Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De får fredspriset för att stoppa alla kärnvapen

Foto: Expressen-TV
Nobels fredspris Foto: OKÄND

ICAN, eller International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, får Nobels fredspris 2017 för sitt arbete för att uppmärksamma de katastrofala konsekvenserna av kärnvapen.

 

– Vi lever i en värld där risken för att kärnvapen används är större nu än än den varit länge, skriver Nobelkommittén i ett pressmeddelande.

Nobelkommittén fortsätter:

"Vissa stater moderniserar sina kärnvapenarsenaler och det finns en verklig fara att fler länder kommer att försöka skaffa kärnvapen, vilket exemplifieras av Nordkorea. 

Kärnvapen utgör ett konstant hot mot mänskligheten och allt liv på jorden. Genom internationella internationella avtal har det internationella samfundet tidigare antagit förbud mot landminor, klusterammunitioner och biologiska och kemiska vapen. 

Kärnvapen är ännu mer destruktiva men har ännu inte blivit föremål för ett liknande internationellt rättsligt förbud."

ICAN, eller Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, är en sammanslutning av över 450 organisationer i fler än 100 länder. 

ICAN:s ans syfte är att förbjuda kärnvapen genom internationella överenskommelser.

7 juli 2017 antogs en sådan överenskommelse i FN. 

I Sverige drivs arbetet av Svenska läkare mot kärnvapen, som också innehar en plats i ICAN:s internationella styrgrupp.

Nobels fredspris

■ Det är inte känt varför Alfred Nobel ville att fredspriset skulle delas ut i Norge. Men Norge var i union med Sverige 1896 när Nobel avled. Ett skäl kan ha varit att Norge var närmare knutet till Interparlamentariska unionen, en föregångare till dagens FN.

■ Fredsprisvinnarna utses av Norska Nobelkommittén som består av fem ledamöter utsedda av det Norska stortinget. Till skillnad från de övriga Nobelprisen kan även organisationer få fredspriset, där Internationella rödakorskommittén har tilldelats priset tre gånger, 1917, 1944 och 1963.

■ Årets pris är det 98:e i ordningen sedan 1901. Inga fredspris delades ut 1914–1916 under första världskriget, eller 1939–1943 under andra världskriget.

■ 16 kvinnor har fått Nobels fredspris, 88 män. 

■ Yngsta pristagaren är Malala Yousafzai som var 17 år när hon tilldelades priset 2014.