De bär slöja för
att visa solidaritet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Veronica Palm, Gina Dirawi, Åsa Romson, Kakan Hermansson och Bilan Osman.

I fredags kväll misshandlades en gravid kvinna i Farsta i Stockholm. Orsaken tros vara att kvinnan bar slöja, skriver Sveriges radio.

Nu har fem debattörer startat #hijabuppropet – en uppmaning till Sveriges kvinnor att bära slöja för att visa solidaritet med muslimska kvinnor i Sverige – som spridit sig som en löpeld på sociala medier.

– Det är en viktig markering, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, till Expressen.se.

Det var i fredags som en gravid kvinna misshandlades i Farsta i södra Stockholm. Kvinnan ska först ha fått sin hijab, slöja, avsliten innan hon uppges ha fått sitt huvud dunkat i en bil så att hon svimmande, berättade den misshandlade kvinnans väninna nyligen för Sveriges Radio.

Händelsen fick fem debattörer att på söndagens debattsida på Aftonbladet uppmana till #hijabuppropet. Uppropet går ut på att kvinnor, både religiösa och icke-religiösa på måndagen ska bära slöja för att visa sin solidaritet med muslimska kvinnor efter fredagens händelse.

– Vi gjorde det dels för att normalisera hijab så att man ska sluta se muslimska kvinnors klädval som främmande men också för att uppmärksamma vad muslimska kvinnor går igenom, säger Bilan Osman, en av dem som står bakom uppropet.

Enligt henne har uppropet fått mycket positiv repsons.

– Väldigt många har sagt ett de vill testa på att bära slöja och även folk som inte vill testa har sagt att de ska visa stöd på andra sätt, det känns bra att det fått så mycket uppmärksamhet, säger Bilan Osman, till Expressen.se

Nu har kampanjen även fått justitieminister Beatrice Ask att agera. På måndagseftermiddagen skrev en av initiativtagarna till kampanjen, Foujan Rouzbeh, på Twitter att justitieminister Beatrice Ask bjudit in dem till ett möte på tisdagen klockan 14 med anledning av hijabuppropet. Uppgiften om mötet bekräftas av Beatrice Asks pressekreterare Per Claréus.

Kända namn stöder kampanjen

Uppropet fick snabbt stor spridning på sociala medier och har delats flera tusen gånger på Facebook. Även kända namn som Miljöpartiets språkrör Åsa Romson valde i dag att ta på sig slöja.

– Jag tycker att det är en viktig markering att protestera mot att kvinnor blir trakasserade och misshandlade för att man väljer att bära ett särskilt klädesplagg. Det är viktigt att protestera mot det varje dag men det var ett bra initiativ av tjejerna bakom uppropet. Jag hoppas att det sätter fokus på att vi behöver se över om vi behöver kraftigare lagstiftning mot diskriminering. Och om man borde se ännu allvarligare på brott som begås för att det är en kvinna, eller för att en person bär ett klädesplagg som visar på en religiös åskådning.

Även riksdagsledamoten och S-toppen Veronica Palm valde att ta på sig slöja i stöd för kampanjen.

"Irani style"

"Ingen ska diskrimineras, trakasseras eller misstänkliggöras beroende på hur man väljer att klä sig." skrev Veronica Palm på Twitter och la upp en bild på sig själv iförd en vit slöja.

Även programledaren och komikern Gina Dirawi följde i samma spår.

"Kör lite irani style nu på kvälla. Är i Mellanöstern nu så blir inte riktigt samma effekt..but still, jag är med er!" Skrev hon på Twitter, iförd en vit slöja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.