Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De bor vid sidan av Sverige – i husvagn

I snart sex år har Kai Stefanius, 52, och Kicki Stefanius, 53, bott i husvagn i Gävle. "Det finns så många måsten tycker jag, men inte i husvagnen. Här får jag ett lugn på ett annat vis", säger Kicki.
Foto: Martin Von Krogh

■ Kicki, 53, och Kai, 52, sökte och fann friheten i Gävle.
■ Mihaela, 21, försöker bara överleva i Uppsala.
■ Liselott, 58, ville komma närmare naturen i Olofström.
■ Anna, 32, hittade ingen bostad när hon kom in på högskolan i Halmstad.
■ De är människorna som bor vid sidan av Sverige, parallellt med det vanliga livet i hus eller lägenhet, utanför normen för hur man ska leva. De bor i husvagn, till samhällets förtret.


GÄVLE. När barnen hade flyttat ut för snart sex år sedan sålde Kicki och Kai Stefanius femrumsvillan i Skutskär och flyttade in i husvagn i Gävle. Många vänner och bekanta tyckte att de var knäppa, så även deras egna barn. Själva stortrivs de.

– Det känns som semester varje gång man kommer hem.  Det finns så många måsten, tycker jag, men inte i husvagnen. Här får jag ett lugn på ett annat vis, säger Kicki.

Kicki Stefanius hämtar kaffe i en termos från husvagnsköket. Hennes man Kai tänder en eld i kaminen i förtältet och visar hur fläktsystemet kan forsla värmen. Detta är parets vardagsrum, och med trägolv, skinnsoffa, platt-tv, mobilt internet, kylskåp och bardisk är det lätt att glömma bort att vi befinner oss i ett förtält på en campingplats.

Läget är det bästa på Engesberg camping, en bit utanför Gävle, och utsikten över bukten är magnifik.

– Villa var för stor för två personer, fem rum och stor källarvåning. Så vi tänkte att vi prövar ett år i husvagnen. Nu är vi inne på sjätte året, berättar Kai Stefanius, som har en byggfirma. Kicki arbetar med administration.

Hur många som bor permanent i husvagn i Sverige är inte enkelt att slå fast. Varken Statistiska centralbyrån, Boverket eller Branschorganisationen SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation, har någon statistik.


LÄS MER: Husvagnen är ett sätt att överleva för Mihaela, 21


Samhället, myndigheter och organisationer gillar inte riktigt den här formen av boende, menar Hege Höyer Leivestad vid Socialantropologiska institutionen, Stockholms universitet. Hon är forskare och har doktorerat på det sociala livet i husvagn.

– Campingbranschen vill inte förknippas med att folk bor permanent i husvagn. Det passar inte deras varumärkesbyggande att förknippas med hemlöshet, en lägre statusform, den stämpel av arbetsklass som husvagnen har, säger hon.

Kicki och Kai gifte sig i husvagnen.
Foto: Privat

– Även myndigheter har alltid haft problem med människor i mobilt boende. De vill ha kontroll på medborgarna, det är inte lika lätt att till exempel samla in skatt från den som bor mobilt, förklarar Hege Höyer Leivestad.

Kicki och Kai Stefanius valde husvagn för att de inte orkade hålla på med sitt stora hus längre. Alltid var det något som skulle renoveras eller städas. När de sålde villan lät de barnen välja det de ville ha av möbler och prylar och körde resten till återvinningen. De hyrde en container där de förvarar vinterkläder, några tavlor och fotografier. Nu lever de det enkla livet.

– Man blir lite skadad. Man behöver inte ha så mycket. Man inser det, säger Kai.

Han säger att det känns som om de existerar lite utanför samhället. Trots att de har bredband, mobiltelefoner, läsplattor och inte mindre än tre tv-apparater.

– Vi lever lite vid sidan av normen, på ett stickspår från det normala. Vi betraktar dem lite från sidan. Samhället ska se ut på ett visst sätt. Du ska bo i bostadsrätt eller villa eller lägenhet, du ska ha si och så många barn, det är så det ska se ut. Det känns som om vi har klivit av karusellen, och även kommersen, att köpa prylar bara för att ha och ha och ha, säger Kai.

Vi kan köpa grejer, men då måste vi kasta en annan grej eller skänka bort den.

Att bo på liten yta har sina nackdelar. Ibland drabbas Kicki Stefanius av en längtan efter att shoppa.

Ibland vill man köpa lite grejer, det kan jag känna. Särskilt när man kommer över till andra som har hus eller lägenhet kan den där köplusten komma över mig. Men den försvinner ganska fort när man kommer hem igen, säger hon.


LÄS MER: Liselott, 58, blev sjuk – flyttade till campingen


Kicki och Kai Stefanius valde husvagn för att de inte orkade hålla på med sitt stora hus längre.
Foto: Martin Von Krogh

Kai plockar fram läsplattan och visar en bild på när de gifte sig. Det skedde här på Engesberg camping, i förtältet till husvagnen, med 46 bröllopsgäster.

– Vi hade inte berättat det för någon. Vi sa att det var en inflyttningsfest. Sedan smög vi i väg och bytte om och överraskade alla. Min mamma trodde att hon skulle på campingfest och satte på sig mysbyxor, och hamnade hon på ett bröllop. Hon har fortfarande inte förlåtit mig, berättar Kicki och skrattar.

– Av någon konstig anledning ska hela släkten fira midsommar hos oss. Och ibland julen också. Men här finns ju stugor för inkvartering, så vi har stor kapacitet att ta emot folk säger Kai.

Utanför husvagnen har Kicki och Kai en egen uteplats, där de grillar hela vintern. Både svenska och finska flaggan hänger uppe eftersom Kai har sina rötter i vårt östra grannland.

En del av deras idé är också att resa utomlands en längre period under den kalla perioden. I vintras var de sex veckor i Gambia, dit de åkt tre år i rad.

– Idén var egentligen att vi skulle beta av ett land om året, så till vintern blir det någon annanstans, säger Kicki.


LÄS MER: Anna, 32: "De flesta tycker att det är lite annorlunda"


Frågan om det är fler och fler som väljer att flytta ut permanent i husvagn går till forskaren Hege Höyer Leivestad.

– Jag vill tro att det är en stigande trend. Vagnarna är bättre utrustade, och vi har en bostadssituation som är svår, men eftersom det saknas statistik är det svårt att avgöra, säger hon.

Kicki och Kai Stefanius har någon gång varit ute och tittat på något litet hus som har varit till salu.

– Men sedan kommer man hem och tittar på den här utsikten och ser hur fint vi har det och då tänker man nej, det finns ingenting som slår det här, säger Kicki.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.