Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De får en fjärde dos coronavaccin

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska Institutet.
Foto: SVEN LINDWALL
Fyra doser erbjuds till vissa. Matti Sällberg tror alla kan få i höst.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under fredagen meddelade Folkhälsomyndigheten att personer med allvarlig immunbrist kommer erbjudas en fjärde vaccindos.

Planen är att de ska få den tre till fyra månader efter den tredje.

– Hos de som har en allvarlig immunbrist krävs en kontinuerlig aktivering av immunsvaret, kommenterade Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska Institutet.

Vuxna med nedsatt immunförsvar rekommenderas att få en fjärde vaccindos tre till fyra månader efter dos tre, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Det är ett kortare tidsintervall än för personer utan allvarlig immunbrist.

”Personer med nedsatt immunförsvar, på grund av sjukdom eller behandling, svarar som regel inte lika bra på en vaccination. Produktionen av antikroppar kan bli lägre eller i vissa fall så låg att antikroppsnivåer inte är mätbara”, skriver de och fortsätter:

”Därför rekommenderas personer 18 år och äldre med svår immunbrist sedan tidigare tre doser vaccin mot covid-19 som grundvaccination. Behovet av ett extra skydd är större för personer med immunbrist än för personer med normalt fungerande immunförsvar”.

Professorn: Troligt med fjärde dos till alla

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska Institutet, menar att det är sannolikt att äldre och personer med nedsatt immunförsvar kommer erbjudas så väl en femte som en sjätte dos framöver.

– Det är högst sannolikt, bara en tidsfråga, säger han till Expressen TV.

Dagens besked om att de med immunbrist erbjuds en fjärde dos välkomnar han.

– Vi vet att antikroppssvaret klingar av, hos alla, men hos de som har en allvarlig immunbrist, och till och med inte kan producera antikroppar krävs en kontinuerlig aktivering av immunsvaret, säger Sällberg.

Matti Sällberg: ”Inte alls konstigt med en fjärde dos”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.