Under kvinnodagen vill aktivistgruppen Feminister för Solidaritet, som vill avkriminalisera sexarbete, delta i en stor feministdemonstration i centrala Stockholm. Men de har fått ett "nej" av arrangörerna. Foto: PrivatUnder kvinnodagen vill aktivistgruppen Feminister för Solidaritet, som vill avkriminalisera sexarbete, delta i en stor feministdemonstration i centrala Stockholm. Men de har fått ett "nej" av arrangörerna. Foto: Privat

Under kvinnodagen vill aktivistgruppen Feminister för Solidaritet, som vill avkriminalisera sexarbete, delta i en stor feministdemonstration i centrala Stockholm.
Men de har fått ett "nej" av arrangörerna.

 Foto: Privat
"Det är första gången sexarbetare vill bli inkluderade på kvinnodagen i Sverige", säger en 28-årig sexarbetande aktivist som Expressen har pratat med. Foto: Privat"Det är första gången sexarbetare vill bli inkluderade på kvinnodagen i Sverige", säger en 28-årig sexarbetande aktivist som Expressen har pratat med. Foto: Privat
"Det är första gången sexarbetare vill bli inkluderade på kvinnodagen i Sverige", säger en 28-årig sexarbetande aktivist som Expressen har pratat med. Foto: Privat

De får inte vara med på demonstrationen

Publicerad

Under kvinnodagen vill en aktivistgrupp som vill avkriminalisera sexarbete delta i en stor feministdemonstration i centrala Stockholm.

Men de har fått ett "nej" av arrangörerna.

– Det är första gången sexarbetare vill bli inkluderade på kvinnodagen i Sverige, säger en av aktivisterna bakom Feminister för Solidaritet.

Den åttonde mars anordnas en demonstration av nätverket Feminism underifrån. Olika organisationer är inbjudna att tala, vilket följs av en marsch från Drottninggatan till Götgatan i Stockholm.

Men en av grupperna som inte kommer få delta är Feminister för Solidaritet.

Gruppens fokus ligger på sexarbetares rättigheter och ett av budskapen är total avkriminalisering av sexarbete.

Enligt en 28-årig sexarbetande aktivist som Expressen har pratat med ska deras uttryckliga stöd till sexarbetares situation vara anledningen till att de inte får delta under demonstrationen.

– De har upprepat sagt att vi kommer att ha plakat där det står att vi är "för legalisering av sexköp" fast vi aldrig sagt detta. Vi har sagt att vi vill uttrycka solidaritet med sexarbetares rättigheter, säger hon.

Aktivistgruppen är tydlig med att de kämpar för sexarbetarnas rättigheter – inte för de som köper sex.

– Det är första gången sexarbetare vill bli inkluderade på kvinnodagen i Sverige.

Nekades att vara med i demonstrationen

I ett mejl till arrangören den 21 februari skriver Feminister för Solidaritet att de kämpar för solidaritet mellan marginaliserade grupper i den feministiska kampen och frågar om de får gå med Feminism Underifrån under demonstrationen.

Som svar, den 24 februari, skriver arrangören: "Nätverket feminism underifrån Stockholm är inte för legalisering av sexköp. I vår demonstration den 8e mars vill vi därför inte ha banderoller med sådana budskap."

Trots att gruppen skickat bilder på sina plakat och förklarat syftet med sitt deltagande får de som grupp inte delta i demonstrationen.

Arrangören förklarar kortfattat för Expressen hur de har resonerat i ett meddelande på Facebook:

"Det stämmer inte, sexarbetare är välkomna men inte plakat/banderoller med budskap om legalisering av sexköp då vi inte delar den åsikten".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag