Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De får ”Alternativa Nobelpriset”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Medlemmar ur Syria Civil Defense, eller ”Vita hjälmarna”, hjälper offer efter en bombattack i Aleppo, Syrien.
Foto: AP
Egyptiska människorättsförsvararen och feministiska aktivisten Mozn Hassan är också med och delar på Right Livelihood-priset.
Turkiska dagstidningen Cumhuriyet prisas också.

Några av världens mest akuta frågor står i fokus när priset om kallats det "alternativa Nobelpriset" i dag delar ut. Fyra pristagare delar på tre miljoner som ska stötta deras viktiga arbete.

– Vi är så glada, säger Abd el-Rahman el-Hassan från frivilliga räddningsarbetarna ”Vita hjälmarna” i Syrien.

– Det betyder mycket för oss för att det visar att folk bryr sig om vad vi gör, och att folk bryr sig om vårt arbete där vi hittills har räddat mer än 62 000 människor, 

Frivilliga som dagligen trotsar dödsfara för att rädda civila som fångats i Syriens dödliga krig, kampen för kvinnors rättighet i Egypten sedan upproret 2011, arbetet till skydd för flyktingar och andra migranter och slutligen försvaret av medier och yttrandefrihet i ett allt hårdnande Turkiet.

När Right Livelihood-stiftelsen i dag presenterar årets fyra pristagare av vad som ibland kommit att kallas det ”alternativa Nobelpriset” så är det grupper och människor som arbetat med några av världens mest uppmärksammade frågor som prisas.

”Årets Right Livelihood-pristagare arbetar med några av de mest akuta globala frågorna”

De fyra pristagarna är "Vita hjälmarna" som arbetar med att rädda människor ur rasmassor i krigets Syrien, egyptiska aktivisten Mozn Hassan som med sin grupp Nazra kämpar för kvinnors rättigheter i landet, ryska Svetlana Gannusjkina som kämpar för migranter och flyktingars rättigheter och tidningen Cumhuriyet som finns i Turkiet där yttrandefrihet inskränkts allt mer.

– Vi är så glada, säger Abd el-Rahman el-Hassan som koordinerar Vita hjälmarnas arbete inne i Syrien, i telefon.

– Det betyder mycket för oss för att det visar att folk bryr sig om vad vi gör, och att folk bryr sig om vårt arbete där vi hittills har räddat mer än 62 000 människor.

Han säger att det betyder mycket att folk inte bara ser Syrien som ett ställe där människor dödar varandra utan också ser den sidan där människor gör allt för att hjälpa varandra och visa medmänsklighet. Pengarna kommer att gå till stöd för de inom organisationen som skadats, eller anhöriga till dem som dödats i det livsfarliga arbetet.

– Vi har i vår organisation en hjältefond som tar hand om skadade människor från vår organisation som skadats. Folk som förlorat händer eller ben eller fötter och som behöver hjälp. Men också det finns också våra martyrers familjer och barn, säger el-Hassan.

– Så alla pengar ska gå till vår hjältefond.

Årets Right Livelihood-pristagare arbetar med några av de mest akuta globala frågorna: krig, yttrandefrihet, kvinnors rättigheter och migranters utsatthet, enligt Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen och medlem av den internationella juryn i ett pressmeddelande.

– Genom årets pris firar vi inte bara deras mod, medlidande och hängivenhet, vi firar också framgångarna i deras arbete som mot alla odds bidrar till konkret förändring i vår värld, säger han.

Right Livelihood-priset grundades 1980

Pristagarna har valts av en internationell jury som valt mellan 125 nominerade kandidater från 50 länder. De fyra pristagarna delar på en prissumma på tre miljoner kronor som går till att stötta pristagarnas arbete.

Right Livelihood-priset grundades 1980 och ska gå till personer som på "ett visionärt och föredömligt sätt arbetar för att lösa globala problem”. Hittills har 166 pristagare från 68 länder fått ta emot priset, enligt organisationens pressmeddelande.

Här är vinnarna

Syria Civil Defense eller "Vita hjälmarna" som de också kallas, på grund av deras kända vita hjälmar som också ingår i gruppens symbol. Organisationen består av cirka 3 000 frivilliga från det lokala civilsamhället som sedan 2013 arbetat för att rädda människor ur kollapsande byggnader i Syriens inbördeskrig, särskilt i de dödliga flygbombningar som dödar flest civila i kriget. De ska ha räddat över 60 000 människor oberoende av religiös eller politisk tillhörighet.

Mozn Hassan är en egyptisk människorättsförsvarare och feministisk aktivist vid organisationen Nazra for Feminist Studies som hon grundade 2007. Gruppen dokumenterar övergrepp mot människors rättigheter och har samordnat arbete mot sexuellt våld och övergrepp som drabbat kvinnor vid demonstrationer under och efter upproret i Egypten 2011, men som också var en skrämmande verklighet redan innan dess. Nazra har också lobbat för att kvinnors rättigheter ska skyddas i den egyptiska grundlagen och i dag räknas sexuella trakasserier som ett sexualbrott.

Svetlana Gannusjkina är en ledande rysk människorättsaktivist som arbetar genom sin organisation The Civic Assistans Committee. Hon har enligt Right Livelihood erbjudit hjälp till uppemot 50 000 flyktingar och migranter sedan 90-talet och har kämpat för att försvara dessa utsatta gruppers rättighet i Ryssland och i andra länder, bland annat Europadomstolen.

Cumhuriyet, en av Turkiets viktigaste dagstidningar har varit verksam sedan 1924 och har ”troget engagerat sig för att upprätthålla pressfriheten emot alla odds”, med stora personliga risker för personal som blivit måltavlor för såväl mord som fängelsestraff för tidningens rapportering. Tidningens arbete visar att demokratins röst inte kommer att tystna i en tid då yttrandefriheten i landet inskränks alltmer, skriver stiftelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.