Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De blir vinnare på  höstbudgeten

LÅG PENSION - OCH HÖJNING AV FÖRÄLDRAERSÄTTNING. "Det är bra att skatten sänks, men det borde beröra dem med låg pension mera", säger Berit Gustavsson, 78 (t.v) Cornelia Optiz är mammaledig med sonen Rasmus (mitten). Hon berörs inte av höjningen av föräldraersättningen, som bara gäller för dem med den lägsta nivån. "Om de som får lite i dag får mer är det bara bra", säger hon. Pensionären Lars Östlund, 77, (t.h.) välkomnar skattesänkningen men tycker att det har dröjt alldeles för länge. "Det är skandal att vi får betala mer i skatt än dem som arbetar", säger han. Foto: Samuel Unéus

Pensionärerna får nu sänkt skatt och högre bostadstillägg - men samtidigt är de långt ifrån nöjda.

Här kan du som är pensionär eller föräldraledig räkna ut hur du påverkas av regeringens höstbudget.

- Det är på tiden att det händer någonting, säger Lars Östlund, 77, pensionär från Stockholm.

Pensionär - så mycket mer får du i plånboken

Årspension Skattesänkning/år

50 000 411 kr

84 550 537 kr

94 785 537 kr

150 000 727 kr

200 000 663 kr

300 000 568 kr

400 000 568 kr

500 000 928 kr

Uppgifterna gäller för dig med en kommunalskatt på 31,6 procent.

EXTRA BOSTADSTILLÄGG

Bostadstillägget höjs med 170 kronor i månaden för ogifta pensionärer.

INDEXHÖJNINGEN

Inkomstpensionen räknas upp med 4,1 procent enligt konsumentprisindex. Har du 12 000 i månadspension innebär det en höjning på 492 kr/månad.

HÖJD GARANTIPENSION

För pensionärer med den lägsta nivån, garantipension, höjs beloppet med i snitt 89 kronor per månad.

Föräldraförsäkringen

Inte bara pensionärerna gynnas i budgeten. Föräldralediga med den allra lägsta ersättningen, 180 kronor per dag, ska nu få 225 kronor per dag.

I höstbudgeten som presenteras på torsdag får pensionärerna sänkt skatt med från cirka 400 kronor per år ändå upp till nästan en tusenlapp, beroende på hur hög pension man har. Dessutom får ogifta pensionärer med bostadstillägg 170 kronor mer i månaden.

Var hemma med barnen

Pensionärerna välkomnar förbättringarna - men är inte nöjda.

- Det är bra att skatten sänks, men det borde beröra dem med låg pension mera. Jag tillhör gruppen som har varit hemma med barn och har därför en låg pension, säger Berit Gustavson, 78, från Stockholm.

Lars Östlund, 77, tycker "det är på tiden".

- Det har dröjt alldeles för länge. Man har ju snott pengar från oss i många år. Det är en skandal att vi får betala mer i skatt än dem som arbetar, säger han.

Höjs med 4,1 procent

Nästa år kan Lars Östlund även se fram emot en höjd pension, när inkomstpensionen nu räknas upp med 4,1 procent i takt med konsumentprisindex.

För en pensionär med 12 000 kronor i månaden innebär det 492 kronor extra i plånboken per månad - utöver skattesänkningen i regeringens höstbudget.

Även en garantipensionär får högre pension. När prisbasbeloppet stiger ger det i snitt 89 kronor mer per månad.

Föräldraförsäkringen påverkas också av prisbas­beloppet, vilket gör att föräldralediga med den allra lägsta ersättningen, 180 kronor per dag, nu får 225 kronor per dag.

- Om de som får lite i dag får mer är det bara bra. Jag blev lite förvånad över att det kom från alliansen. Det lät som ett typiskt sosseförslag, säger Cornelia Optiz, som är föräldraledig med sin lilla son Rasmus på åtta månader.

Praktik till arbetslösa

I går kväll presenterades ytterligare en budgetsatsning, när regeringen gick ut med nyheten att man satsar 2,1 miljarder på ett paket som ska motverka långtidsarbetslöshet. Nästan hälften av pengarna går till fler praktikplatser, närmare bestämt 9 500 platser nästa år och 4 750 året därpå.

- Det är viktigt att man inte går och drar utan snabbt kommer in på arbetsmarknaden eller till utbildning, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) till TT.

Men Socialdemokraterna tror att det blir just så, att de arbetslösa fastnar i systemet.

- Jag är rädd att det bara är ytterligare rundgång i systemet. Det är redan många som bara går från praktikplats till praktikplats, mellan olika sysselsättningar, men att det inte leder till jobb. Så jag är rädd att detta inte får någon effekt, säger Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson i Socialdemokraterna.