Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"De behandlar inte sina anställda väl"

En gravid kvinna jobbade på lyxrestaurangen Metropol Palais när hon blev omplacerad – med lägre lön. Foto: Maja Suslin/Tt
Anders Bergström som avgick tidigare i veckan var kassör i Lyran, som driver restaurangen. Foto: Claudio Bresciani/Tt

Arbetsförhållandena på Kommunals krogbolag har varit kantade av usla arbetsförhållanden och sexuella trakasserier, avslöjar Aftonbladet.

Efter att en kvinna utan förvarning omplacerats från sin arbetsplats till en tjänst med 8 000 mindre i lön tvingades bolaget betala ut skadestånd.

– Jag utgår ifrån att Kommunal centralt är insatta i det här eftersom både förbundets kassör Anders Bergström och Marcelo Rojas i Kommunals styrelse också sitter i styrelse för Lyran konferens, säger en anställd till tidningen.

Tidigare i veckan kunde Aftonbladet avslöja att Kommunals krogbolag handelsbolaget Lyran har förlorat mer än 300 miljoner av medlemmarnas pengar under de senaste åren.

På lördagen rapporterar tidningens reporter Richard Aschberg att anställda i bolaget har blivit illa behandlade och tidvis arbetat under dåliga förhållanden.

– De behandlar inte sina anställda väl. Jag utgår ifrån att Kommunal centralt är insatta i det här eftersom både förbundets kassör Anders Bergström och Marcelo Rojas i Kommunals styrelse också sitter i styrelse för Lyran konferens, berättar en person med många års erfarenhet i bolaget.

En gravid kvinna som hade en chefspost på bolagets flaggskepp - lyxkrogen Metropol Palais - under 2014 utan förvarning blev kallad till möte av sin chef.

Kallad till möte - 8 000 mindre i lön

Beskedet: Omflyttning till en tjänst på konferensanläggningen Marholmen - med 8 000 kronor mindre i månadslön.

– Det var väldigt märkligt och det kom som en chock när jag första gången blev inkallad. Det var ganska hotfull stämning, säger kvinnan till Aftonbladet.

När kvinnan vägrade acceptera omflyttningen fick hon sparken. Hon kopplade in fackförbundet Handels som efter förlikning fick Kommunal att betala ut 33 000 kronor i skadestånd, eftersom kvinnans omflyttning inte hade föranletts av någon MBL-förhandling.

I ett annat ärende anklagades en chef för att ha sexuellt ofredat flera av de kvinnliga anställda. Händelsen polisanmäldes och lades senare ned. En av de drabbade kvinnorna berättar att hon från bolagets sida fick höra att "hon skulle tänka sig för" innan hon riktade så allvarliga anklagelser mot sin chef.

"Vidtog åtgärder omedelbart"

Anders Bergström var tidigare ordförande i Lyran och kassör i Kommunal. Han avgick från samtliga poster med koppling till Kommunal under torsdagen.

Om ärendet kring de sexuella ofredandena säger han till Aftonbladet:

– Ja, och där vidtog vi åtgärder omedelbart. Han vart uppsagd, vi tog dit en professionell coach för att prata med alla medlemmar och alla som jobbar där ute, alla anställda och vi har dessutom då gjort ett särskilt program för det och vi tycker det är fruktansvärt att sådant ska inträffa utav chefer.