lär sig oftast mycket av föräldrarna. Så första generationsskiftet brukar man klara. Nästa är svårare, då handlar det oftast om barnbarn och då är det inte alltid säkert att det finns intresse eller kunskap.

DE MÄKTIGASTE FAMILJERNA

1 WALLENBERG 1800 MILJARDER

André Oscar Wallenberg grundade Filialbanken 1855 när han var chef för ett båtkompani i Sundsvall. Senare flyttade han till Stockholm och startade Stockholms Enskilda Bank. I dag styrs sfären främst av Jacob och Marcus Wallenberg.

Kontrollerar: Cirka 1 800 miljarder kronor i svenska bolag.

2 KAMPRAD 600 MILJARDER

Ingvar Kamprad (bilden) från Småland grundade Ikea som i dag finns världen över. Han har däremot lämnat styrelsen för att lämna ordförandeposten till den yngsta sonen Mathias Kamprad som äger Ikano tillsammans med bröderna Peter och Jonas. Värdet på Ikano är svårt att beräkna, men för ett par år sedan beräknade journalisten Stellan Björk att värdet var 600 miljarder kronor.

Kontrollerar: Cirka 600 miljarder kronor.

3 PERSSON 415 MILJARDER

Carl Erling Persson grundade den stora klädjätten H&M på 40-talet och de som nu för arvet vidare är barnbarnet Karl-Johan Persson (bilden till vänster) som är vd och Carl Erling Perssons barn Stefan Persson (bilden till höger) som är ordförande. I dag är H&M Stockholmsbörsens största bolag.

Kontrollerar: Cirka 415 miljarder kronor.

4 RAUSING 200 MILJARDER

Ruben Rausing startade det världsomspännande företaget Tetra Pak. 1995 ringde Rubens son Hans Rausing till sin storebror Gad Rausing (bilden) för att fråga om de skulle sälja företaget. Det telefonsamtalet ledde till att Gad Rausings barn köpte ut sin farbror och i dag driver de tre syskonen Kirsten, Finn och Jörn Rausing bolaget.

Kontrollerar: Cirka 200 miljarder kronor.

5 STENBECK 170 MILJARDER

Det började med ett sockerbruk i Linköping för Wilhelm Klingspor, sedan startade han Kinnevik för att kunna transportera sockerbetorna. När bruket såldes startade han investmentbolaget Kinnevik tillsammans med Robert von Horn och Hugo Stenbeck. Senare blev Hugos son Jan Stenbeck (bilden till höger) en figur inom bolaget och i dag är det duon Cristina (bilden till vänster) och Max som är de ledande inom Stenbeck.

Kontrollerar: Cirka 170 miljarder kronor.

6 DOUGLAS 165 MILJARDER

Gustaf Douglas (bilden) har gått från att vara tjänsteman till industrialist och miljardär genom investmentbolaget Latour. Gustaf Douglas är den största ägaren i Securitas och i styrelsen sitter hans söner Carl och Eric Douglas och frun Elisabeth.

Kontrollerar: Cirka 165 miljarder kronor.

7 SCHÖRLING 130 MILJARDER

Gustaf Douglas ville ha Melker Schörling (bilden) som vd hos Securitas – men han hade tänkt att starta eget och gav nobben. För att få med sig Schörling sålde Douglas 17,5 procent av Securitas till honom. Genom det byggde han ett världs-företag och en egen förmögenhet. Investmentbolaget Melker Schörling AB finns på Stockholmsbörsen.

Kontrollerar: Cirka 130 miljarder kronor.

8 JOHNSON 90 MILJARDER

Axel Johnson startade rederiet Nordstjernan 1890 för att femton år senare köpa Avesta Jernvek. Sonen Axel Ax:son Johnson (bilden) byggde senare upp en stor verkstadsgrupp. Men i dag möts svenskarna av sfären när de handlar på Willys och Hemköp.

Kontrollerar: Cirka 90 miljarder kronor.

9 LUNDIN 90 MILJARDER

Adolf Lundin är mannen bakom olje-, gas-, och gruvimperiet som i dag drivs av sönerna Ian (bilden) och Lukas. I sfären ingår sammanlagt tolv olika börsnoterade bolag och i stort sett alla producerar eller letar efter råvaror, enligt Avanza. Sfären har fått kritik för att Lundin Petroleum var verksamt i Sudan under inbördeskriget.

Kontrollerar: Cirka 90 miljarder kronor.

10 LUNDBERG 80 MILJARDER

Fastighetsimperiet Lundberg har sin bas i Norrköping där Lars Erik Lundberg grundade bolaget. Därefter har sonen Fredrik (bilden) tagit över och han har nu makt i flera bolag, bland annat Handelsbanken.

Kontrollerar: Cirka 80 miljarder kronor.

11 BENNET 55 MILJARDER

Carl Bennets (bilden) karriär började på Electrolux där han tillsammans med Rune Andersson fick upp ögonen för dotterbolaget Getinge. Tillsammans köpte de ut medicinteknikbolaget.

Kontrollerar: Cirka 55 miljarder kronor.

12 PAULSSON 40 MILJARDER

Erik Paulsson (bilden till vänster) och Mats Paulsson (höger) körde latrintunnor i tonåren. Senare utvecklades verksamheten och blev byggbolaget Peab. Senare ligger de bakom fastighetsbolaget Wihlborgs och Skistar.

Kontrollerar: Cirka 40 miljarder kronor.

13 OLSSON 30 MILJARDER

Bakom rederi Stena ligger Sten A Olsson (bilden) från Göteborg. Hans främst sysselsättning var att köpa, sälja och skrota fartyg. Däremot är Stenakoncernen onoterad, men familjen kontrollerar också Concordia Maritime som till skillnad är noterade från Stenakoncernen.

Kontrollerar: Cirka 30 miljarder kronor.

14 BONNIER 20 MILJARDER

Familjen Bonnier är stora inom medievärlden då de har inflytande över Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Expressen och TV4, men också bokförlag och en andel i biografkedjan SF.
Koncernen ägs i dag av ett holdingbolag och det är så många som ett sjuttiotal familjemedlemmar som är aktieägare.

Kontrollerar: Cirka 20 miljarder kronor.

15 SÖDERBERG 18 MILJARDER

Per Olof Söderberg (bilden) är mannen bakom grosshandelsfirman P Söderberg som senare blev Söderberg & Haak vilket i sin tur blev ett dotterbolag till Ratos som är ett riskkapitalbolag. Ratos är sfärens nav.

Kontrollerar: Cirka 18 miljarder kronor.

Källa: Affärsvärlden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.