Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De får Nobelpris i medicin för att ha avslöjat vår inre klocka

Jeffrey C Hall, 72, Michael Rosbash, 73, och Michael W Young, 68, delar medicinpriset.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alfred Nobel står som staty utanför Wallenbergsalen i Nobel Forum .
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Jeffrey C Hall, 72, Michael Rosbash, 73, och Michael W Young, 68, delar årets Nobelpris i fysiologi.

Deras upptäckt: De kan förklara hur vår inre klocka funkar. Och varför den inte påverkas av ljuset. Nobelpriset ger helt enkelt till exempel en förklaring till varför vi drabbas av jetlag efter en lång flygresa.

Jeffrey C. Hall, 72, är pensionerad forskare inom genetik och beteendeforskare, främst hos bananflugan. Genom sin forskning med bananflugor upptäckte han den inre biologiska klockan som inte påverkas av dagsljus.  

Michael Rosbash, 73, amerikansk forstare och genetiker. Både Hall och Rosbash arbetade tillsammans till Brandeis University i Boston där de bedrev ett nära samarbete. 

Michael W. Young, 68, är en amerikansk sömnforskare vid Rockefeller University i New York. Under de tre senaste decennierna har han studerat  mönster av sömn och vakenhet hos bananflugan.

Allt liv på jorden är anpassat till planets rotation. Att våra liv är styrs av dygnsrytm är känt sedan länge. Men vad Hall, Rosbash och Young kommit fram till är hur detta inre urverk fungerar, rent mekaniskt.

Deras upptäckter förklarar hur växter, djur och människor optimerar sin fysiologi så att den är väl förberedd inför dygnets olika faser, skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.

Vad gör den inre klockan mer är att ge oss jetlag?

Vår självgående inre klocka är nödvändig för att anpassa och förbereda oss till dygnets olika faser. Klockan är inbyggd på cell-nivå och finns både hos djur och växter.

Klockan styr viktiga funktioner som sömn, hormonnivåer, kroppstemperatur och matsmältning. 

Vårt välbefinnande påverkas när vi reser långt. Kroppen vill behålla sin gamla rytm trots att ljuset och omgivningen är helt annorlunda. 

Forskning har även visat samband som tyder på att en välfungerande dygnsrytm är viktig för vår hälsa, det vill säga, det är inte bra alls att åka hit och dit över världen. 

De som arbetar natt och växlar mellan dag och natt kan också drabbas av samma besvär.

Nobelpriset i medicin eller fysionomi

Pristagarna utses av Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet. Det är 50 valda ledamöter som är professorer vid Karolinska Institutet. Så här går det till när priset i fysiologi eller medicin delas ut, skriver Karolinska institutet.

■ Nobelförsamlingen utser ett arbetsutskott, Nobelkommittén, som sköter förarbetet.

■ Företrädare för det medicinska vetenskapssamhället inbjuds att föreslå kandidater.

■ Nobelkommittén bearbetar de inkomna namnförslagen innan den presenterar förslagen för Nobelförsamlingen.

■ Nobelförsamlingen fattar beslut.

■ Prisutdelningen äger rum i Konserthuset den 10 december varje år.

Prissumman är 9 miljoner kronor som pristagarna delar lika.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.