Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De får bäst hemtjänst

Bendikt Johansson i Strömsund får dagligen besök av hemtjänsten. Den här gånger är det Gunilla Persson som kommer på besök.
Foto: Fotografen Gunno Rask
Bendikt Johansson, 88, i Strömsund, får Sveriges bästa hemtjänst. - Vi diskuterar allt mellan himmel och jord, säger hon.
Socialstyrelsen har betygsatt den svenska hemtjänsten och resultaten presenteras i en ny lista, Äldreguiden. Kommunens hemtjänst, västra distriktet, i Strömsund ligger i topp.
Bendikt Johansson har haft hemtjänst sedan januari - och uppskattar att personalen alltid tar sig tid att prata.
- För oss som är ensamma betyder det mycket att få prata med en människa. Det är medicin.
Undersköterskan Gunilla Persson har jobbat i 25 år på västra distriktet av hemtjänsten i Strömsund. Hon tror att ortens storlek kan spela roll.
- Man har kanske mer människokännedom än i storstaden där man är så anonym.
Hennes enhetschef Kristina Arvidsson menar att framgången beror på personalen:
- De är A och O. De är helt otroliga.

70 procent är nöjda

Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister, påpekar att 70 procent är nöjda med hemtjänsten i dag, men hon tycker att det finns mer att göra.
- Kommunerna har huvudansvaret för äldreomsorgen. Från statens sida ska vi se till att det finns en bra lagstiftning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.