Kicki Stefanius hämtar kaffe i en termos från husvagnsköket. Hennes man Kai tänder en eld i kaminen i förtältet och visar hur fläktsystemet kan forsla värmen. Detta är parets vardagsrum, och med trägolv, skinnsoffa, platt-tv, mobilt internet, kylskåp och bardisk är det lätt att glömma bort att vi befinner oss i ett förtält på en campingplats.
Läget är det bästa på Engesberg camping, en bit utanför Gävle, och utsikten över bukten är magnifik.
– Villa var för stor för två personer, fem rum och stor källarvåning. Så vi tänkte att vi prövar ett år i husvagnen. Nu är vi inne på sjätte året, berättar Kai Stefanius, som har en byggfirma. Kicki arbetar med administration.
Hur många som bor permanent i husvagn i Sverige är inte enkelt att slå fast. Varken Statistiska centralbyrån, Boverket eller Branschorganisationen SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation, har någon statistik.
LÄS MER: Husvagnen är ett sätt att överleva för Mihaela, 21
Samhället, myndigheter och organisationer gillar inte riktigt den här formen av boende, menar Hege Höyer Leivestad vid Socialantropologiska institutionen, Stockholms universitet. Hon är forskare och har doktorerat på det sociala livet i husvagn.
– Campingbranschen vill inte förknippas med att folk bor permanent i husvagn. Det passar inte deras varumärkesbyggande att förknippas med hemlöshet, en lägre statusform, den stämpel av arbetsklass som husvagnen har, säger hon.

– Även myndigheter har alltid haft problem med människor i mobilt boende. De vill ha kontroll på medborgarna, det är inte lika lätt att till exempel samla in skatt från den som bor mobilt, förklarar Hege Höyer Leivestad.
Kicki och Kai Stefanius valde husvagn för att de inte orkade hålla på med sitt stora hus längre. Alltid var det något som skulle renoveras eller städas. När de sålde villan lät de barnen välja det de ville ha av möbler och prylar och körde resten till återvinningen. De hyrde en container där de förvarar vinterkläder, några tavlor och fotografier. Nu lever de det enkla livet.
– Man blir lite skadad. Man behöver inte ha så mycket. Man inser det, säger Kai.
Han säger att det känns som om de existerar lite utanför samhället. Trots att de har bredband, mobiltelefoner, läsplattor och inte mindre än tre tv-apparater.
– Vi lever lite vid sidan av normen, på ett stickspår från det normala. Vi betraktar dem lite från sidan. Samhället ska se ut på ett visst sätt. Du ska bo i bostadsrätt eller villa eller lägenhet, du ska ha si och så många barn, det är så det ska se ut. Det känns som om vi har klivit av karusellen, och även kommersen, att köpa prylar bara för att ha och ha och ha, säger Kai.
Vi kan köpa grejer, men då måste vi kasta en annan grej eller skänka bort den.
Att bo på liten yta har sina nackdelar. Ibland drabbas Kicki Stefanius av en längtan efter att shoppa.
Ibland vill man köpa lite grejer, det kan jag känna. Särskilt när man kommer över till andra som har hus eller lägenhet kan den där köplusten komma över mig. Men den försvinner ganska fort när man kommer hem igen, säger hon.
LÄS MER: Liselott, 58, blev sjuk – flyttade till campingen

Kai plockar fram läsplattan och visar en bild på när de gifte sig. Det skedde här på Engesberg camping, i förtältet till husvagnen, med 46 bröllopsgäster.
– Vi hade inte berättat det för någon. Vi sa att det var en inflyttningsfest. Sedan smög vi i väg och bytte om och överraskade alla. Min mamma trodde att hon skulle på campingfest och satte på sig mysbyxor, och hamnade hon på ett bröllop. Hon har fortfarande inte förlåtit mig, berättar Kicki och skrattar.
– Av någon konstig anledning ska hela släkten fira midsommar hos oss. Och ibland julen också. Men här finns ju stugor för inkvartering, så vi har stor kapacitet att ta emot folk säger Kai.
Utanför husvagnen har Kicki och Kai en egen uteplats, där de grillar hela vintern. Både svenska och finska flaggan hänger uppe eftersom Kai har sina rötter i vårt östra grannland.
En del av deras idé är också att resa utomlands en längre period under den kalla perioden. I vintras var de sex veckor i Gambia, dit de åkt tre år i rad.
– Idén var egentligen att vi skulle beta av ett land om året, så till vintern blir det någon annanstans, säger Kicki.
LÄS MER: Anna, 32: "De flesta tycker att det är lite annorlunda"
Frågan om det är fler och fler som väljer att flytta ut permanent i husvagn går till forskaren Hege Höyer Leivestad.
– Jag vill tro att det är en stigande trend. Vagnarna är bättre utrustade, och vi har en bostadssituation som är svår, men eftersom det saknas statistik är det svårt att avgöra, säger hon.
Kicki och Kai Stefanius har någon gång varit ute och tittat på något litet hus som har varit till salu.
– Men sedan kommer man hem och tittar på den här utsikten och ser hur fint vi har det och då tänker man nej, det finns ingenting som slår det här, säger Kicki.