Hasina och Wahid Faiz får snart flytta hem igen efter branden i Grimsta. Foto: PrivatHasina och Wahid Faiz får snart flytta hem igen efter branden i Grimsta. Foto: Privat
Hasina och Wahid Faiz får snart flytta hem igen efter branden i Grimsta.  Foto: Privat
Explosionen i Grimsta i västra Stockholm följdes av en brand som fick de boende att fly ut från sina bostäder. Foto: Mimmi NilssonExplosionen i Grimsta i västra Stockholm följdes av en brand som fick de boende att fly ut från sina bostäder. Foto: Mimmi Nilsson
Explosionen i Grimsta i västra Stockholm följdes av en brand som fick de boende att fly ut från sina bostäder. Foto: Mimmi Nilsson

De får snart flytta hem – ett år efter branden

Publicerad

Sex familjer bor fortfarande i evakueringslägenheter – ett år efter den kraftiga branden i Grimsta i västra Stockholm.

Men snart får de äntligen flytta tillbaka igen.

– Vi fick en tillfällig lägenhet precis i närheten. Det ska bli skönt att flytta tillbaka igen. Dessutom är den helt nyrenoverad, säger Hasina Faiz.

Natten till den 7 januari förra året vaknade de boende på en av gårdarna på Grimstagatan i Vällingby av en kraftig smäll.

Närbutiken som låg på bottenvåningen i ett av husen eldhärjades. När elden tog fart exploderade något där inne.

Explosionen var så kraftig att fönsterrutor, flera portar bort från butiken, krossades.

 

LÄS MER: Två anhållna för mordbrand i Grimsta

 

Explosionen följdes av en brand, som fick de boende att fly ut från sina bostäder.

Två personer anhölls i mars på sannolika skäl misstänkta för anstiftan av grov mordbrand.

Att rubriceringen var anstiftan betyder att de två misstänks ha bett någon annan att anlägga branden.

Renoveringen nu klar

Sex lägenheter blev så förstörda av branden att renoveringen har pågått fram tills nu.

Hasina Faiz och hennes man Wahid bodde i 151:an – det vill säga porten intill butiken.

De evakuerades till en tillfällig bostad. Snart får de dock flytta tillbaka hem.

– Det känn jättebra, men fortfarande vet vi inte riktigt när. Men det ska bli skönt att flytta tillbaka. Och dessutom till en helt nyrenoverad lägenhet, säger Hasina Faiz.

– Vi går förbi vår gamla lägenhet varje dag, och vi saknar en mycket. Nu har vi det mesta av våra prylar nerpackade i flyttkartonger i källaren.

Sanering som krävts av lägenheterna har varit omfattande.

Sot, brandlukt, samt vattenskador orsakade av släckningsarbetet var hyresvärden, Svenska bostäder, tvungen att ta hand om.

Närbutiken ska däremot inte öppnas igen. Svenska bostäder planerar i stället att bygga tre–fyra lägenheter där.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag