Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson får 2017 års kemipris. Foto: Expressen-TVJacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson får 2017 års kemipris. Foto: Expressen-TV
Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson får 2017 års kemipris. Foto: Expressen-TV
Den åtråvärda nobelmedaljen. Foto: KAY NIETFELD / EPA DPADen åtråvärda nobelmedaljen. Foto: KAY NIETFELD / EPA DPA
Den åtråvärda nobelmedaljen. Foto: KAY NIETFELD / EPA DPA
Marie Curie fick både kemipriset och fysikpriset. Foto: WikicommonsMarie Curie fick både kemipriset och fysikpriset. Foto: Wikicommons
Marie Curie fick både kemipriset och fysikpriset. Foto: Wikicommons
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFPFoto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
 Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

De får nobelpriset i kemi för att ha avbildat livets molekyler

Publicerad

– De har skapat en cool metod för att avbilda livets molekyler, sa Kungliga vetenskapsakademiens generalsekreterare Göran Hansson.

Årets kemipris är en europeisk affär, där pristagarna är från Schweiz, Tyskland och Skottland.

Jacques Dubochet, 76, Joachim Frank, 77, och Richard Henderson, 72, får 2017 års nobelpris i fysik "för utveckling av kryoelektronmikroskopi för högupplösande strukturbestämning av biomolekyler i lösning".

Den coola metoden som Vetenskapsakademien berättar om är kryoelektronmikroskopi, som gör det möjligt för forskare att studera biomolekyler på nytt sätt.

 

LÄS MER: Trio tilldelas Nobelpriset 2017 i kemi

 

För nu kan de – här kommer det coola in – frysa biomolekyler mitt i deras rörelser och visualisera förlopp som man tidigare aldrig har sett, vilket är avgörande för såväl den grundläggande förståelsen av livets kemi som läkemedelsutveckling, skriver nobelprize.org i ett pressmeddelande.

 

 

 

Richard Henderson.Foto: Pressbild

Richard Henderson, 72, är född i Skottland och är molekylärbiolog vid Cambridge, Storbritannien. Han var först att ta fram tredimensionell bilder i atomupplösning av ett protein.

Joachim Frank.Foto: / Amelia Panico Photography

Joachim Frank, 77, är en tysk forskare vid Columbia University, i New York, USA. Frank gjorde tekniken allmänt användbar där han utvecklade en metod för att analysera och sätta ihop elektronmikroskopets brusiga bilder till en skarp tredimensionell struktur.

Jacques Dubochet.Foto: Pressbild

Jacques Dubochet, 76, är en schweizisk forkare vid Université de Lausanne, Schweiz. Dubochet förde in vatten i elektronmikroskopet, frös det så snabbt att det stelnade i sin flytande form. Det gjorde att biomolekyler kunde behålla sin naturliga form även i vakuum.

Deras forskning gör att forskare nu rutinmässigt kan ta fram 3D-strukturer i atomupplösning av biomolekyler. 

– Under senare år har den vetenskapliga litteraturen fyllts av bilder på allt från proteiner som orsakar antibiotikaresistens till zikaviruset. Biokemin står inför en explosiv utveckling och spännande framtid, skriver nobelprize.org.

Nobelpriset i kemi

Årets nobelpris i kemi är det 109:e sedan starten 1901. Pristagarna utses av Kungliga vetenskapskakademien i Stockholm.

Fyra kvinnor har fått nobelpris i kemi. Senast var Ada E. Yonath som fick priset 2009.

Mor och dotter. Både mamma Marie Curie (1911) och dottern Irène Joliot-Curie (1935) har fått kemipriset. Det är det enda mor- och dotter-par som fått nobelpris.

Populäraste pristagare är Emil Fischer som fick priset 1902 för att ha skapat artificiellt socker. 

1911 fick Marie Curie sitt andra nobelpris (första i fysik) för att ha upptäckt de radioaktiva grundämena radium och polonium, sistnämnda uppkallat efter Marie Curie som kom från Warszawa och hette Sklodowska som ogift.

Pristagarna får dela på nio miljoner kronor.

Hitler stoppade tre tyska pristagare, Richard Kuhn (1938), Adolf Butenandt (1939) och Gerhard Domagk (medicin, 1939) att hämta priserna. De kunde dock hämta priserna efter kriget, men bara medaljen, de fick inga pengar.

Snittåldern för att få nobelpriset i kemi är 58 år. Yngst var  Frédéric Joliot, 35, som fick priset tillsammans med sin hustru Irène Joliot-Curie, Marie Curies dotter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag