De får gratis broddar – ska förhindra halkolyckor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

I Strängnäs kommun erbjuds nu invånare från 65 år och uppåt gratis broddar.

Initiativet följer en rad andra kommuner, bland annat i Västmanland. 

– Detta är en fallförebyggande insats som vi nu prövar, säger socialchef Inger Grindelid till Strengnäs tidning.

Vinterns förrädiska väglag är tillbaka – och ett par broddar på skorna kan vara avgörande för om du står stadigt eller halkar.

Äldre personer är särskilt utsatta, som med ett skörare skelett riskerar att skada sig allvarligare vid halkolyckor.

Det är en av orsakerna till att Strängnäs kommun nu erbjuder 65-plussare gratis broddar.

– Halkolyckor är vanliga bland äldre och kan orsaka skador, förlorad självständighet och även dödsfall, säger Inger Grindelid till Strengnäs tidning.

Broddarna finns i tre olika storlekar och det är representanter från kommunens seniorråd som varit med och valt ut den typ av broddar som köpts in, skriver tidningen.

Gratis broddar till pensionärer i flera kommuner 

Kommunalrådet Monica Lindell Rylén (S) är positiv till initiativet:

– Det är bra att kunna göra denna fallförebyggande insats och extra roligt att kunna göra det i samarbete med Rådet för seniorfrågor, säger hon till Strengnäs tidning.

SVT Västmanland har tidigare i år rapporterat att fyra av tio kommuner i länet delar ut gratis broddar till pensionärer den här vintern. De berörda kommunerna är där Fagersta, Kungsör, Hallstahammar och Norberg. 

I Norberg står dock inte kommunen utan Lions Club för kostnaden. Även i Skara kommun har en privat donation i år möjliggjort ett liknande initiativ – efter att Kommunala Pensionärs Rådet (KPR) fick avslag på sitt förslag om gratis broddar, skriver Skaraborgs länstidning. 

I Nacka kommun finns det dock ingen åldersgräns – broddar och reflexer delas ut till alla oavsett ålder, skriver Gunilla Grudevall-Steen (L), kommunstyrelsens vice ordförande i ett mejl till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.