Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De döms för mordet på Madeleine i Långshyttan

Madeleine mördades i Långshyttan förra året.
Foto: Privat
Daniel Viberg Wahlgren, Benita Hokkanen och Joakim Hessling.
Här hittades Madeleine död.
Foto: Fredrik Samuelson

Martin Broling, 24, Benita Hokkanen, 21, och de andra sammansvurna i mordkomplotten sjöng medan 62-åriga Madeleine ströps i den skitiga Volvon – och tittade på medan Joakim Hessling, 26, högg ihjäl henne med kniv på rastplatsen i Långshyttan.

Nu döms de för mordet på kvinnan som var deras främsta inkomstkälla.

– Hon liksom ställde alltid upp, hon lyssnade alltid på vad man sa när man behövde prata och grejer, sa Martin Broling om Madeleine i förhör.

Sammanlagt elva personer åtalades för att ha varit delaktiga i mordet på Madeleine, som blev 62 år, och upptäcktes i ett vattenfyllt gruvhål i Långshyttan i slutet av juni.

Detta efter att hon den 17 juni hade bjudits in till en "grillkväll" av de inblandade.

Under fredagen meddelade Falu tingsrätt att de sex personer i gänget som ska dömas som skyldiga till mord, och medhjälp till mord, inte lider eller led av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för dådet. Därmed kan de dömas till fängelse.


Daniel Viberg Wahlgren, Benita Hokkanen och Joakim Hessling.

Planerade mordet och sjöng i bilen

De fyra som döms för mord är:

Martin Broling, 24, som var med och planerade dådet och satt bredvid Madeleine i baksätet och hon blev strypt med flagglinan. Hjälpte till att lägga linan på plats runt Madeleines hals och höll fast offret – samtidigt som han och de andra sjöng med i sången "Forever Angel" som spelades från bilstereon.

Benita Hokkanen, 21, satt på Madeleines andra sida i baksätet och hjälpte också till att strypa henne med flagglinan under kvinnans sista bilfärd.

– Alltså, vi hade egentligen bara tänkt att kväva henne från första början, berättade Benita Hokkanen senare i ett polisförhör.

Levde fortfarande efter strypningen

Men Madeleine andades fortfarande när hon släpades ut på rastplatsen i Långshyttan – där hon blev ihjälhuggen.

– Sen åkte vi till Donken, berättade Benita Hokkanen i förhör.

Där beställde hon och Martin Broling mat för cirka 500 kronor.

Sex personer döms för mord och medhjälp till mord.
Foto: Fredrik Samuelson

Daniel Viberg Wahlgren, 21, blev inbjuden att delta i mordet och slog sig, tillsammans med Joakim Hessling, ner i bagageutrymmet varifrån duon ströp Madeleine med en flagglina under färden.

Mordmisstänkt kände sig kränkt

– Det tycker jag är kränkande! utbrast Daniel Viberg Wahlgren när polisen delgav honom misstanke om mord.

Joakim Hessling, 26, är den enda i gruppen som verkar ha drivits av ett personligt hat mot Madeleine.

Flera inblandade har vittnat om hur hans blick blev speciell när han ströp Madeleine från baksätet i bilen – och hur han med ett rasande våld högg henne över bröstet, huvudet och halsen med en kniv.

Joakim Hessling badade av sig blodet

Efteråt ska han ha badat av sig Madeleines blod i sjön Lången och satt på sig ombytet kläder som han hade haft med sig, enligt vittnen.

Förutom kvartetten som, enligt tingsrätten, är skyldiga till mordet så finns två centrala figurer som, enligt tingsrätten, är skyldiga till medhjälp till mord.

Per-Olov Höflinger, 46, är den äldste i gänget och framstår av förundersökningen som en ledargestalt.

Han planerade dådet tillsammans med Martin Broling, Benita Hokkanen och Joakim Hessling.

Lurade med Madeleine till mördarna

Per-Olov Höfling pekas ut som den som lurade med Madeleine under förespegling av inbjudan till en grillfest. Satt i framsätet när Madeleine blev strypt och tittade på när hon blev knivhuggen till döds på rastplatsen.

Mats Hedin, 45, körde bilen som Madeleine ströps i och var med och shoppade för 6 000 kronor med Madeleines kontokort i köpcentret Kupolen dagen efter dådet.

Motivbilden till dådet var pengar.

Gång på gång ska gänget ha tagit räntefria lån av Madeleine.

– Madeleine sa att på tre månader hade det gått 250 000 – 300 000, berättade en väninna till Madeleine i ett förhör.

Benita Hokkanen: "Alla visste att hon hade pengar"

Gänget utarmade snabbt Madeleines ekonomi som bestod av sjukpenning från Norge och försäkringspengar från en nedbrunnen sommarstuga.

– Alla visste ju om att, alla vet de som har umgåtts med henne att hon har pengar, berättade Benita Hokkanen i förhör.

Madeleine hade fört anteckningar över lånen i ett kollegieblock och när hon ville få tillbaka sina pengar utformade gänget planen.

– Och sen kom de, kom de väl in på, jamen hade hon varit borta så hade ju vi kunnat ha tillgång till alla hennes pengar och liksom. Det var mest så här alltså lösprat om det, berättade Benita Hokkanen.


Martin Broling.

Martin Broling, 24, skyldig till mord

Var en av de fyra som smidde mordplanen och införskaffade flagglina kniv och sopsäckar som användes under dådet. Satt bredvid Madeleine i baksätet under det som skulle bli hennes sista färd, och hjälpte Joakim Hessling och Daniel Viberg Wahlgren, som satt i bagageutrymmet bakom Madeleine, att strypa henne.

Gjorde efter mordet ett uttag på 8 000 kronor med Madeleines kontokort och kod, tillsammans med kumpanen Benita Hokkanen. De två ska även ha ätit mat på McDonald's för cirka 500 kronor för den mördade kvinnans pengar.

Handlade tillsammans med fem av de medmisstänkta kläder och skor för drygt 6 000 kronor med Madeleines kontokort i köpcentret Kupolen i Borlänge, dagen efter mordet.

Ska ha gjort inbrott i Madeleines bostad tillsammans med tre av de andra och stulit saker från Madeleine under veckan efter mordet.

Anhölls den 1 juli och sitter häktad sedan den 3 juli.


Benita Hokkanen.

Benita Hokkanen, 21, skyldig till mord

En av de fyra som smed mordplanen mot Madeleine. Har själv berättat om dådet för utredarna och är ett viktigt vittne för hur det gick till. Satt bredvid Madeleine i baksätet när denna ströps och såg på när kvinnan knivhöggs till döds av Joakim Hessling på rastplatsen.

Tog tillsammans med Martin Broling ut 8 000 kronor med Madeleines kontokort efter mordet. De åt sedan på McDonald's för cirka 500 kronor.

Var även med och gjorde inbrott i Madeleines hus efter mordet och köpte kläder och skor med hennes kontokort i köpcentret Kupolen.

Anhölls den 1 juli och häktades den 3 juli.


Daniel Viberg Wahlgren.

Daniel Viberg Wahlgren, 21, skyldig till mord

Blev inbjuden att delta i mordplanen av de fyra som utformade den. Daniel Viberg Wahlgren har sedan, enligt åtalet, spelat en avgörande roll genom att sitta i bagageutrymmet och tillsammans med Joakim Hessling ha strypt Madeleine med en flagglina.

Var med i köpcentret Kupolen dagen efter och handlade kläder och skor med mördade Madeleines kontokort.

Anhölls den 1 juli och häktades den 3 juli.


Joakim Hessling.

Joakim Hessling, 26, skyldig till mord

Enligt åtalet den som högg ihjäl Madeleine med kniv efter att ha strypt henne till medvetslöshet med en flagglina, tillsammans med Daniel Viberg Wahlgren.

Gick enligt övriga åtalade till rasande attack mot Madeleine och knivhögg henne över hela kroppen vid rastplatsen.

Är enligt åtalet en av de fyra som utformat mordplanen.

Var dagen efter mordet med och handlade kläder och skor med Madeleines kontokort i köpcentret Kupolen i Borlänge.

Anhölls den 3 juli och häktades den 6 juli.


Per-Olov Höflinger.

Per-Olov Höflinger, 46, skyldig till medhjälp till mord

En av de fyra som utformat mordplanen mot Madeleine. Ska ha varit med och införskaffat mordredskapen och ha lurat med sig Madeleine genom att bjuda henne till en grillfest. Satt längst fram i bilen, bredvid Mats Hedin som körde, medan Madeleine mördades i baksätet.

Åtalas även för häleri eftersom han tagit hand om en dammsugare som stals under inbrottet mot Madeleine efter att hon mördats.

Anhölls den 3 juli och häktades den 5 juli.


Mats Hedin.

Mats Hedin, 45, skyldig till medhjälp till mord

Blev informerad om mordplanen av de fyra som kom på den, och gick med på att köra bilen under mordet. Ska ha fällt upp ett galler mellan bagageutrymmet och baksätet, som Madeleine sedan ska ha blivit strypt igenom.

Var en av de sex som shoppade för 6 000 kronor med Madeleines kontokort i köpcentret Kupolen, dagen efter mordet.

Ska ha varit med och gjort inbrott i Madeleines bostad efter mordet.

Anhölls den 2 juli och häktades den 3 juli.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.