Foto: Pierre Bokvist
Foto: Pierre Bokvist

De brygger världens bästa öl - i Örebro

Publicerad
Uppdaterad
ÖREBRO. Budweiser säljer mest i öl i världen och kallar sig "King of Beer".
Men världens bästa öl - det bryggs i Örebro.
- Det är inte svårare än att baka bröd, hävdar bryggaren HG Wiktorsson.
Närke Kulturbryggeri startade sin verksamhet på allvar för tre år sedan och har blivit en stor succé.
 Bryggeriet, med bara en heltidsanställd, nämns med respekt bland öl-experter över hela världen.
Och faktum är att världens just nu bästa öl kommer från det lilla bryggeriet i Örebro.
I alla fall om man ska tro en internationell rankinglista på nätet.

"Helt otroligt kul"

I ett års tid har Kaggen Stormaktsporter parkerat som stolt etta på prestigefyllda sajten ratebeer.com.
– Helt otroligt kul, och lite ofattbart. Det har varit ett vansinnigt genomslag och vi får förfrågningar från hela världen, säger Berith Karlsson som är en av sex delägare.
– Listan har blivit betydelsefull. Det är förmodligen den största öldatabasen i världen och innehåller information om öl från hela världen.
Kaggen Stormaktsporter är en av ett drygt 10-tal sorter från Närke Kulturbryggeri och mycket exklusivt.

På utvalda barer

I år har man bara bryggt 300 liter, totalt 1200 flaskor, som säljs på speciellt utvalda barer i de nordiska storstäderna.
Och så på Bishop Arms i Örebro där en 25-centilitersflaska kostar 199 kronor.
"Powerful", "outstandning" och "Close to perfection" är bara några omdömen som öl-älskare från bland annat Danmark, Skottland och    
Belgien lämnat om Kaggen Stormaktsporter.
Var kommer namnet ifrån?
– Det är en direkt översättning från ölsorten, Imperial Stout.
Och vad är hemligheten bakom alla hyllningar?
– Den främsta orsaken är att smaken hos en Imperial Stout är den  mest komplexa av alla ölsorter. Det är en alkoholstark öl som lämpar sig väl för lagring i flera år.

Inslag av vanilj

Kaggen Stormaktsporter lagras på ekfat och har inslag av vanilj.
– Att den är så svår att få tag på kanske också hjälper till. Det kan bli som en religiös stund för de som får tag i en flaska, tror Berith.
– Men det finns egentligen ingen hemlighet. Alla kan lära sig  brygga öl av högsta kvalitet hemma på spisen, bara man har de absolut bästa råvarorna, säger HG.
– Det är inte svårare än att baka bröd.

Smuttöl

Enligt HG finns det tre typer av öl.
Dricköl, smaköl och smuttöl.
En Imperial Stout är smuttöl som bäst avnjuts i en konjakskupa.
– Sedan industralismen införde lagerölet har utvecklingen gått mot att öl inte ska smaka någonting. I dag finns det folk som druckit    
stor stark i 40 år och kanske alltid kommer göra det. Men rent  generellt blir allt fler nyfikna och vill prova nya saker.

Expansionsplaner

Totalt rankar ratebeer.com Närke Kulturbryggeri som 26:a på listan över världens bästa bryggerier.
En helt fantastisk placering med tanke på konkurrensen. Men framgångarna är också frustrerande.
– Vi skulle kunna sälja hur mycket öl om helst, men vi har just nu inte kapacitet att producera mer, suckar HG.
Men det finns planer på att expandera.
– Det måste vi göra för att få det att bära ekonomiskt. Men vi  kommer aldrig bli något stort bryggeri. Vi är en spott i det stora    
ölhavet, säger Berith.

Fotnot: Efter Orebro.expressen.se:s besök har det belgiska ölet Westvleteren Abt 12 passerat Kaggen! Stormaktsporter som numera ligger tvåa på ratebeer.com, slagen med 0,01 poäng.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag