Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De får årets Right Livelihood-pris

Hör Viasna-aktivisten i Kanstantsin Staradubets berätta.
Ales Bialiatski.Foto: Stiftelsen Right Livelihood Award
Bryan Stevenson.Foto: Rog Walker / Copyrighted
Nasrin Soutodeh.Foto: Stiftelsen Right Livelihood Award
Lottie Cunningham Wren.Foto: ANGIELMV

Advokaten Bryan Stevenson, juristen Lottie Cunningham Wren och människorättsförsvararna Nasrin Soutodeh och Ales Bialiatski delar på årets Right Livelihood-pris.

Right Livelihood-priset kallas även det ”alternativa Nobelpriset” och i år prisar fyra personer för deras kamp för jämställdhet, demokrati, rättvisa och frihet, enligt stiftelsen bakom priset.

Den iranska juristen och människorättsförsvararen Nasrin Soutodeh har arbetat för, blandat annat, politiska fångars rättigheter och avtjänar själv ett fängelsestraff i Iran.

Den amerikanska advokaten Bryan Stevenson arbetar för ett rättvisare rättssystem i USA.

Juristen Lottie Cunningham Wren från Nicaragua vill skydda urinvånares rättigheter till sitt land och tillgångar.

Ales Bialiatski, från den belarusiska människorättsorganisationen Viasna, får priset för sin nästan 30 år långa kamp för demokrati i Belarus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.