De sitter i Folkias ledning. Hördur Bender, 44, vd och en av grundarna av Folkia. Magnus Sjögren, 38, vice vd. Anders Linder, 35, vice vd.
De sitter i Folkias ledning. Hördur Bender, 44, vd och en av grundarna av Folkia. Magnus Sjögren, 38, vice vd. Anders Linder, 35, vice vd.

De blir rika på sms-lån

Publicerad

23 707 procent i effektiv ränta.

Det är vad du kan tvingas betala när du tar ett sms-lån.

Men trots att det är olagligt att låna ut pengar till ockerräntor - gör myndigheterna knappt någonting för att stoppa bolagens framfart, uppger SVT.

Expressen kan samtidigt berätta att åklagarmyndigheten kallat till krismöte med konsumentverket för att reda ut ansvarsfrågan.

- Vi behöver prata ihop oss, säger överåklagaren Thomas Häggström.

Kronofogden offentliggjorde nyligen den nya mörka statistiken: aldrig tidigare har så många ärenden med sms-lån landat hos myndigheten.

På bara ett år har siffran ökat med 70 procent och ligger nu på rekordnivå, visar SVT:s granskning.

- Många som redan är skuldsatta tror att sms-lån är ett halmstrå som kan ta dem ut ur skuldfällan. Men halmstråt visar sig vara ett ankare som snabbt drar dem djupt ner i skuldträsket, säger Jan Åkerlund på Kronofogden till SVT.

Årsränta 23 707%

En av anledningarna är att kortlåneföretagen tar ut extremt höga räntor. Om man lånar 1 000 kronor i en månad hos bolaget Snabbfinans tvingas man betala 1 338 procent i effektiv årsränta.

Och det är i sammanhanget lågt. Hos Kredit 365, en bifirma till Folkia, är samma effektiva årsränta 23 707 procent.

Försvarar Folkias vice vd Magnus Sjögren försvarar räntebilden:

- För vår finansiella tjänst, som kan vara ett lån på 30 dagar, så har vi en öppningsavgift och en ränta. Allt det här räknas ju med i beräkningen. Grovt förenklat så räknar formeln ut som om man hade tagit lånet 12 månader i rad, när man i själva verket bara tar lånet under en månads tid. Och då blir procentsiffrorna höga, säger han till SVT.

Bara ett åtal hittills

För låntagaren kan det vara svårt att första hur mycket ett lån kommer kosta - därför finns termen effektiv ränta.

- Det innebär att alla typer av avgifter är sammanräknade i ett totalbelopp som redovisas i procentform. Ett jämförelsepris, kan man säga. Liksom potatis redovisas per kilo har man här per år, säger sparekonomen Claes Hemberg.

Det finns i lagboken en ockerlag som ska förhindra för höga räntor. Den lagen har enligt SVT bara lett till åtal vid ett tillfälle - för 17 år sedan.

En av orsakerna till att myndigheterna inte gjort mer för att få stopp på de skyhöga räntorna kan vara att rollfördelningen inte är självklar.

Thomas Häggström, överåklagare vid Åklagarmyndighetens avdelning för bland annat ekobrott och skattebrott, har kallat till möte med konsumentverket inom de närmaste veckorna för att klargöra rollfördelningen.

- Vi behöver diskutera över hur vi ser på varandras roller. Och hur vi kan agera kraftfullare mot det här om det visar sig vara brottsligt, säger han till Expressen.

"Vår normala tillsyn löper på"

Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson hävdar att konsumentverket arbetar löpande med att granska de här kortlåneföretagen och att de gjorde en polisanmälan för två år sedan.

- Vår normala tillsyn löper på. Men är det så att polismyndigheten inte gör något åt den förra polisanmälan kanske det är dags att göra en ny, säger han till Expressen.

Expressen sökte i går de tre personerna i Folkias styrelse utan framgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag