Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De bombar moln för att rädda OS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Laddade. Sedan 1958 har kineserna försökt styra vädret. Under OS ska de försöka hålla regnet i schack genom att beskjuta molnen med hjälp av luftvärnskanoner som laddats med siverjodid eller kolsyresnö.
Foto: Pekings meteorologiska institut

PEKING. I byarna runt Peking gör sig luftvärnsgubbarna redo. För att bekämpa vädrets makter. Det ska vara bra väder när OS invigs den 8 augusti.

Kina har lång erfarenhet av att försöka styra vädret. Redan 1958 satte de i gång och de har i dag det största regnframkallningsprogrammet i världen.

 För det är ofta detta det handlar om. Att framkalla regn eller förhindra hagelstormar.

 -  I de norra, torra delarna av Kina så använder vi vår regnframkallningsutrustning, så snart som vädret gör det lämpligt, berättar Yang Jinhui på Peking meteorologiska institut för Expressen.


21 utposter i Peking

 Kineserna använder luftvärnsgranater eller robotar laddade med kemikalier som silverjodid eller kolsyresnö. Men tekniken kan också användas för det motsatta.

 Att tvinga fram regnet över en plats och därmed försöka förhindra att det regnar över ett annat område. Som över Peking den 8 augusti.

 Så på 21 platser runtom i Peking står ett hundratal personer redo. De är utrustade med äldre luftvärnskanoner och backas upp av tre flygplan som också kan sprida regnframkallande kemikalier.

 Måltavlan är hotfulla regnmoln som rör sig mot OS-området i norra Peking.

 Men ingen kan garantera framgång.

 -  Inget land har tillräckligt avancerad teknik för att "behärska och kontrollera" vädret, säger Yang Jinhui. Vi kan bara hoppas på framgång om det regnar mindre än 10 millimeter.


Göra OS-debut

 Kineserna har tidigare mest använt tekniken för att framkalla regn. De har aldrig -  likt ryssarna -  försökt sig på  att förhindra regn över ett specifikt område.

 Men sannolikheten är rätt hög att de får göra sin debut under OS.

 -  Vi kan inte nu säga vilket väder det blir den 8 augusti, men vi vet utifrån data under de senaste 30 åren hur det brukar se ut den dagen.

 Och svaret är: 47 procents risk för regn. Så bäst att ladda kanonerna, gubbar!

 Kanske de redan gjort det förresten. Det har varit klarblå himmel över Peking två helger i rad nu, efter att veckorna varit regniga och smoggrå.

 dasdfasdf

Foto: Chan Joe


Läs mer på Mats Larssons Kina-blogg

FAKTA

En drypande väderkamp


Det första lyck-ade försöket att skapa ett regnmoln gjordes i USA 1946.
Kina inledde sitt väderprogram först tolv år senare,  1958.

Den vanligaste tekniken är att sprida ut silverjodid eller kolsyresnö. Det får vattenmolekylerna att klumpa ihop sig och falla som regn.

Rysslands förre president Vladimir Putin sa under G8-mötet 2006 i S:t Petersburg att ryska jetplan ”bombat” moln och tvingat fram regn över Finland för att få bra väder över den ryska stan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.