Luciano Astudillo (S) och Anna König Jerlmyr (M). Foto: Cornelia Nordström
Luciano Astudillo (S) och Anna König Jerlmyr (M). Foto: Cornelia Nordström

De bloggar mot varandra på Expressen.se

Publicerad
Uppdaterad
Årets första partiledardebatt i dag. Och om åtta månader går svenska folket till val.
Det innebär valrörelse på allvar - och nystart på Debattbloggen på Expressen.se.
I vänstra ringhörnan, Luciano Astudillo (S). I högra: Anna König Jerlmyr (M).
Följ deras kamp hela vägen till valet.
I september är det dags för ett av de mest spännande riksdagsvalen på många år. På varsin sida i valrörelsen finns Moderaten Anna König Jerlmyr och Socialdemokraten Luciano Astudillo.
De tycker mycket om varandra som personer men är inte lika förtjusta i den andres åsikter – och de bloggar mot varandra på Expressen.se. Spännande nog är de inte alltid överens med sina respektive partier.
Vilka blir valets viktigaste frågor?
- Jobben, en ansvarsfull ekonomi och klimatfrågorna, säger Anna König Jerlmyr.
Luciano Astudillo håller med:
- Jobben kommer avgöra. Vi kommer också driva sjukvårds- och skolfrågor.

Överens

Båda brinner för entreprenörskap och företagande.
- Vi behöver skapa ett bättre klimat för entreprenörer och företagare. Där är vi överens. Men också se till att de som har blivit arbetslösa får möjlighet att genom utbildning och rejäla anställningsstöd komma tillbaka i arbete. Där har regeringen dragit ned rätt mycket, menar Luciano Astudillo.
Han får mothugg från Anna König Jerlmyr:
- Vi har nästan hundra miljarder i arbetsmarknadspolitisk budget i år, så det upplever jag inte att vi gör. Jag vänder mig mot Lucianos bild att klyftorna ökar. Vi har gått från topp till dal - finanskris - på ganska kort tid under den här väldigt speciella mandatperioden.

"Vi har haft låga straff"

Klyftdiskussionen till trots – båda anser att det ska vara skillnad mellan att jobba och att inte jobba. Frågan är bara hur ersättningsnivåerna ska se ut.
- Det är en sak som jag är beredd att diskutera, säger Anna König Jerlmyr.
En av hennes hjärtefrågor handlar om trygghet, exempelvis att kvinnor ska kunna röra sig i samhället utan att riskera att bli våldtagna. Hon har motionerat om obligatorisk vård för våldtäktsdömda.
Luciano Astudillo tycker också att det låter rimligt och anser att man vad gäller all kriminalitet måste satsa på att komma åt problemet tidigt. Ungdomar i riskzonen får ofta hålla på alldeles för länge innan samhället reagerar.
- Vi har haft låga straff för grova brott. Den här regeringen har börjat komma tillrätta med straffskalorna, säger Anna König Jerlmyr.
Är det viktigt för moderna politiker att synas i sociala medier?
- Absolut, de politiker som inte syns i sociala medier kommer inte kunna klara sig i framtiden. Det är ett måste, menar hon.
- Men det räcker inte bara att synas. Man måste ha en idé för hur man skapar en relation, säger Luciano Astudillo.
Hur ska du se till att ditt block vinner valet?
Luciano:
- Jag kommer blogga mycket, vara ute och träffa mycket folk och dra ned på de interna möten. Jag kommer att berätta om vår politik, vad vi har för visioner och idéer för Sverige.
Anna:
- Jag kommer göra många besök i verkligheten och blogga mycket. Jag kommer slipa argumenten så att jag kan vara med i många debatter och sista månaden kommer jag jobba mer eller mindre dygnet runt.
Det är lätt att låta dem prata, det är till och med kul att lyssna när de tjafsar om detaljer – till synes småsaker, men viktiga för dem och i förlängningen för Sverige.
Debatten får ni dock fortsätta följa i Debattbloggen i Expressen.se.
Valrörelsen har börjat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag