Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De bryter mot reglerna - för säkerhets skull

DEN TILLÅTNA: Ett fåtal svenska soldater använder försvarsmaktens stridsväst i Afghanistan. Men för att den ska fungera har de byggt om den med plastsnören och bälten som hör till andra utrustningar. DEN OTILLÅTNA: De flesta har köpt en egen stridsväst som passar bättre för insatsen i Afghanistan. Enligt dem är det mot reglementet, men förbandschefen kan ta nya beslut för att soldaterna ska vara lämpligt klädda.Foto: Sandra Calligaro
Al-I-Zayi. De svenska soldaterna ska bära försvarsmaktens stridsväst.
Men bland soldaterna i Afghanistan har många ignorerat reglerna och köpt en egen väst.
- Försvarets väst är inte bra här nere, då får man använda tejp och plastsnören. När det gäller mitt liv struntar jag i försvarsmaktens reglemente, säger en av soldaterna som Expressen träffar.

Är det rätt av svenska soldater att inte bära försvarets väst?

Av det 30-tal soldater som Expressen följt i fem dagar ute på den spartanska militärbasen "kullen" i talibanbyn Al-I-Zayi använder två- tre försvarets stridsväst. De andra har köpt en egen för cirka 2000 kronor.
- Nästan ingen vill använda försvarets stridsväst. Du kan se att en del kompani- och plutonchefer har dem eftersom de måste följa regelverket, men bland oss soldater är det sällsynt, säger en av de soldater som vi träffar.
I augusti förra året gjorde Expressen en granskning på Afghanistansoldaternas materiel och redan då publicerades att de manliga soldaterna köpte egna stridsvästar. Men ingenting har alltså hänt sedan dess.

Tar längre tid

Stridsvästen används för att bära ammunition och andra tillbehör som soldaterna måste ha sig med ut i fält när de ska strida mot talibanerna. För Afghanistansoldaterna är det avgörande att få tag i sakerna snabbt. De menar att försvarets stridsväst inte passar för insatsen i Afghanistan eftersom den är gjord för att byggas ut på sidorna och på ryggen. En helt omöjlig lösning för Afghanistansoldaterna som rör sig antingen i trånga fordon eller till fots då de ofta bär ryggsäck.
- Dels går det inte att ha försvarets västar i bilarna, men framförallt får man inte tag på ammunition snabbt om det skulle behövas. Om jag ska hämta något på ryggen, kan det ta flera sekunder längre tid och det är inte alltid man har de sekunderna här nere, säger en soldat.
De få som använder försvarsmaktens stridsväst har tvingats bygga om dem med tejp, plastremsor och bälten som de hittat på annan utrustning.
- Det funkar ju, men det kan ju inte vara meningen att vi ska se ut på det sättet, säger en av soldaterna.
Frågan är känslig, ingen vill få sitt namn publicerat.
- Jag är rädd att de då tar från oss möjligheten att bära de vi har köpt själva och sen måste vi ha den andra västen igen, förklarar en av dem.

Vet inte när de nya kommer

Enligt Torgny Henryson, chef på logistikavdelningen, har de försökt åtgärda problemet men mött på samma förseningar som det övriga kroppsskyddet, vilket TV4 avslöjade igår.
- Detta är en parallell beställning men det är också försenat. Men som jag uppfattar det ska det komma inom närtid, jag vet inte exakt när dock.
Han säger att det inte är en ny väst utan ett kitt som ska gå att bygga på västen på det sätt som är lämpligt.
- Det är för att man ska slippa använda tejp och sånt.
Soldaterna i Afghanistan är skeptiska både till om det kommer funka och om det kommer.
- Det tror vi på när vi ser det, säger de.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.