De började på Expressen – och så gick det sedan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Astrid Lindgren och Vilhelm Moberg är bara ett par av de många stora författare som under Expressens 75 år har skrivit – och skriver – i tidningen.

Samtidigt har en rad stjärnor som Liza Marklund, Jonas Jonasson och David Lagercrantz börjat sin bana som nyhetsreportrar och redigerare på Expressen innan de nådde världsberömmelse.

Här är några av de många framgångsrika författare och tv-profiler som inledde sina karriärer på tidningen.

Liza Marklund.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT NYHETSBYRÅN

LIZA MARKLUND

Deckardrottningen Liza Marklund, 57, var i många år reporter på Expressen. Hennes första kriminalroman, Sprängaren, kom 1998 och blev en av de mest sålda böckerna i modern tid. Sammanlagt har hennes böcker sålts i runt 25 miljoner exemplar i Sverige och internationellt.

Hennes åtta böcker med kvällstidningsjournalisten Annika Bengtzon som hjälte har översatts till 30 språk. De har också filmatiserats.

Annika Bengtzons efternamn är en hyllning till den legendariske Expressenchefen Bengt Bengtzon i vars nyhetsteam den blivande författaren arbetade. Förnamnet har hon fått av Liza Marklunds äldsta dotter, Annika.


Jonas Jonasson.
Foto: ANNA HÅLLAMS

JONAS JONASSON

Jonas Jonasson, 57, var känd som Per Ola Jonasson när han arbetade först som redigerare på Expressens Jönköpingsredaktion och sedan bland annat som biträdande sportchef. Efter sin tid på Expressen startade han det mycket framgångrika medieföretaget OTW. Med debutboken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2009) blev han och hans romanfigur, Allan Karlsson, snabbt berömda över hela världen.

Upplagan är tio miljoner exemplar i sammanlagt 45 språkområden. Den har blivit film, också den publiksuccé, och sällskapsspel. Också hans två kommande böcker nådde miljonupplagor liksom den fjärde och senaste, Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket.


David Lagercrantz.
Foto: OLLE SPORRONG

DAVID LAGERCRANTZ

David Lagercrantz, 57, är nyhetsreportern på Expressen som blev internationell succéförfattare. Han blev känd för en uppmärksammad intervju med Ulf Lundell men jobbade också mycket som kriminalreporter.

Lagercrantz slog igenom med biografin Jag är Zlatan Ibrahimovic som sålde en halv miljon exemplar på två månader och därmed är den snabbast säljande boken i Sverige. Den gav ungdomar en första ingång i litteraturen och såldes i miljonupplagor på mer än 30 språk.

Han skrev tre böcker som fortsättning på Stieg Larssons Millennium-serie och blev erkänd över hela världen. Den första – Det som inte dödar oss (2015) – gick direkt upp som etta på topplistorna i USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och många andra länder.


Ebba von Sydow.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT NYHETSBYRÅN

EBBA VON SYDOW

Tv-profilen och entreprenören Ebba Kleberg von Sydow, 38, var nöjesreporter på Expressen och chef för tidningens fredagsbilaga. Hon gick vidare till att bli chefredaktör på Veckorevyn och sedan tv-profil på SVT. Hon blev känd bland annat som programledare för Det kungliga bröllopet, för Go’kväll och för direktsändningarna av Nobelfesten. En annan före detta medarbetare, Frida Boisen, syns nu som programledare för ”Lyxfällan” och ”Trolljägarna” efter att på Expressen varit chefredaktör för den västsvenska editionen GT i Göteborg.


Steffo Törnquist.
Foto: OLLE SPORRONG

STEFFO TÖRNQUIST

Steffo Törnquist, 63, började som nöjesreporter och blev senare framgångsrik sportkrönikör. Hans mest kända scoop var nyheten om att kändisparet Eva Dahlgren och Efva Attling gift sig 1996. Han var också under en tid tidningens editionschef.

Han är sedan 2000 programledare för Nyhetsmorgon i TV4. Och har skrivit böcker med titlar som Sprit, Lust och Njut.

En annan före detta krönikör på Expressen som nu syns i stora sammanhang är Isabella Lövin, numera språkrör för MP och miljöminister - men gjorde tidigare karriär som journalist.


Robert Aschberg.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

ROBERT ASCHBERG

Robert Aschberg, 67, var en ledande nyhetsreporter på Expressen på 1980-talet som ofta levererade toppnyheter till löpsedel och förstasida – innan han började som programledare på det nystartade TV3. Han blev snabbt en av kanalens stora profiler med program som Aschberg, Aschbergs värld, Baren och Insider. Bland många andra som började på Expressen och nu syns i tv finns Karin Frick, programledare på Kanal 5 och Discovery, Axel Pileby, i TV4:s Efter Fem och en hel rad nyhetsmedarbetare i olika kanaler.


Ann-Helén Laestadius.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN

ANN-HELÉN LAESTADIUS

Ann-Helén Laestadius, 47, var nyhetsreporter på Expressen och debuterade som författare med Sms från Soppero (2007) som beskriver unga samers liv i dag. Därefter har hon skrivit flera böcker med samiska motiv. Hon fick 2016 Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok för ungdomsromanen Tio över ett.

Ann-Helén Laestadius föreläser om samer i skolor över hela landet.


Maria-Pia Boëthius.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

MARIA-PIA BOËTHIUS

Maria-Pia Boëthius, 72, skrev många uppmärksammade reportage i Expressen, bland dem en serie artiklar om våldtäkt 1975. Hon intervjuade den amerikanska feministen Susan Brownmiller och hennes artiklar drog i gång den svenska debatten om att våldtäktsoffer skuldbelades. 

Maria-Pia Boëthius debuterade 1976 med debattboken Skylla sig själv som fick betydelse för den svenska våldtäktslagstiftningen. Därefter skrev hon en rad debattböcker, ofta med feministiska förtecken.


Olof Lundh.
Foto: OLLE SPORRONG

OLOF LUNDH

Olof Lundh, 53, var sportjournalist på Expressen med fotboll som huvudämne och arbetade också som tidningens korrespondent i New York. Han gick 2006 till TV4 för att starta den nya Fotbollskanalen. Sedan dess är han en av TV4:s stora sportprofiler som kommentator, programledare och krönikör. Han har gett ut flera böcker för Albert Bonniers förlag och nyligen värvats till Petter Stordalens nystartade uppstickare. Från sporten kom också Svante Stockselius som bossade över sidorna på VM-sommaren 94, senare skapade den moderna Melodifestivalen och dessutom fick vinka till publiken som boss över hela Eurovision.


Ninni Schulman.
Foto: ANNA RUT FRIDHOLM / ANNA RUT FRIDHOLM EXPRESSEN

NINNI SCHULMAN

Ninni Schulman, 47, arbetade som reporter och webbredaktör på Expressen och drev även podden Dagarna – innan hon 2010 debuterade med spänningsromanen Flickan med snö i håret. Den gjorde stor succé, såldes i 700 000 exemplar och till 14 länder. Sedan dess har hennes fem böcker i Hagfors-serien med journalisten Magdalena Hansson som hjälte etablerat henne som en av landets ledande deckarförfattare. Bland flera andra författare som varit reportrar på Expressen finns Pascal Engman som just släppt sin nya samtidsthriller ”Råttkungen” om incelrörelsen.


Stefan Hyttfors.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

STEFAN HYTTFORS

Stefan Hyttfors, 49, reste över hela världen som fotograf för Expressen där han arbetade tio år. Han var tidningens bildchef tills han 2003 slutade och startade en PR-firma. Han blev entreprenör och konsult och är i dag en av Skandinaviens mest kända och anlitade föreläsare. Han föreläser inom ämnena framtid, trender och omvärldsbevakning. Stefan Hyttfors har två gånger utsetts till Årets talare av den stora talarförmedlingen Talarforums kunder. En annan medarbetare på bildredaktionen, Per Broman gick vidare för att grunda Fotografiska museet i Stockholm, en jättesuccé som nu också öppnar i bland annat New York.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.