De dog i attacken på norska baren

Polisen går ut med namn på offren.
I Oslo har blommor lagts utanför baren.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
I Oslo har blommor lagts utanför baren.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
I Oslo har blommor lagts utanför baren.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN

Två personer dödades under attentatet i Oslo.

Nu sörjs Kåre Hesvik och Jon Isachsen.

– Det är så fruktansvärt ledsamt. Han hade precis köpt en hund, den har vi hemma hos oss nu, säger svenske vännen Eilert Yve Johansson till NWT.

Drygt ett dygn har gått sen Norge vaknade upp till nyheten om skottlossningen vid gaybaren London Pub i centrala Oslo.

Två personer dödades och 21 skadades när Zaniar Matapour öppnade eld strax efter klockan ett, natten till lördag. Under söndagen hålls en sorgegudstjänst i huvudstadens domkyrka för att hedra de som föll offer för skotten.

Kåre Hesvik och Jon Isachsen dog under attentatet.

Nu sörjs Hesvik och Isachsen.

Svenske Eilert Yve Johansson är bosatt i Norge och jobbar sen tre år tillbaka på London Pub.

Han jobbade så sent som dagen innan attentatet och var nära vän till Kåre Hesvik.

– Det är helt overkligt. Jag kunde inte sova någonting i natt. Det kom massa meddelanden från folk som frågade hur det gick med mig och allting. Jag pratade i telefon hela tiden, säger han till NWT.

Han berättar vidare att han nu tagit hand om den avlidne Hesviks hund.

– Han var så omtänksam och bara go. Det är så fruktansvärt ledsamt. Han hade precis köpt en hund, den har vi hemma hos oss nu, säger Eilert Yve Johansson.

Johansson bor knappt en timme från Oslo, där den planerade prideparaden ställts in, men bestämde sig ändå snabbt för att åka till huvudstaden under lördagen.

– För mig var det väldigt viktigt att gå i dag. Vi ska vifta med prideflaggan hela helgen. Hatet får inte vinna.

Oslobon Björn Inge Bergestuen befann sig på puben när Matapour öppnade eld. Han berättar för VG att han hörde såväl höga smällar som glas som krossades.

– Det var då jag såg min vän ligga där. Några kunniga personer försökte med livräddning, tyvärr utan framgång, säger han.

Runt åttatiden på lördagsmorgonen återvände Bergestuen till platsen. Detta efter att planlöst ha vandrat runt i stan under hela natten.

– Jag gick dit för att bearbeta vad som hänt och satt i några timmar med tårar i mina ögon och skakningar i min kropp, säger han.

”Han plockade upp ett vapen och började skjuta”

Det var vid klockan 01.14 under natten mot lördag som polisen larmades om en skottlossning vid gaybaren London Pub i centrala Oslo. Flera skott avlossades och tio personer skadades allvarligt, och ytterligare elva är lindrigt skadade. 

– Jag såg en man komma in med en väska, han plockade upp ett vapen och började skjuta, säger NRK-reportern Olav Rønneberg till NRK, som blev vittne till händelsen.

– En kille föll precis framför mig. Han hade hål i huvudet, han hade en massa blod i ansiktet, säger Rodrigo Blum-Jansen som också var på plats, till norska Dagbladet.

Knappa fem minuter efter larmet kunde en man gripas och han är nu misstänkt för mord, mordförsök och terrordåd. 

Polisen Tore Barstad uppger att polisen fick hjälp av civila att få kontroll över honom, rapporterar Dagbladet.

Misstänka gärningsmannen – tidigare känd av polis

Mannen som har gripits är 42 år och norsk medborgare med ursprung i Iran, enligt polisen. Han är tidigare känd för den norska säkerhetstjänsten, uppger åklagare Christian Hatlo. 

Mannens namn är Zaniar Matapour, skriver Dagbladet. 

– Ingen av dessa är längre livshotande skadade, sade polisinspektör Tore Soldal på pressträffen. 

Den norska säkerhetstjänsten, PST, har höjt terrorhotsnivån, då den misstänkta har kopplingar till extremislamistiska nätverk i Norge enligt PST. 

– Vi betraktar handlingen som en extrem islamistisk terrorhandling, säger PST-chefen Roger Berg. 

Norska säkerhetspolisen PST och polisen ska utreda dödsskjutningen i Oslo, skriver TV2 och hänvisar till ett uttalande från justitieminister Emilie Mehl.

– Det är fortfarande väldigt fräscht, och vi kommer att få svar på många frågor de kommande dagarna. Samtidigt kan jag redan nu säga att det blir en utredning av både PST och polisen efter händelsen, säger hon till kanalen under måndagsmorgonen.

Se mer:  Statsministern till norska muslimer: ”Står tillsammans”

Talade under minnesgudstjänst i Oslo Domkyrka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.