Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De europeiska turisterna som Thailand vill bli av med

BANGKOK. Thailand är ett av världens mest populära turistmål.

Men trots folkets övervägande välvilja är inte alla välkomna.

Thailändska myndigheter försöker aktivt göra sig av med en typ av västerländska turister.

– Jag skadar ingen, jag tvingar ingen att ge mig pengar, säger ”begpackern” Berk Öztuna.

I ett hörn vid Rambuttri road i centrala Bangkok, ett stenkast från det populära turiststråket på Khao san road, sitter en 23-åring från Europa. Han gör precis det som thailändska myndigheter försöker bli av med.

Klockan är 20.30 lokal tid, det är mörkt och turister – som är i majoritet här – trillar in och ut ur barer, tar bilder med torkade skorpioner och testar tröjor med thailändska motiv. 23-åringen, Berk Öztuna från Istanbul, börjar snart plugga igen efter ett sabbatsår från universitetet. I väntan på att studierna i filosofi ska ta vid reser han runt i Sydostasien – och tigger pengar för att finansiera det.

”Jag vill resa så mycket jag kan, och det här, att spela, är som meditation för mig, samtidigt som det hjälper mig med mitt resande. Att kombinera det är som en utopi för mig”, säger Berk Öztuna.Foto: Hannes Lundberg Andersson

– Jag vill resa så mycket jag kan, och det här, att spela, är som meditation för mig, samtidigt som det hjälper mig med mitt resande. Att kombinera det är som en utopi för mig, säger Berk Öztuna.

– Hittills har jag rest i sju månader. Jag ska fortsätta resa till i september. Nästa år blir jag klar med mina studier, då tar jag min ryggsäck igen och reser så mycket jag kan.

”Jag skadar ingen”

Innan han kom till Thailand var han i Vietnam och Kambodja. Han tjänar runt 500 baht, motsvarande drygt 135 kronor, om dagen.

23-åringen känner till kritiken mot sådana som han. Det är han själv som säger ordet:

– Begpackers.

En omskrivning av backpackers – lågbudgetturister som reser med minimal packning – som syftar på att de tigger.

Innan Berk Öztuna kom till Thailand var han i Vietnam och Kambodja. Han tjänar runt 500 baht, motsvarande drygt 135 kronor, om dagen.Foto: Hannes Lundberg Andersson

Vad tycker du om det?

– Jag tycker inget, egentligen. Jag skadar ingen, jag tvingar ingen att ge mig pengar. De flesta som ger mig pengar är turister, inte lokalbor. Jag har spelat här i tre dagar och inga lokalbor har gett mig pengar … så det är okej. Jag ser ingen skillnad på att lokalbor säljer saker och på att jag spelar, säger Öztuna.

Turister tvingades visa 5 500 kronor

Vanligtvis spelar Berk Öztuna tillsammans med sin flickvän, men hon befinner sig på ett läger för meditation.

Samtidigt som Berk Öztuna spelar på sin hang – ett instrument – kommer det fram flera personer och ger honom pengar. Och han har rätt, alla är turister.

Samtidigt som Berk Öztuna spelar på sin hang kommer det fram flera personer som ger honom pengar.Foto: Hannes Lundberg Andersson

Thailand kallas ibland ”det leende landet” och rankas gång på gång som en av de största turistmagneterna. Men på vissa håll skaver det. Sen drygt ett år tillbaka har de thailändska myndigheterna försökt stoppa så kallade begpackers. Oftast handlar det om västerlänningar – främst européer – som säljer prylar på gatan och konkurrerar med lokala försäljare, eller västerlänningar som arbetar i landet utan tillstånd.

I juli förra året rapporterade brittiska The Sun att turister tvingats visa upp 20 000 baht, drygt 5 500 kronor, för immigrationsmyndigheten innan de fått komma in i Thailand. Det för att visa att de kan betala för sitt leverne i landet.

25 procent lever i slummen

Den som planerar att resa till Thailand rekommenderas också, sedan en tid tillbaka, att ha en returbiljett bokad.

Men det är inte bara thailändska myndigheter som försöker förhindra tiggarturisterna. Inte minst i sociala medier riktas hård moralisk kritik mot begpackers.

 

LÄS ÄVEN: Donald, 63, mördad i sitt drömhus i Thailand 

 

Hemlösa thailändare ligger utslagna på gatorna – trots det åker västerlänningar dit och tigger för ”nöjes skull”, menar kritikerna.Foto: Hannes Lundberg Andersson

Drygt en fjärdedel av befolkningen i städer i Thailand lever i så kallade slumområden och landet är världens tredje mest ojämlika, enligt Credit Suisse. Hemlösa thailändare ligger utslagna på gatorna – trots det åker västerlänningar dit och tigger för ”nöjes skull”, menar kritikerna.

Svaret: ”Jag är nyfiken”

Det regnar. Ljummet vatten forsar nedför taken och presenningarna.

I ett hörn på Khao San road sitter en medelålders man från Skottland. Klädd i skjorta och jeans och med fötterna i ett par flippflopptofflor sitter han bredvid en thailändsk kvinnlig tiggare.

– Nä, jag skulle inte säga att jag tigger. Jag är nyfiken, säger skotten som inte vill säga vad han heter.

Mannen från Skottland vill inte säga vad han heter. ”Jag vill inte tillbaka”, säger han om att åka tillbaka till Europa och Storbritannien.Foto: Hannes Lundberg Andersson

Men du ber om pengar?

– Ja, men jag tvingar ingen att ge mig. Vissa ger mig, andra inte.

– Vissa dagar går det dåligt, då får jag inte så mycket. Men det räcker kanske till några flaskor risvin. Andra dagar får jag mer, då brukar jag gå och bo någonstans fint.

”Jag vill inte tillbaka”

Bredvid honom står två flaskor Sato Siam och en tom pappmugg för mynt.

Han har inte varit i Skottland sen i oktober förra året, säger han.

– Och jag vill inte tillbaka.

I stället har han rest runt i Thailand. Nu är han i Bangkok sen en tid.

”Jag är väl medveten om den eventuella problematiken, och att personer i de här delarna av världen är mycket mer utsatta än vad jag är”, säger mannen från Skottland.Foto: Hannes Lundberg Andersson

Även skotten känner till kritiken som riktats mot sådana som han – personer från mindre utsatta länder som reser till Sydostasien och tigger för att de ”vill”.

– Jag är väl medveten om den eventuella problematiken, och att personer i de här delarna av världen är mycket mer utsatta än vad jag är … men, jag vet inte.

 

LÄS MER: Irma, 86, lever lyxliv i Thailand – så blev hon rik i paradiset 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.