Maxim Golovatskikh, i organge t-shirt, och Yury Mozhnov, i keps, på den uppmärksammade rättegången i Ryssland som fick avbrytas efter att en jurymedlem blivit illamående. Foto: Victoria Lamzina / Epa / Scanpix
Maxim Golovatskikh, i organge t-shirt, och Yury Mozhnov, i keps, på den uppmärksammade rättegången i Ryssland som fick avbrytas efter att en jurymedlem blivit illamående.  Foto: Victoria Lamzina / Epa / Scanpix

De dödade och åt upp sin vän

Publicerad
Uppdaterad
De två gothrockarna dränkte den 16-åriga flickan och tillredde en gryta med kött från den döda kroppen.
- Vi var fulla och hungriga, förklarar de sig.
Dådet har chockat Ryssland och tidigare i veckan fick rättegången avbrytas efter att juryn haft svårt att genomföra sitt arbete.
Det makabra dådet skedde för drygt ett år sedan, i januari 2009. Gothrockarna Maxim Golovatskikh och hans vän Yury Mozhnov, båda 20, hade fest i en bostad i Sankt Petersburg i västra Ryssland.
Under partyt snackade killarna om att döda en annan av festdeltagarna, Karina Barduchian, 16.
Ett skämt, trodde alla.
Vittnet Ekaterina Zinovyeva, inneboende hos de båda killarna, har berättat att hon vaknade på natten och hörde slammer och vattenplask från badrummet.

Köttgryta på bordet

Efter en stund gick hon för att kolla vad som stod på, men Yury Mozhnov sa åt henne att gå och lägga sig igen.
Dagen efter, när Ekaterina kom hem från jobbet, stod en köttgryta på bordet.
Maxim och Yury hade lagat mat. Till grytan erbjöd de potatis.
Ekaterina lät sig väl smaka, något hon får ångra än idag.

Ska ha dränkt henne

Just nu pågår en rättegång i Sankt Petersburg där Maxim och Yury är anklagade för att ha dränkt Karina Barduchian. Sedan ska de enligt åtalet ha skurit ut några bitar ur kroppen och lagat en måltid av dem.
De misstänkta mördarnas förklaring:
– Vi var fulla och hungriga.
Båda har erkänt sina gärningar.
Rättegången fick tillfälligt avbrytas tidigare i veckan när en jurymedlem blev illamående efter att ha sett bilderna på den mördade flickan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag