Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De bildar dolda gruppen som attackerar svenska strategin

Så här rapporterade Expressen om gruppen den 9 februari
David Steadson är folkhälsoepidemiolog och medlem i Mewas. Han säger att många av medlemmarna har utländskt ursprung och följer nyheter från utlandet, som de får ett annorlunda perspektiv från.
Foto: PRIVAT
Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi och medlem i Mewas. Han var med bland de 22 forskare som först kritiserade den svenska strategin förra året.
Foto: Göteborgs universitet
Björn Lindström är ögonläkare och medlem i Mewas. Han anser att påståendena i Vetenskapsradion är odemokratiska
Foto: Privat
Facebookgruppen Mewas grundare Keith Begg.

Här är personerna i den dolda Facebook-gruppen Mewas som fick hård kritik i Sveriges Radio.

Forskare, professorer, läkare och andra som är starkt kritiska till Sveriges officiella coronastrategi.

De anklagas för att sprida hot och hat, gruppens grundare drar paralleller till nazismen – men de tillbakavisar kritiken.

– Många i gruppen är arga på Sveriges strategi och delar av mediebevakningen, men det har man rätt att vara, säger professor Jan Lötvall.

SR:s Vetenskapsradion riktade tidigare i månaden i ett program skarp kritik mot den dolda Facebookgruppen Mewas (Media Watchdogs of Sweden). Programmet ledde till en häftig debatt om hot och hat i sociala medier – som fortfarande rasar.

Bland medlemmarna i Mewas märks professor Andrew Ewing. Tillsammans med skribenten Kelly Björklund har han beskrivit den svenska strategin som en ”katastrof” i det internationella nyhetsmagasinet Time.  

Där finns läkarna Björn Lindström och Steffen Bonn som tillsammans med 15 andra gruppmedlemmar nyligen undertecknade en debattartikel i Dagens Nyheter. 

Jämför Sverige med nazismen

Och där finns gruppens grundare, kommunikationsspecialisten Keith Begg, som har ett eget Twitterkonto där han jämfört den svenska coronastrategin med nazismen. Andra medlemmar understryker att kontot som också heter Mewas är frikopplat från gruppen och att åsikterna är hans egna.

Och enligt Aftonbladet har en person i Facebookgruppen anklagat forskaren och barnläkaren Jonas Ludvigsson för att vara ”en sjuk människa”.

”Högt tonläge”

– Den här gruppen sticker ut med sitt höga tonläge och med sin påverkan på internationella medier, säger Ulrika Björkstén, Vetenskapsradions chef.

I programmet anklagas gruppen för att försöka ”påverka svenska intressen utomlands” och ”skada Sverigebilden utomlands”. Detta skulle ske med samordnade aktiviteter och ”informationspåverkan” genom ”oroväckande” ton och metoder, enligt SR.  

– Påståendena i Vetenskapsradion är direkt odemokratiska. Sverige är så klart ingen diktatur, men diktaturer vill inte att folk ska framföra kritik utomlands där eliten inte har kontroll, säger Björn Lindström, ögonläkare från Falun och medlem i gruppen.

– Enskilda medlemmar tipsar varandra om artiklar på nätet så att den som önskar kan kommentera under dem. Enskilda medlemmar mejlar sina åsikter och kommentarer till olika instanser, säger han.

Det handlar om runt 200 personer som är med i Mewas och kritiserar den svenska strategin hårt. Flera av dem är forskare, professorer och läkare.

Medlemmar i Facebookgruppen Mewas

Keith Begg, kommunikationsspecialist

Andrew Ewing, professor

Alexandra Nylander, lärare

Björn Lindström, ögonläkare

Carrie Allard-Levinson, fil kand, kriminolog, sociolog

Jan Lötvall, professor

David Steadson, epidemiolog

Dorota Szlosowska, lungspecialist

Elizabeth Madsen, fil kand i internationella relationer

Ester Gonzalez de Langarica, telekomingenjör

Jonathan Cseh-Szombathy, flygvärd

Laura Mannino, planarkitekt

Lisa Meyler, verksamhetsledare i social omsorg, god man

Nele Brusselaers, klinisk epidemiolog.

Patrizia Sällström, översättare, mediearbetare

Steffen Bonn, barnläkare

Susanna Lindvall, filosofie kandidat

Ted Leclaire, ekonom, strategisk analytiker

Timo Lyyra, MA, sociolog


Keith Begg, gruppens grundare och administratör, har ett fristående Twitterkonto med namnet Mewas där han håller en hård ton. Enskilda myndighetschefer, ministrar och experter pekas ut som inkompetenta, kriminella och korrupta – och han drar paralleller mellan Sverige och nazismen.  

Medlemmar betonar att åsikterna är Beggs egna.

Känner inte igen sig

En häftig debatt har flammat upp efter SR-programmet. Medlemmar som Expressen talat med är upprörda över påståendena i programmet. De säger att kritiken är orättvis, oproportionerlig – och att programmakarna går Folkhälsomyndighetens ärenden. 

Detta avvisar Ulrika Björkstén, Vetenskapsradions chef, bestämt. Hon säger att hennes programavdelning under hela coronakrisen har kritiskt granskat och ifrågasatt FHM:s uppgifter.

Medlemmarna i Mewas anser att den svenska hanteringen av pandemin är för passiv, något de säger har resulterat bland annat i höga dödstal. Och de känner inte igen sig i SR:s beskrivning av gruppen.

Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi vid Göteborgs universitet, var med bland de 22 forskare som först kritiserade den svenska strategin förra året. Han är med i forskarnätverket Vetenskapsforum Covid-19 samt också i Mewas.

– Det har blivit en oproportionellt stor debatt om en enskild Facebookgrupp de senaste två veckorna. Jag är en rätt passiv medlem som går in och kommenterar ibland, men jag har inte sett aggression eller hot i mitt flöde. Det finns säkert exempel på arga kommentarer, säger han.

”Ensidig bild”

Ulrika Björkstén på Vetenskapsradion säger att gruppen har samordnat försök att få in kommentarer och artiklar i ansedda internationella medier som Washington Post, Time och Science – och att de lyckats ”snedvrida bilden”.

– Vi har sett tydliga exempel i det som publicerats på att bilden har blivit ensidig. Inte ens kända internationella medier är immuna mot påverkan, säger hon och fortsätter:

 – Gruppen samordnar medverkan i medier och samordnar att skicka kommentarer till journalister och politiker. Det är tillåtet, men det är av allmänintresse att visa hur en sådan kampanj fungerar.

Björn Lindström förklarar att gruppen startades förra våren av bland andra flera utlänningar bosatta i Sverige som utsatts för hot när de framfört kritik mot den svenska linjen. De skapade gruppen för att kunna tala i lugn och ro ”utan sektmentalitet”, säger han.

– Det var väldigt nationalistiskt, folk greps av nationalistisk yra när de försvarade Tegnell och Folkhälsomyndigheten. Kritiker fick höra ”Stick hem till Kina!”, de möttes av hot och hat, säger Björn Lindström som tidigt engagerade sig för krav på munskydd inom vården.

”Ligger på mellannivå”

Ett inlägg på Twitterkontot tillhörigt gruppens grundare och administratör Keith Begg lyder den 6 december:. 

”Det rena fördärvet vi bevittnar i Sverige liknar nazisternas ideologi. Man glorifierar en despot. Få personer är modiga nog eller tillräckligt rädda för att höja rösten. Att tillämpa dödshjälp, eller låt oss omformulera, mörda de äldre (...) är precis som nazisternas Aktion T4.

– Om du jämför vår ton med tonen i många andra grupper skulle jag säga att vi ligger på en mellannivå, har Keith Begg tidigare sagt till Expressen

David Steadson, folkhälsoepidemiolog och entreprenör inom området digital hälsa som är medlem i Mewas, säger:

– Keith är mycket frispråkig. Det framgår av hans twittrande, jag har aldrig träffat honom. Men kontot är hans eget, han har haft det sedan 2013 och ändrat namn på det några gånger.

Skärmdump visar

En skärmdump från Mewas Facebooksida, som gruppmedlemmar ställt till Expressens förfogande, visar hur medlemmar uppmanas att reagera på en artikel med vad som beskrivs som ”missvisande” uppgifter. Det handlar om en text av barnläkaren Jonas Ludvigsson i den amerikanska medicinska tidskriften New England Journal of Medicine.

Skärmdump från Facebookgruppen Mewas.

”En uppmaning till forskare och medicinska experter i gruppen att motsäga Ludvigssons rapport om öppnande av skolor”, heter det i ett meddelande den 8 januari från Keith Begg som bifogar en länk till artikeln.

Polisanmälde hot

Ludvigsson polisanmälde senare hot han hade fått efter den artikeln.  

– Det har varit en väldigt hemsk vecka. Hundratals, kanske till och med tusentals, människor har skrivit ganska hårda ord om en på nätet. Allt ifrån att man vill att människor ska dö, till att man verkar i svenska rasbiologers anda, till att vara en sjuk människa, sade han till P4 Örebro

Också överläkare Steffen Bonn i Borås är medlem i gruppen Mewas. Han säger att han gick med för att det var en sådan ”förgiftad” stämning i sociala medier – där han bland annat intresserade sig för diskussionen om skidanläggningar som var öppna i fjällen förra våren.

”Förgiftad diskussion”

– Det var inte roligt att diskutera, det var förgiftat. Gruppen är en plats där man diskutera kritik av den svenska strategin utan allt hat. Det är huvudmotivet för mig, säger Steffen Bonn.

– Alla är besvikna över SR-programmet. Man vänder på det hela och säger att vi står för hot och hat när det i själva verket är tvärtom, säger han.

Enligt Ekot har företrädare för Mewas kontaktat Reportrar utan gränser i Paris i syfte att försämra Sveriges placering i organisationens pressfrihetsindex. Sverige var senast fyra bland 180 länder på listan. Mewas ska ha hävdat att det ökade statliga presstödet under pandemin ska ses som ”mutor” till svenska medier.

Kritik från journalistgrupp

Svenska sektionen av Reportrar utan gränser anser att Mewas retorik påminner om grupper som brukar påstå att pressfriheten i Ungern och Polen är starkare än den i Sverige. 

Bland personer i forsknings- och medievärlden som blivit attackerade för vad de sagt och skrivit om Covid-19 märks professor Agnes Wold, forskaren och vetenskapsjournalisten Emma Frans och medicinjournalisten Amina Manzoor. Hoten har dock inte kopplats till Mewas. På Twitter har framförts åsikten att Wold ”orsakat människors död” och att Frans stött ”brott mot mänskliga rättigheter”. 

Begränsade kommentarer

Emma Frans skriver på Twitter, angående avslöjandet om Mewas i Sveriges Radio: ”Tror att detta förklarar varför jag och Amina Manzoor till slut var tungna att begränsa möjligheten att kommentera våra tweets. Tack för den här granskningen @SRvetenskap”.

https://twitter.com/DrEmmaFrans/status/1359029298410254338

Att medlemmar i gruppen har andra synsätt på den svenska strategin förklarar en medlem med att flera har rötter i andra länder och följer medierna där.

– Vi är många med utländskt ursprung i Mewas. Vi följer nyheter från utlandet, vi får ett annorlunda perspektiv än dem som bara följer svenska nyheter, säger David Steadson.

– Jag utsätts ofta för hot. Folk skriver” Åk tillbaka till Australien!” och ”Vi vet var du bor”, säger han.


EXPRESSEN RÄTTAR: I en tidigare version av denna text uppgavs att Kelly Björklund är medlem av Mewas. Detta har korrigerats.

Professor Andrew Ewing har publicerats i Time magazine om den svenska coronamodellen.
Foto: Johan Wingborg / Göteborgs Universitet
Epidemiologen Nele Brusselaers är också med i gruppen.
Foto: Karolinska Institutet


Se också:

Stor samhällsspridning av brittiska mutationen. Nya skärpta rekommendationer i Gävleborg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.