Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De blir Miljöpartiets nya språkrör

Åsa Romson gick segrande ur striden och blev nytt språkrör för Miljöpartiet tillsammans med Gustav Fridolin. Kandidaten Mikaela Valtersson röstades bort.
Gustav Fridolin fick 94,9 procent av rösterna.
Romson fick 200 röster och Valtersson 59.
- Tack så mycket! Ni har gett mig det mest hedrande uppdrag man kan få. Nu kör vi så det ryker, sade Åsa Romson.

FAKTA

Nya språkrören


Gustav Fridolin är född 1983. Han har tidigare varit språkrör för Grön ungdom. Riksdagsledamot 2002–2006, då han lämnade politiken för att bland annat arbeta med tv och som folkhögskolelärare. Sedan 2010 är han återigen riksdagsledamot från Skåne och industripolitisk talesperson.

Åsa Romson är född 1972 och är miljörättsjurist. Hon avsade sig en riksdagsplats 2006 för att i stället forska. Har arbetat kommunalpolitiskt i Stockholm och bland annat varit med och genomfört trängselavgifterna. Sedan 2010 är hon riksdagsledamot från Stockholm och miljöpolitisk talesperson.

Beslut på MP-kongressen


Detta anser kongressen att Miljöpartiet ska arbeta för:
• Förbud mot all svensk vapenexport till militära syften.
• Stopp för svenskt deltagande i icke FN-ledda internationella insatser.
• Framtida Afghanistanpropositioner ska bara stödjas om de militära anslagen minskar kraftigt.
• Största delen i stöd till Afghanistan ska vara civil personal och säkerhetsstödjande trupp ska inte få strida.
• Förbud mot rökning på allmän plats, som utanför entréer, liksom gårdsförsäljning av alkohol.
• Sprututbyte i alla landsting.
• Höjning av garantipensionen och att orättvisorna i pensionssystemet ska beaktas ur jämställdhetssynpunkt. (TT)

Mikaela Valtersson hade utmanat Åsa Romson om språkrörsposten- men det räckte inte ända fram. Med siffrorna 200- 79 vann Romson och blir nytt språkrör tillsammans med Gustav Fridolin. Efter att resultatet presenterats ville jublet inte dö ut och både Fridolin och Romson var rörda av partikamraternas stöd. Expressens Karl-Johan Karlsson som är på plats på kongressen säger att stämningen innan valresultatet tillkännagavs var nervös.
- Men så snart som resultatet presenterades släppte den stämningen och salen exploderade. Både Gustav Fridolin och Åsa Romson fick de längsta stående ovationerna jag varit med om, säger han.
Och de båda språkrören hade svårt att överrösta jublet, som aldrig ville ta slut.
- Tack! Tack så väldigt mycket! Jag tror ni har missuppfattat språkrörens uppgift, det är meningen att vi ska prata i bland också, sade Gustav Fridolin skämtsamt innan han fortsatte:
- Tack för att jag får vara medlem i Miljöpartiet. Det är skönt att vara hemma igen.
Också Romson tackade partikamraterna- och passade på att hylla motkandidaten Mikaela Valtersson.

"Kör så det ryker"

- Det här har varit en väldigt öppen och bra process. Jag vill tacka mina medkandidater och speciellt Mikaela Valtersson, vår enormt duktiga ekonomiska talesperson. Det har varit så roligt att kompetenta kvinnor har klivit fram i den här processen och visat vad de vill. Nu kör vi så det ryker!.
Efter segertalen gav de båda nytillträdda språkrören intervjuer.
- Det är en jättevarm och skön känsla. Det känns väldigt bra att Miljöpartiet nu fattat beslut om nya språkrör, vi kan nu med verkligt ledarskap gå framåt, sade Åsa Romson.
Aldrig har två språkrör tillträtt i Miljöpartiet med ett bättre utgångsläge än det Peter Mikaela Valtersson. Foto: SVTEriksson och Maria Wetterstrand lämnar efter sig.
Visserligen förlorade de rödgröna valet, men MP blev Sveriges tredje största parti och har i dag ett helt annat anseende än för nio år sedan då Eriksson och Wetterstrand tillträdde.

Ses som framåtriktade

Från att ha uppfattats av väljarna som bakåtsträvande, ses partiet i dag som det mest framåtriktade, vid sidan av Moderaterna.
De nio åren med Wetterstrand/Eriksson är väl egentligen den första längre perioden där systemet med två språkrör fungerat i partiet. Historien dessförinnan handlar mest om motsatsen. På kongressen när Peter Eriksson valdes 2002, togs också beslut om att övergå till ett språkrör, men majoriteten var otillräcklig för ett omedelbart beslut, så Maria Wetterstrand valdes också. Därefter återkom inte frågan om att göra om systemet.

Mer information inom kort.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!