Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De bygger 60-miljarders arenor till fotbolls-VM för 10 kronor i timmen

Två utländska gästarbetare syns under bygget av Lusail Stadium, där invigningsceremonin och VM-finalen ska hållas år 2022.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Al Wakrah Stadium i Qatars huvudstad Doha syns under byggnadsarbetet tidigare i år.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Kranar arbetar med att färdigställa Lusail Stadium i Doha tidigare i år.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

En arme av utländska arbetare jobbar just nu för fullt för att fotbolls-VM i Qatar 2022 ska bli verklighet.

De flesta kommer från länder som Sri Lanka, Bangladesh och Filippinerna, och tjänar så lite som tio kronor i timmen, enligt The Mirror.

Detta trots att Qatar är ett av världens rikaste länder.

Runt 28,000 utländska gästarbetare har anställts för att bygga sju nya fotbollsarenor och all den infrastruktur som behövs för att Qatar ska kunna hålla ett lyckat fotbolls-VM om tre år.

Många jobbar för minimilön: 750 qatariska riyal per månad för en 48-timmars arbetsvecka, avslöjar The Mirror i en ny granskning.

Det motsvarar cirka 1 985 i månaden - ungefär tio kronor i timmen.

Det lilla emiratet vid persiska viken kommer vid invigningen av turneringen att ha spenderat cirka 60 miljarder bara på byggprojektet. 

Gästarbetare vittnar om låga löner och dåliga arbetsförhållanden

Qatar är världens rikaste land per capita, enligt IMF:s sammanställning för 2018.

Detta reflekteras knappast i lönerna och avtalen för de tusentals utländska gästarbetare som befinner sig där.

– Jag är plattläggare inne på Al Wakrah Stadium och hjälper till med andra jobb. Jag tjänar 900 riyal (runt 2 380 kronor) per månad, säger en gästarbetare till The Mirror.

En arbetare utanför Lusail Stadium, i Doha, Qatar, skyddar sig från den dåliga luften med hjälp av solglasögon och en snusnäsduk.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Han och en kollega, som har samma lön, säger till tidningen att det dock ingår boende mat, en månads semester och sedan en flight hem när kontraktet är över.

Den magnifika Al Wakrah Stadium invigdes förra veckan och kommer troligen att vara kvart-eller-semifinals arena, med en kapacitet på över 45 000 åskådare.

Den brittiska tabloidtidningens granskning beskriver hur vissa utbildade hantverkare, som svetsare och snickare, tjänar mer, runt 1 300 riyal i månaden - cirka 3 440 svenska kronor.

En av dem är Susil, 33, från Nepal, som vittnar om att det ofta blir problem när lönen ska betalas ut.

– Ibland får du inte betalt i tid, eller så saknas det pengar om dom inte betalar övertid. Sedan måste du vänta jättelänge på bussen när ditt skift är över. Det gör arbetsdagen ännu längre.

Fyrverkerier exploderar ovanför Al Wakrah Stadium, där ett flertal matcher ska spelas under VM, under dess invigningsceremoni förra veckan.Foto: NOUSHAD THEKKAYIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Över 1 200 arbetare ska ha dött - dementeras av Qatar

Det har tidigare rapporterats att över 1 200 arbetare ska ha dött under konstruktionen av de enorma sportkomplexen sedan det 2010 stod klart att Qatar ska arrangera VM i fotboll 2022.

I sin rapport som publicerades år 2017 av International Trade Union Confederation (ITUC), beskrevs ”slavlika” förhållanden för de utländska gästarbetarna i Qatar.

Detta har dementerats å de strängaste från qatariskt håll, som hävdar att endast tre personer som har arbetat på VM-relaterade byggprojekt ska ha dött, då i arbetsplatsolyckor.

Khalifa International Stadium i huvudstaden Doha syns innan matchen mellan Sverige och Island i januari i årFoto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN