De blir rika på sms-lån

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
De sitter i Folkias ledning. Hördur Bender, 44, vd och en av grundarna av Folkia. Magnus Sjögren, 38, vice vd. Anders Linder, 35, vice vd.

23 707 procent i effektiv ränta.

Det är vad du kan tvingas betala när du tar ett sms-lån.

Men trots att det är olagligt att låna ut pengar till ockerräntor - gör myndigheterna knappt någonting för att stoppa bolagens framfart, uppger SVT.

Expressen kan samtidigt berätta att åklagarmyndigheten kallat till krismöte med konsumentverket för att reda ut ansvarsfrågan.

- Vi behöver prata ihop oss, säger överåklagaren Thomas Häggström.

Kronofogden offentliggjorde nyligen den nya mörka statistiken: aldrig tidigare har så många ärenden med sms-lån landat hos myndigheten.

På bara ett år har siffran ökat med 70 procent och ligger nu på rekordnivå, visar SVT:s granskning.

- Många som redan är skuldsatta tror att sms-lån är ett halmstrå som kan ta dem ut ur skuldfällan. Men halmstråt visar sig vara ett ankare som snabbt drar dem djupt ner i skuldträsket, säger Jan Åkerlund på Kronofogden till SVT.

Årsränta 23 707%

En av anledningarna är att kortlåneföretagen tar ut extremt höga räntor. Om man lånar 1 000 kronor i en månad hos bolaget Snabbfinans tvingas man betala 1 338 procent i effektiv årsränta.

Och det är i sammanhanget lågt. Hos Kredit 365, en bifirma till Folkia, är samma effektiva årsränta 23 707 procent.

Försvarar Folkias vice vd Magnus Sjögren försvarar räntebilden:

- För vår finansiella tjänst, som kan vara ett lån på 30 dagar, så har vi en öppningsavgift och en ränta. Allt det här räknas ju med i beräkningen. Grovt förenklat så räknar formeln ut som om man hade tagit lånet 12 månader i rad, när man i själva verket bara tar lånet under en månads tid. Och då blir procentsiffrorna höga, säger han till SVT.

Bara ett åtal hittills

För låntagaren kan det vara svårt att första hur mycket ett lån kommer kosta - därför finns termen effektiv ränta.

- Det innebär att alla typer av avgifter är sammanräknade i ett totalbelopp som redovisas i procentform. Ett jämförelsepris, kan man säga. Liksom potatis redovisas per kilo har man här per år, säger sparekonomen Claes Hemberg.

Det finns i lagboken en ockerlag som ska förhindra för höga räntor. Den lagen har enligt SVT bara lett till åtal vid ett tillfälle - för 17 år sedan.

En av orsakerna till att myndigheterna inte gjort mer för att få stopp på de skyhöga räntorna kan vara att rollfördelningen inte är självklar.

Thomas Häggström, överåklagare vid Åklagarmyndighetens avdelning för bland annat ekobrott och skattebrott, har kallat till möte med konsumentverket inom de närmaste veckorna för att klargöra rollfördelningen.

- Vi behöver diskutera över hur vi ser på varandras roller. Och hur vi kan agera kraftfullare mot det här om det visar sig vara brottsligt, säger han till Expressen.

"Vår normala tillsyn löper på"

Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson hävdar att konsumentverket arbetar löpande med att granska de här kortlåneföretagen och att de gjorde en polisanmälan för två år sedan.

- Vår normala tillsyn löper på. Men är det så att polismyndigheten inte gör något åt den förra polisanmälan kanske det är dags att göra en ny, säger han till Expressen.

Expressen sökte i går de tre personerna i Folkias styrelse utan framgång.

Vice vd:ns huslån skullle kosta 79 000 000 kr/mån (om han lånade av egna bolaget)

Kredit 365 har en effektiv årsränta på 23 707 procent vid ett lån på 1 000 kronor i en månad.
Magnus Sjögren, vice vd på Folkia där Kredit 365 är en bifirma, äger en villa i Stockholm.
Den 21 juli 2010 gjorde han en inteckning på 3 790 000 kronor och den 24 oktober 2011 gjorde han ytterligare en på 125 000 kronor.
Förutsatt att inteckningarna gjordes för att belåna huset har han ett lån på nära fyra miljoner kronor.
Om han skulle ha lånat de fyra miljonerna av Kredit 365 med samma förutsättningar som ett lån på 1 000 kronor i en månad, det vill säga med en effektiv årsränta på 23 707 procent, skulle den totala räntekostnaden på ett år bli runt 950 miljoner kronor/året eller 79 miljoner kronor/månaden eller 2,6 miljoner kronor/dagen.

Har du tagit sms-lån någon gång?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.