De bor i mögel -
han blir miljonär

Flyktingar från Iran. Azam Hosseini, 33, med trillingdöttrarna Fatemeh, Zeinab och Maedeh i den mögelluktande enrummaren. Foto: JONTE WENTZEL
Foto: Jonte Wentzel

GÄRDSHYTTAN. Trillingflickorna trängs bredvid mamman i den kvava, mögelluktande enrummaren.

Här i Askersund har migrationsverket placerat dem i månader på ett flyktingboende som drivs av Jim Hoppe - vars företag Sellpower förra året fakturerade 56 miljoner för att ta emot asylsökande.

Expressen har kartlagt svenskarna som tjänar tiotals miljoner på de nödsatta flyktingarna.

- Vi är människor som ni: Vi har ögon, händer, munnar. Tror ni att vi är apor? säger barnens pappa Mahmoud Hosseini, 38, flykting från Iran.

Rummet är 29 kvadratmeter, luften är kvav och det luktar starkt av mögel.

På en av sängarna sitter Azam Hosseini, 33, utmattad.

Tätt intill sitter de tysta trillingdöttrarna Fatemeh, Zeinab och Maedeh. De har likadana frisyrer och identiska gröna tröjor med en teddy på bröstet.

Pappan Mahmoud Hosseini, 38, säger att barnen är undernärda eftersom de varit sjuka i veckor och har svårt att äta maten som serveras på flyktingboendet.

Både reportern Diamant Salihu och fotograf Jonte Wentzel tycker att det är ansträngande att andas i rummet. De små flickorna har varit instängda här i sex veckor.

- De har varit sjuka hela tiden. Vi har gett dem penicillin men de blir inte bättre, säger Mahmoud Hosseini.

Svårt kommunicera med personalen

Hans blick är desperat och vädjande. Svettdropparna på hans panna blir fler för varje minut. Trebarnspappan tycker att det varit svårt att kommunicera med personalen på boendet. Han har vädjat om att barnen ska få läkarvård när febern var som högst. Svaret: Vila och ät Alvedon.

Gärdshyttans ansvariga svarar att personalen uppfyllt sitt ansvar och att familjen körts till vårdcentralen.

- Vi har ett ansvar för boende och mat. Att vi kontaktar sjukvården är en service som vi bistår med, säger Camilla Carlsson, driftansvarig på företaget Sellpower Information Sweden AB som utöver flyktingboendet Gärdshyttan driver tre andra flyktingförläggningar; Ritas Hotell i Ställdalen, Rosenkullen i Åtorp och Åtorps Herrgård i Munkedal.

Sellpower har redan förlorat ett avtal med migrationsverket på grund av dålig brandsäkerhet. Sista mars upphör ytterligare ett avtal, den för Ritas Hotell, eftersom boendemiljön inte0 är tillräckligt bra.

Gärdshyttan hotades av samma öde men akuta åtgärder har gett löfte om förnyat avtal ytterligare månader.

När Ritas Hotell stoppas tar andra företag över. Vid föregående års upphandling inkom 98 anbud om att hyra ut boendeplatser till migrationsverket. 25 godkändes.

Migrationsverket har desperat letat efter lämpliga lokaler.

Fler flyktingar

Anledningen är den ständigt ökade tillströmningen av asylsökande. Bara i år väntas 54 000 flyktingar komma till Sverige, många från krigets Syrien.

Och då anses slitna lokaler som den i Gärdshyttan duga.

Men då får bekvämligheter som utrymme, egen toalett, dusch eller kök komma i andra hand. Därför tvingas många familjer på fem personer trängas i rum på 20 kvadratmeter - eller ännu mindre.

Flyktingar som Expressen träffat har levt i vad som de flesta svenskar skulle beteckna som misär i nästan ett år.

I stugcampingen i Himle utanför Varberg har föräldrar berättat hur de tvingas låta sina barn utföra behoven i hinkar på nätterna. Annars måste de ge sig ut i mörkret och ta sig till en tillbyggnad, genom halka och slask, för att nå de gemensamma toaletterna. Eftersom rinnande vatten saknas fylls dagligen stora tillbringare med vatten för att ha i stugorna över natten.

På Gärdshyttan är det framför allt det lilla utrymmet som varit påfrestande för många vi pratat med.

- Jag har sagt till migrationsverket att om de kan leva en vecka i det här rummet med sin familj, så lever jag ett år med min, säger Mahmoud Hosseini samtidigt som mögellukten från väggarna tränger sig djupare ner i lungorna.

Trots de ytterst enkla förhållandena som beskrivits ovan är migrationsverket berett att betala så mycket som 420 kronor per person för mat och vatten. Summan är per dygn, oavsett hur många som delar rum, stuga eller logement.

Fakturerade 265 miljoner kronor

Entreprenörerna som gett sig in i branschen har fakturerat tiotals miljoner de senaste åren, visar Expressens granskning. Bara förra året fakturerades migrationsverket 265 miljoner kronor för tillfälliga boenden, eller ABT-boenden som de också kallas.

En företagare som tidigt såg möjligheterna med att ge sig in i branschen är företagaren Jim Hoppe, 50, från Munkedal.

I flera år hade han redan hyrt ut sina fastigheter i Åtorp till utländska gästarbetare, främst från Polen, som kommit för att jobba vid raffinaderiet i Lysekil och den petrokemiska industrin i Stenungsund.

Sedan kom finanskrisen. Arbetarna blev färre och 2010 gick Sellpower med 341 000 kronor i förlust.

Framtiden såg dyster ut för Jim Hoppe, som dessutom dömdes till dagsböter för bokföringsbrott. Han hävdar att han inte hann lämna in två bokslut i tid.

Men hösten 2010 kom vändningen.

Med akuta behov på boendeplatser ringde migrationsverket och ville hyra Hoppes herrgård. Efter det gick affärerna spikrakt uppåt. 2011 omsatte Sellpower 11 miljoner kronor.

Förra året ökade omsättningen till 49 miljoner och vinsten ökade till flera miljoner.

I den här nya lukrativa branschen är Sellpower störst och förra året fakturerades migrationsverket totalt 56 miljoner kronor. För närvarande har Hoppe 450 asylsökande på sina förläggningar.

Gör det för att tjäna pengar

Jim Hoppe går motvilligt med på att träffa oss för en intervju. Han har med sig sin driftchef Camilla Carlsson och sitter i en stor fåtölj vid kontoret i Åtorp Herrgård.

Han svarar rakt på frågan om han gick in i branschen för att tjäna pengar.

- Svar ja. Driver man en verksamhet, oavsett om det är en hotellverksamhet, träskotillverkning eller bilreparationer så är syftet att man har ett intresse i den branschen. Som en del av det intresset måste man tjäna pengar. Annars går man i konkurs. Det är en enkel utveckling, annars blir det avveckling.

Är det drivkraften för dig, att tjäna pengar?

- Mm. Ja, det är en av driftkrafterna.

Jim Hoppe får ta del av de boendes kritik mot Gärdshyttan. Trasiga takplattor, få toaletter, små rum utan rinnande vatten, mögel i väggarna, och isoleringen - boendet ligger 14 kilometer söder om Askersund. Men hans korta svar är att migrationsverket har godkänt boendet. Våra uppgifter om mögellukt är inget han känner till.

Efter intervjun återkommer driftchefen och medger att en snickare upptäckt "indikation på påbörjat mögel" i flickornas badrum.

- Skulle det vara mögligt är det jättefarligt för barn, och vuxna också. Jag tar det här på största allvar, säger Camilla Carlsson och meddelar att hela den fastigheten ska rustas upp.

Jim Hoppe är nöjd

Men under intervjun svarar Jim Hoppe att han är nöjd med standarden.

- Gärdshyttan håller den standarden som den ska ha för att hysa asylboende på ett drägligt sätt. Vi är glada och nöjda med anläggningen i Gärdshyttan och vi kommer att få förläggning där nu också.

Känner du inte ett personligt ansvar att det ska vara mer värdigt för dem som vistas där i ett halvår eller mer?

- Vi tycker att det är ett bra boende men det finns inte många asylboende i Sverige som uppskattar sitt boende. Vi har folk som bott nästan ett år hos oss i Gärdshyttan. Det finns ingen som tycker det är kul att vara ett rum ett år och vänta på att få besked.

Skulle du själv kunna bo i Gärdshyttan med dina barn?

- Jag vet inte om den frågan är relevant för jag har aldrig varit asylsökande. Hade jag varit asylsökande och flytt mitt land så hade jag varit glad för att komma ifrån bomber och granater. Jag hade säkert uppskattat om jag hade haft tak över huvudet, värme, att kunna duscha när jag vill och få tre mål mat om dagen. Jag tycker att det fungerar bra. Det är inget vi skäms över på något sätt.

Är du girig?

- Nej, de som känner mig vet att jag inte är en girig person, så är det.

Har du personligen blivit mångmiljonär på detta?

- Ja.

Kan du säga hur mycket du har tjänat?

- Mina bolag har tjänat i runda slängar tillsammans elva miljoner förra året. Jag kommer att få en aktieutdelning som är föreslagen av min revisor på en miljon kronor. Det är jag nöjd med, säger Jim Hoppe.

Barnens behov åsidosatta

Barnen är de tillfälliga asylboendenas offer. Det hävdar Rädda Barnen som anser att migrationsverket åsidosatt barnens behov när man snabbt behövt hitta boende till tusentals människor som sökt asyl i Sverige.

- Det går inte att se att man har fokus på barnperspektivet i det tillfälliga upphandlingsavtalet. Det finns inte med där, säger Rädda Barnens Sverigechef Agneta Åhlund.

Det handlar bland annat om varje barns rätt till en levnadsstandard som krävs för deras fysiska och psykiska, moraliska och sociala utveckling som krävs. Så som det skrivs i barnkonventionens artikel 27, säger Agneta Åhlund.

Familjen fick lämna Gärdshyttan

I fredags fick Mahmoud Hosseini och flera andra barnfamiljer lämna Gärdshyttan för ett nytt boende i Laxå.

När Expressen träffade honom i det mögelluktande rummet förklarade småbarnspappan att hans intryck av Sverige inte alls var det han hade förväntat sig.

- Jag älskar det här landet som tar emot oss, och jag väldigt tacksam mot alla svenskar som har hjälpt oss. Men jag har också sett en annan sida. Det är inte en bra bild av Sverige.

Deras faktura: 186 miljoner kr

1 Sellpower information

Sweden AB

Fakturerade: 55,8 miljoner

Boenden: Gärdshyttan i Askersund, Ritas hotell i Ställdalen, Rosenkullen i Åtorp, Åtorps herrgård i Munkedal.

Totalt antal platser: 550

Fakturerade migrationsverket 2012: 55 850 718, 55 kronor

Tillgångar i bolaget: 17,5 miljoner

Omsättning enligt senaste årsredovisningen: 49 miljoner

Resultat enligt senaste årsredovisningen: 3,5 miljoner

Jim Hoppe, 50, styrelseledamot

Taxerad inkomst: 444 100 kronor (taxeringsår 2012)

Verksam i andra bolag: Åtorps Herrgård AB (omsättning: 42,4 miljoner, resultat: 2 miljoner) Bohus GG AB (omsättning 5,968 miljoner, resultat 49000 kronor) Munkedals fastighetsförvaltning AB, (årsredovisning ej inlämnad), Kung Rane Rum och konferens, (årsredovisning ej inlämnad)

Övrigt: Dömd till dagsböter för bokföringsbrott av Uddevalla tingsrätt 2011.

2 Attendo individ och familj AB

Fakturerade: 26,5 miljoner

Boenden: Visjön i Kosta, Blinkarpsgården i skånska Röstånga, Westsura herrgård i Surahammar

Totalt antal platser: 429

Fakturerade migrationsverket 2012: 26 471 177,89 kronor

Tillgångar i bolaget: 204 miljoner kronor

Omsättning enligt senaste årsredovisningen: 458 miljoner

Resultat enligt senaste årsredovisningen: 43 miljoner

Kommenterar inte summan

Attendos koncernchef och ordförande i bolaget Attendo individ och familj, Henrik Borelius, låter företagets presschef Charlotte Näsström Morén svara på Expressens frågor. Företaget driver tre ABT-boenden med avtal med migrationsverket. 2012 fakturerade företaget migrationsverket 26 miljoner för boendena.

- Det handlar ju om de här tre boendena och de här oftast fullbelagda.

Henrik Borelius, 41, Styrelseordförande

Taxerad inkomst: 4 291 100 (taxeringsår 2012) Verksam i andra bolag: Styrelseledamot i flertal dotterbolag till Attendo AB (tillgångar 8,7 miljarder), samt Louloudia AB (tillgångar 110 miljoner kronor).

3 Lundegård fritidsutveckling AB

Fakturerade: 23,3 miljoner

Boenden: Lundegård camping i Köpingsvik

Totalt antal platser: 500

Fakturerade migrationsverket 2012: 23 342 237 kronor

Tillgångar i bolaget: 34,8 miljoner kronor

Omsättning enligt senaste årsredovisningen: 24,4 miljoner kronor

Resultat enligt senaste årsredovisningen: 8,7 miljoner kronor

Vill inte svara

När Expressen söker kontakt med Olof Henning för en intervju låter han meddela att han inte är intresserad av att svara på några frågor om sitt avtal med migrationsverket eller hur mycket pengar han tycker att han tjänar på det.

- Det blir alltid så mycket misstolkningar och ni vinklar ju alltid på ert sätt. Det jag säger det skriver ni ju ändå inte om så jag har inga kommentarer. Det är ingen idé att du frågar om något, säger Olof Henning.

Olof Henning, 68, styrelseledamot och vd:

Taxerad inkomst: 1 169 000 (taxeringsår 2012)

Verksam i andra bolag: Fieldwatch ServiceSystem Aktiebolag (tillgångar 1 miljon)

4 Konsultkedjan i Göteborg KB

Fakturerade: 18,6 miljoner

Boenden: Tjörnbropark i Myggenäs

Totalt antal platser: 245

Fakturerade migrationsverket 2012: 18 650 748, 57 kronor

Tillgångar i bolaget: (årsredovisning ej inlämnad)

Omsättning enligt senaste årsredovisningen: (årsredovisning ej inlämnad)

Resultat enligt senaste årsredovisningen: (Ej inlämnad)

Fanns inte filtar

Expressen har besökt boendet Tjörnbropark på Västkusten för att ställa frågor till ägaren Fritz Borkman om lägenheterna han förra året fakturerade migrationsverket drygt 18 miljoner kronor för. På plats möttes vi av familjer som berättade att strömmen gått flera gånger och att det inte funnits filtar mot kylan. Vid besöket vägrade ägaren Fritz Borkmann att lämna några kommentarer om verksamheten.

Fritz Borkmann, 67, styrelseledamot:

Taxerad inkomst: 896 900 (taxeringsår 2012)

Verksam i andra bolag: Hotell och pensionatskedjan i Göteborg AB (tillgångar 6,9 miljoner), Fritz Borkmann AB (tillgångar 8,6 miljoner) Turistbolaget Tjörn kommanditbolag, Kommanditbolaget Mäklarkedjan.

5 Sangkarat AB

Fakturerade: 14,1 miljoner

Boenden: Sangkarat i Boden, Brännberg i Boden

Totalt antal platser: 181

Fakturerade 2012: 14 139 065,2 kronor

Tillgångar i bolaget: 4,9 miljoner

Omsättning enligt senaste årsredovisningen: 10,1 miljoner

Resultat enligt senaste årsredovisningen: 1,2 miljoner

"Skulle själv inte vilja bo så här"

Utanför Boden driver Lennart Erkki, 49, två asylboenden. När Expressen är på besök uppger han att totalt 165 människor bor i hans båda boenden. Enligt migrationsverkets handlingar har han plats för sammanlagt 181 människor. Förhållandena beskrivs som extremt påfrestande av de boende.

- Jag skulle själv inte vilja bo så här. Men vad är alternativet? Det finns inga bostäder, säger Erkki.

Lennart Erkki, 49, styrelseordförande:

Taxerad inkomst: 663 900 (taxeringsår 2012)

Verksam i andra bolag: Lennart Erkki Bär och Bygg, Bacca AB (tillgångar: 112 000 kronor), Examino AB.

6 Glössbogården AB

Fakturerade 10,5 miljoner

Boenden: Glössbogården i Rengsjö och Katrinebergsgården i Forshaga.

Totalt antal platser: 87.

Fakturerade migrationsverket 2012: 10 534 042 kr

Tillgångar i bolaget: 4,6 miljoner

Omsättning enligt senaste årsredovisningen: 7,8 miljoner

Resultat enligt senaste årsredovisningen: 1,4 miljoner

"Det är ingen guldgruva"

Bosse Magnusson driver två ankomstboenden, ett i Rengsjö i Helsingland och ett i Forshaga i Värmland. De har arbetat med verksamheterna av och till i drygt fyra år då migrationsverket haft lägenhetsbrist.

- Det är ingen guldgruva. Det gäller att ha låga driftskostnader. Det gör att vi får omkring tio procent över. Jag har lön själv och jag har ett antal anställda. Det är positivt på sådana här avfolkningsbygder.

Bo Magnusson, styrelseledamot

Taxerad inkomst: 402 100 kronor (taxeringsår 2012).

Verksam i andra bolag: Värdshuset Norrlandsporten (tillgångar 190 000 kronor)

7 Kiroan AB

Fakturerade: 9,6 miljoner

Boenden: Himle i Varberg:

Antal platser: 200.

Fakturerade migrationsverket 2012: 9 647 945,10 kronor

Tillgångar i bolaget: 15,3 miljoner kronor

Omsättning enligt senaste årsredovisningen: 8,8 miljoner kronor

Resultat enligt senaste årsredovisningen: 2 miljoner kronor

"Det är många kostnader"

Pierre Heramb driver asylboende i Himle i halländska Varberg.

- Jag har 45 stugor. 15 av dem har dusch och toalett medan 30 är av en enklare variant och då har vi ett servicehus man kan gå till. Man bor fyra personer i varje stuga.

Han har svårt att svara på frågan hur mycket han tjänar.

- Det får vi se när året är slut. Vi är elva anställda. Det är ju givetvis många kostnader.

Pierre Heramb, 47, styrelseledamot

Taxerad inkomst: 580 500 (taxeringsår 2012)

Verksam i andra bolag: Flera dotterbolag till Axels international amusement AB (tillgångar: 29,4 miljoner) där Kiroan är ett av dotterbolagen.

8 FLT El och Bygg AB

Fakturerade: 9,6 miljoner

Boenden: Dalahästens camping i Avesta och Folkarbo vandrarhem i Krylbo

Totalt antal platser: 156

Fakturerade migrationsverket 2012: 9 601 755 kronor

Tillgångar i bolaget: 3,9 miljoner

Omsättning enligt senaste årsredovisningen: 2,7 miljoner

Resultat enligt senaste årsredovisningen: 0,4 miljoner kronor

"Det är svårt"

Fredrik Löfqvist driver två tillfälliga ankomstboenden i Dalarna. De asylsökande bor i campingstugor på Dalahästens camping eller i rum på Folkarbo vandrarhem.

- Det är olika hur länge folk bor här. Migrationsverket försöker ordna lägenheter åt de med barn först. Men det är svårt. Problemet är att det inte finns några lägenheter.

Hur mycket han tjänar på verksamheten kan han inte svara på.

Fredrik Löfqvist, 42, styrelseledamot:

Taxerad inkomst: 59 200 (taxeringsår 2012)

Verksam i andra bolag: Naturhälsan Lisa Bohlin AB (tillgångar 756 000 kronor), Investa Avesta 25 000 AB.

9 Nordsjögården AB

Fakturerade: 8,4 miljoner

Boenden: Nordsjögården i Järvsö.

Totalt antal platser: 120

Fakturerade migrationsverket 2012: 8 489 250 kronor

Tillgångar i bolaget: 10,5 miljoner kronor

Omsättning enligt senaste årsredovisningen: 9,6 miljoner kronor

Resultat enligt senaste årsredovisningen: 2,9 miljoner kronor

Trötta på att bli beblandade med lycksökare

Nordsjögårdens företrädare skriver i mejl till Expressen att de inte vill medverka på någon intervju som handlar om ekonomi. "Vi anser att det vore positivt och glädjande att få läsa om allt gott som också händer, då vi är så otroligt trötta på att bli beblandade med de lycksökare som florerar i media" skriver delägaren Victoria McDonald.

Annette Jonsson, 59, och Victoria McDonald, 44, ägare:

Taxerad inkomst Annette Jonsson: 428 900 kronor (taxeringsår 2012)

Taxerad inkomst Victoria McDonald: 454 100 (taxeringsår 2012)

Verksam i andra bolag: Foodcompetence Sverige AB (tillgångar 136 000 kr), Augustgården AB, Lindanova AB (tillgångar 621 000 kr)

10 A8 Älvbrinken AB

Fakturerade: 8,1 miljoner

Boenden: Älvbrinken i Boden. Totalt antal platser: 100.

Fakturerade migrationsverket under 2012: 8 129 869,70

Tillgångar i bolaget: 7,8 miljoner kronor

Omsättning enligt senaste årsredovisningen: 4,5 miljoner kronor

Resultat enligt senaste årsredovisningen: Minus 261 000 kronor

Kan inte svara hur mycket han tjänar

Lars Olofsson, 57, driver flyktingboende i en gammal militärfastighet i Boden. Där delar de boende rum, två och två, på drygt 8 kvadratmeter, enligt Olofsson.

- Rummen är inte speciellt stora. Vi har fått förfrågan om att sätta in barnsängar också men vi tycker att det är trångt som det är.

Hur mycket han tjänar på boendet kan han inte svara på.

Lars Olofsson, 57, styrelsledamot:

Taxerad inkomst: 1 270 700 (taxeringsår 2012)Verksam i andra bolag: Aktiebolaget Trav och Galopp (tillgångar 1,4 miljarder), Asfaltbeläggningar i Boden Aktiebolag (tillgångar 116 miljoner), Pionjären Fastighets AB (tillgångar: 30 miljoner), Lasses Hästsport AB (tillgångar 2,8 miljoner), Travtränare Hanna Olofsson AB (tillgångar: 1 miljon kronor), Travtränare Gunnel Fredriksson AB (tillgångar 386 000) Linsec Fastigheter AB (tillgångar 2,5 miljoner), L.Ä Fastigheter AB (tillgångar 2,8 miljoner),

Br. Olofssons Värdepapper Aktiebolag (tillgångar: 994 000 kronor),

MJL Förvaltning AB (tillgångar 1,7 miljoner)


Text: Roland Johansson, Johanna Rapp, Diamant Salihu

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.